Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 11:09 - Кой брЪзъ - брЪкъ! (врачанска поговорка)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1345 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече няма почивни дни за търговията с електрически ток произведен от АЕЦ "Козлодуй". Даже и през почивните дни има оферти, както е и в момента (виж ТУК). Тези две оферти са валидни, т.е. могат да се подават заявки за тях, до 12:30 на 13-ти юли. Остават повече от 24 часа. Но вие не бързайте!

image

Цените са още много (спекулативно, да не кажем - алчно) високи. Как се разбира това ли? Не е толкова лесно, като се има предвид, че ядрената мафия прави всичко възможно за да прецежда информацията около нагласените търгове, колкото се може повече. Доскоро всички приключили оферти отиваха в Архив-а и при добро желание, време и аналитичен преглед, човек можеше да си състави някакви груби заключения за хода на тренда на цените. Резултатите от самите търгове до сега никога не са били публикувани. Сега започнаха да крият и архива на офертите. Изключително нагло ядрената мафия се държи със 100% държавната АЕЦ, като с частна собственост.
Добре че от време на време си правя снимки за спомен на схемите им, за да може после да ви ги покажа. Ето най-първите оферти, при старта на електронните търгове, от края на миналият месец юни:

image

Офертите от редове 1 и 3 на тази таблица съответстват на двете актуални оферти, показани по-горе (с охлювчетата - това си е моя шегичка). И цените и количествата са паднали. Това че предлагания товар е намалял в никакъв случай не означава, че разликата е продадено още при първото предлагане. Ъ-ъ! Най вероятно нищо не са продали, заради алчно високите цени. Поради тази причина и не се публикуват резултатите от търговете, за да не лъсне грозната истина. През последните повече от две седмици ядрената мафия си скъса з@дника да оферира по няколко оферти ежедневно. За този период се натрупаха много десетки оферти, но, за съжаление, наскоро ги изтриха от архива. Тези оферти бяха за по-къси позиции, но именно частичното или пълното им реализиране и обяснява спада в предлаганите товари за настоящите оферти.
По-интересен е факта с падането на цените. Макар за тези две оферти спада да е само в интервала 2.5% - 3.5% това е повече от показателно на къде отиват нещата. Предлаганите количества и този път няма да бъдат реализирани и до края на месеца АЕЦ-а със сигурност ще ги сложи на тезгяха поне още веднъж. Но и това няма да им помогне и упражнението ще продължава да се повтаря и следващия и по-следващия месеци. А междувременно ще се появяват и оферти, като тази:

image

Ама била за малко количество, ама била за през почивните дни, ама била за това - била за онова. Не ни ги разправяйте вие на нас, ядрени мафиотчета! Направете целия търговски процес прозрачен и тогава си клатете цените колкото си искате. Ама нещо не ви стиска?
През миналата седмица трима представители на политико-енерГЕПИйната мафия дадоха рамо на тази непрозрачност, внасяйки проект за изменение в Закона за енергетиката. Подробно за поредното престъпление на "политиците" можете да видите в "
Театър рИформа представя "Широко затворени очи" за будали ".

Какъв позитивен извод можем да си направим от машинациите на ядрената мафия? Много по-изгодно е да се играе на къси позиции (т.е. за по-кратки времеви периоди), отколкото на дълги! Ако ние с вас бяхме търговци щяхме да спечелим от такава тактика, но, за съжаление, за сега сме само наблюдатели и то в полу-тъмна зала.

Но ние сме търпеливи. Ще им се нагледаме на сеира, а най-накрая ще им потърсим и сметка.

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9896606
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930