Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2015 20:09 - Театър рИформа представя "Широко затворени очи" за будали
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2497 Коментари: 0 Гласове:
6



Трима представители на политико-енерГЕПИйната мафия, от отдел рИформа, внесоха тези дни в Деловодството на Народното събрание законопроект, за промяна на Закона за енергетиката (ЗЕ). Това са 

ДИМИТЪР ТАНЕВ ТАНЕВ

МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ

НАЙДЕН МАРИНОВ ЗЕЛЕНОГОРСКИ

Проектозакона за изменение на ЗЕ се съдържа на, практически, по-малко от ЧЕТИРИ страници и всеки желаещ може да го прегледа за минути от ТУК.

Каква е същноста на исканата промяна? На практика ни-как-ва! Това, което тези убавци искат е, производителите на електроенергия, които са задължени да продават продукцията си на обществения доставчик - НЕК, на фиксирани от енергийния регулатор (КЕВР, доскоро ДКЕВР) цени, да им предадат договорите по между им, а те (рИформаторите) да ги публикуват, за да ни "светнат".

image

Нека разгледаме замисъла на пиеската "Широко затворени очи" на примера на АЕЦ "Козлодуй", заради това че е най-големият производител на електроенергия в страната, най-евтин е и най-силно възбужда слюнообразуването на членовете на политико-енерГЕПИйната мафия.

Енергийния регулатор КЕВР (с председател рИформатора на мумиите Ив. Ив.) назначава следните количества електроенергия, които АЕЦ-а трябва да предостави на НЕК през следващата година:

image

(Подробности и историята на тази таблица вижте в "
Иван Костов успешно приватизира и ... АЕЦ "Козлодуй"")

Събираме 1 021 230 + 3 978 770 = 5 000 000 МВт.ч (ПЕТ милиона Мега-Ват-часа)

Брутната продукция на ток от АЕЦ-а за 2014-та г. представлява 15 886 652 МВт.ч.

Т.е. АЕЦ-а предоставя под 1/3-та от продукцията си на обществения доставчик НЕК. Цените на които се случва това също са известни, както от интернет сайта на регулатора КЕВР (както обикновено в тези скоби исках да поставя линк към първоизточника, но ... като го потърсих се оказа, че КЕВР са свалили таблицата с тарифите от интернет-страницата си !!!), така и от някои официални и съвсем пресни публикации на самата АЕЦ (ТУК - "
Към момента 40 % от произвежданата от централата енергия се доставят на НЕК в качеството му на Обществен доставчик, на цена от 29,75 лв./MWh"). Очевадно АЕЦ-а лъже за процента от продукцията си/ни, която продава на НЕК, но дали лъже за цените ще разберем един друг път.
Въпреки, че КЕВР са скрили таблицата с тарифите (проверете ТУК) аз имам запазено копие на последния вариант и вие сега ще го видите:

image

И така! Имам средна цена между 30 и 37,4 лв/МВт.ч, за по-малко от 1/3-та от всичко произведено от АЕЦ-а. Нека кажем средно 34 лв/МВт.ч.
Останалите над 2/3-ти от цялата си продукция АЕЦ-а продава на т.нар. "свободен" пазар, т.е. - на "честните" частници. Цената там е точно ДВА ПЪТИ по-висока или около 68,00 лв/МВт.ч (За да се уверите следете ежедневните търгове на ток от АЕЦ-а ТУК.)

Договорите, които рИформаторите искат да ни "покажат" няма да ни разкажат нищо по-различно от това. На практика те ще осветят само под 1/6-та от всичките приходи на АЕЦ-а, а ще скрият над 5/6-ти от тях!!!!

Но гаврата на отдел рИформа в политико-енерГЕПИйната мафия не приключва само с това. Ето какво пишат в мотивите към проекта за промяна на ЗЕ:

image

Искат "публично оповестяване на всички разходи" но не искат публично оповестяване на всички приходи!!!! Това НЯ-МА КАК ДА СТА-НЕ!!! За да се случи това трябва и са длъжни да осветят и пазара за "честните" частници, но те няма как да го сторят, защото ще пресъхне потока от комисионни, формирани от разликите - купил от АЕЦ-а - препродал на друг или изнесъл зад граница.

Така тези тримцата, техните кукловоди и всички останали политико-енерГЕПИйни мафиоти ще си припишат заслуги по "осветяването", докато на практика нищо няма да се промени, а те ще продължават да ни тероризират.

Георги Котев




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9889900
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930