Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 19:29 - ОПАСНО! АЕЦ "Козлодуй" се управлява от неадекватен директор
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1748 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Доказателството за това е от днешна изява на изпълнителния директор на централата по БНР, публикувана на сайта на радиото под заглавието "Д. Ангелов: АЕЦ "Козлодуй" губи дългосрочни реализации заради неяснотата в цените на тока". В публикацията се казва:

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви пред "Хоризонт" за предаването "Неделя 150" директорът на централата Димитър Ангелов. Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества. Юлияна Корнажева за предупрежденията на директора на АЕЦ "Козлодуй":

От "регулаторната криза“, както я определи Димитър Ангелов, засегнати са и производителите на ток и НЕК.

НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, като те в последно време, за съжаление, в последния месец са малко повече, тъй като възможностите на НЕК, а и на всички в тази реголаторна, да го кажем криза, в сектор "Електроенергетика“ създаде напрежение, създаде тежки условия за всички, които участват в процеса".

АЕЦ "Козлодуй" също губи, дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност, каза още Димитър Ангелов:

Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период. В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия - създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас.

image

Неадекватноста на шефа на АЕЦ-а следва от твърдението му, че предприятието е загубило дългосрочни договори заради неяснотите около поскъпването на тока. Малката подробност е, че неясното бъдеще на цените е свързано с т.нар. "регулеран" пазар (т.е. това, което АЕЦ-а продава на НЕК по определена от КЕВР квота, а после НЕК миксира с останалите производители и продава на нас, през ЕРП-тата), а договорите, за които той се оплаква, че е изгубил, са свързани с т.нар. "свободен" пазар, т.е. - на "честните частници. Двата сегмента би следвало да са абсолютно независими и да не се влиаят един от друг, но не и за този директор.

Каква е истината? В края на май т.г. същият директор оферира към частниците следните цени:

image

А един месец след това, без всякакво основание и пазарна логика пак той рязко ги вдигна на:

image

Цените са в колона № 5 на горната таблица, която съм заснил от сайта на централата в края на юни, но към днешна дата тези оферти са изтрити даже от раздел "Архив", за да не може никой от вас да си направи анализа.

Високия трен на цените, които АЕЦ-а поддържа, и така отблъсква търговците, продължава и до ден днешен, както се вижда и от актуалните към този момент оферти (виж ТУК):

image

По-подробно ви разказах за игрите с офирираните цени ви разказах по-рано днес в материала "
Кой брЪзъ - брЪкъ! (врачанска поговорка)".

Между тези два момента имаше и оферти с доста по-адекватни цени:

image

На 2-ри май т.г. същият директор заявява на интернет-сайта на централата буквално следното:

"
Предвид това за минимизиране на неблагоприятните последици за дружеството, АЕЦ “Козлодуй” ще продължава да предлага в оперативен порядък нереализираните количества съобразно с пазарните ценови нива. Т.е. не намаляването на цените на предлагане, а нереализацията на енергията ще има по-големи финансови последици за дружеството."

Така, според него, излиза, че преди ДВА месеца ниските цени не са били проблем, стига продукцията да се реализира, а днес е по-важно да се предлага скъпо, но непродаваемо. И веднага ... някой друг му е виновен!!!

В същото време, пак в днешната си изява по БНР той се оплаква, че НЕК пак забавя задълженията си към АЕЦ-а. И макар той прекрасно да знае истинската причина за това услужливо (към кукловодите си) я премълчава. А тя е, че при абсолютер рекорд по износ на ток в историята на България на НЕК не и се разрешава повече от 0.5% от него. До 2010-та г. НЕК е изнасяла повече от половината количества електроенергия.

image

Всичко е повече от просто и ясно, но не и за пенсионера Димитър Ангелов, инсталиран за директор на централата за втори път (първият път през 2009-та г.) и все от правителства под ръководството на Бойко Борисов.

При такова управление на най-големият и най-евтин прозиводител на ток не се очаква нищо хубаво, не само за самото предприятие, но и за цялата система на енерГЕПИката, т.е. - за всичк инас. Вместо да казват и показват истината, което да води да адекватни решения и действия имаме пълна непрозрачност и свръх демагогия в публичното пространство, с любезното съдействие на всички "медии".

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9885719
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930