Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2016 11:19 - И новото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е менте
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1716 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди точно ТРИ седмици (на 10/11/2016г.) блок №6 в АЕЦ "Козлодуй" беше включен в енергийната система на страната, след ремонт и частично (около 1/4-та част) презареждане с нов вид, по-мощно и много прехвалено ядрено гориво. Часове преди това да се случи висш ядрен чиновник обяви "екстрите" на новото ядрено гориво по БНР, за което своевременно и добросъвестно ви разказах във "Включват бомба с чесовников механизъм в АЕЦ "Козлодуй"". В частност, в словото си мафиота заявява:

"
Бяха извършени всички технически дейности, които ще осигурят работата на блока на 104 %. Нещо повече – ние вече сме подновили лиценза за експлоатация на шести блок."

Или защото е глупак, или защото е паталогичен лъжец той бърка БЛОК с РЕАКТОР. Новота ядрено гориво, което той хвали в ефир цели да вдигне мощността на РЕАКТОРА (топлинната, от делението на ядреното гориво) от 100% до 104%, което от своя страна ще доведе до вдигане мощността на блока (електрическата, на изхода) до 110-112%. На 104% и даже над 104% блока си е работил и преди да бъде заредено с новото по-добро ядрено гориво и сега ще ви покажа това, в сравнение с работата на същия блок през последните ТРИ седмици (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната графика):

image

На графиката виждате ДЕВЕТ моментни снимки на индикатора, показващ натоварването на блокове 5 и 6, в АЕЦ-а. На всяка една от тях има дата, час и електрическата мощност на съответния блок. Само една от от снимките е направена преди последното пускане на 6-ти блок, с новото и по-мощно гориво. Снимките нарочно съм ги поставил в разбъркан, не хронологичен ред. Така ще си направите труда да потърсите, откриете и сравните, как е работил блок №6 преди и след зареждането му с новото ядрено гориво.
Който желае може да си разпечата горната графика, да си изреже отделните снимки на индикатора и да си ги подреди в хронологичен ред.
Мислех да ви покажа и разкажа това едва след като се навърши поне един месец, след пускането на блока с новото гориво. НО едно извънредно събитие ме провокира да избързам. В началото на тази седмица ми беше изпратена публикация и коментарите към нея, в ПРО ядреното електронно издание Атоминфо.БГ, което изглеждаше ето така (нарочно не давам линк към оригинала, който иска сам може да си го намери, а също така показвам само коментарите, защото те са съществени):

image

В синият правойгълник е заглавието на публикацията, така всеки желаещ може да я открие и се убеди в достоверността и, а в червената рамка - първият коментар. Тук е важно да се отбележи, че публикацията е датирана 10-ти ноември, в деня на пускането на блока, а коментара - 20-ти ноември, ДЕСЕТ дни по-късно.
Не знам кой и какво го е провокирало да зададе краткия, но много съществен въпрос. Предполагам, обаче, че причината за това се крие в горната графика с индикаторите за натоварването на блоковете. Човекът е забелязал, че вместо мощността да се повиши тя пада и няма изгледи скоро да се промени. Всичко е много просто? Съмняваш се - питаш.
Отговорът на съдържателя на сайта е огледален образ на пълнежа на лейката, която носи на раменете си.

Има ли разхерметезирана поне една ядрено-горивна касета? Честно казано не знам точният отговор на този въпрос в този момент. Аз живея на 125 километра от АЕЦ-а (по права линия) и не смея да припаря до нея.
Възможно ли е все пак такова събитие да се е случило и от АЕЦ-а и от Агенция ядрено регулиране (АЯР) да го крият? Категорично ДА! Такова събитие е възможно да се е случило и още по-вероятно и сигурно е, че те ще го крият от нас. Такова нещо се е случвало и през не далечната 2011-та г. ("
И тишината леее...ко се пропука")

Какво следва от евентуално потвърждение за повреда в целостта на ядреното гориво? Трудно е да се каже, когато всичко е покрито в мъгла. Първо трябва да се установи дали повредената касета е от стария или новия тип ядрено гориво. Ако е от стария тип, от колко време (години) е в реактора? Местоположението и. Оценка на възможността реактора да бъде спрян временно и повредената касета заменена с друга. И така на татък. Но за това се иска прозрачност. Ядрената мафия, обаче, предпочита тъмнината, докато не ... но вие се сещате?

За финал ще ви онагледя частично вероятната картина. Ето една снимка на ядрено-горивна касета, използвана някога в някой от реакторите в АЕЦ-а.

image

Тази горивна касета не е разхерметезирана. На нея и е разкъсана горната дистанционираща решетка, част от скелета на снопа горивни елементи (тръбичките, в които е херметизирано ядреното гориво). Разхерметизиране би означавало спукване на някоя от вертикалните тръбички в снопа, което ще доведе до контакт на ядреното гориво с топлоносителя (водата), която отнема топлината от касетата и я пренася в парогенератора.

За сега няма повече какво да ви кажа. Ще следя развитието и ако има нещо ново ще го споделя.

Георги Котев



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9895708
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930