Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2016 11:29 - Росатом: Ядрено гориво не съществува
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1924 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.03.2016 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Безпрецедентно, умопомрачително заявление от страна на държавната корпорация може да се види на интернет страницата и, в което се разказва за промени в законодателството, с цел подобряване (без)опасността при използването на атомната/ядрената енергия. Буквално:

СФ одобрил поправки о безопасности при использовании атомной энергии

"Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) одобри поправки свързани с безопасното използване на атомната енергия"


И ето какво още, буквално, се казва в съобщението:

В частности, вводится определение понятия ядерного топлива и отработанного ядерного топлива, соответствующее положениям Объединенной конвенции о безопасности (обращения с отработавшим топливом и о безопасности обращения с радиоактивными отходами, 1997).

В частност, въвежда се определение на понятието ЯДРЕНО ГОРИВО и ОТРАБОТИЛО ЯДРЕНО ГОРИВО, съответстващо на положенията в Обединената конвенция за безопасността (боравене с отработило ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, от 1997г.).

Стана ми интересно. След повече от четвърт век в ядрената индустрия най-накрая щях да разбера истината - Що е то ядрено гориво и има ли то почва в Русия, по света и унас? Отидох на сайта на Съвета на федерацията, за да видя какво точно определение са предложили:

Профильный Комитет СФ рекомендовал одобрить изменения в законодательство в целях регулирования безопасности в области использования атомной энергии В частности, вводится определение понятия ядерного топлива и определение отработанного ядерного топлива, соответствующее положениям Объединённой конвенции о безопасности обращения с отработавшим топливом и о безопасности обращения с радиоактивными отходами.

По същество НИЩО. Определение на ядреното гориво НЯМА. Започнах малко да се изнервям. Тогава реших да потърся въпросната Обединена конвенция и я намерих на уеб-страницата на ООН - кликнете ТУК. 42 страници, PDF формат, на руски език, от които около 3,5 страници са запълнени с определения, НО определение за ЯДРЕНО ГОРИВО НЯ-МА. НЯ-МА!

А след като няма определение за ядрено гориво, какво следва? А? Какво са поправяли сенаторите (така се наричат) от Съвета на федерацията?

Явно не се определя това ЩО ГО няма? А

image

За това пък Росатом със сигурност може да бъде определен като клон на филмовата корпорация Уолт Дисни, както личи от логото и с гравитиращи главички на Мики Маус?

И за да не останете с впечатление, че в света не съществува опит за определяне на понятието ЯДРЕНО ГОРИВО ще ви покажа един такъв пример, от собственият ми учебник по реакторна физика, издаден през 1982-ра г. и преиздаден през 1989-та г. И то изглежда ето така:

image

ЯДРЕНО ГОРИВО - материал, съдържащ делящи се ядра и осигуряващ протичането на самоподдържаща се верижна реакция на деление, в реактор - отделно от другите материали.

И без да навлизам в подробности ще завърша с категоричната констатация, че това определение, строго казано, не отговаря на истината.

Само една забележка! Ако се вгледате внимателно в главичките на Мики Маус, те следва да наподобяват молекулата на водата (Н2О), обикаляща ядреното гориво, за да забавя неутроните. Как тогава да протича верижната реакция "отделно от другите материали" в реактора? А?

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875884
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930