Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2021 18:15 - Човекът, който успя да измери обиколката на Земята преди 2000 години
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 7469 Коментари: 3 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
Днес ще ви разкажем за Ератостен от Кирине – човекът, който успя да измери обиколката на Земята (сравнително точно) преди повече от 2000 години.

 

Роден около 276 г. пр. н. е. в Кирине, Либия, Ератостен бързо се превръща в един от най-известните математици на своето време. Той е най-популярен с това, че успява да направи първото измерване на обиколката на Земята, за което знаем, което също така се оказва и забележително точно. (И да, на този етап хората вече знаеха от известно време, че Земята не е плоска.)

image

Ератостен успял да постигне това до голяма степен защото се образова в Атина. Там започва и популярността му като той се раздава в много различни области, включително поезия, астрономия и естествени науки. За заниманията му се говори толкова много, че Птолемей III от Египет решил да го покани в Александрия, за да учи сина му.

По-късно ще стане главен библиотекар на Александрийската библиотека, за което сигурно е много развълнуван, защото Александрийската библиотека по онова време е била световен център на знание, привличайки учени от целия познат свят. Ератостен дори се среща с хора като Архимед, докато работи там.

Вероятно именно там той прочита за любопитно събитие, което се случва в Сиене (сега Асуан, Египет) по време на лятното слънцестоене. Сиене е на юг от Александрия и по обяд слънцето грее директно над главата на човек и от него не пада сянка. Обаче Ератостен вижда, че в същия ден, в същия момент в Александрия колоните на сградите хвърлят сянка. Като добър математик, той решава да използва тази информация, за да направи няколко изчисления и да разбере обиколката на Земята.

image

Асуан, 1857 г.

За да постигне това, Ератостен измерва сянката на обелиск на 21 юни по обед. Той открива, че слънцето е на около 7 градуса и 14 минути от идеалната си позиция директно над главата му и преценява, че тъй като Земята е извита, толкова по-голяма е кривата, толкова по-дълги ще бъдат сенките.

Въз основа на своите наблюдения той предполага, че Сиене трябва да лежи 7° 14′ по кривата от Александрия. Освен това той знаеше, че един кръг е 360 °, което означава, че резултатът от сметката му – 7° 14′ – е приблизително една петдесета от кръга. Следователно Ератостен смятал, че ако умножи разстоянието между Сиене и Александрия по 50, ще получи обиколката на Земята.

Остава му само да измери колко далеч е Сиене от Александрия. Той измерва това разстояние в стадии, за което днес няма точно преобразуване и затова не е напълно ясно коя версия на стадиа е използвал Ератостен, но въпреки това, известно ни е, че неговата сметка е забележително точна.

Има две теории за това как Ератостен изчислява разстоянието: първата е, че е наел човек да отиде от единия град до другия и да преброи колко стъпки прави. Втората е, че е чул, че една камила може да измине 100 стадии на ден, а с камила са били необходими около 50 дни, за да се стигне до Сиене. Каквато и да е истината, той преценява, че разстоянието между Сиене и Александрия е 5000 стадии. Ако това е така, използвайки неговата формула, земята има обиколка от 250 000 стадии.

Поради колебливите аспекти на измерването, което представлява стадията, историците смятат, че резултатът на Ератостен е бил с отклонение между 0,5% и 17%. Дори и грешката да е най-големият процент, той е поразително точен предвид силно нетехнологичния начин, с който подхожда. Но много учени смятат, че е вероятно той да е използвал египетската стадия (157,5 м), защото по това време е бил в Египет. Това би направило преценката му грешна само с около 1%.

image

Александрийската библиотека

Имало е и предишни опити за откриване на обиколката на Земята (които не се считат за „първите споменати“, тъй като техните записи не оцеляват, но имаме препратки към тях), които стигат до цифрата 400 000 стадии, 150 000 повече от Ератостен, което очевидно е яростна грешка.

Въпреки че намирането на приблизителната обиколка на Земята вероятно е най-големият принос на Ератостен към науката, в никакъв случай не е единственият. За Ератостен също така се твърди, че създава начин за картографиране на познатия свят чрез начертаване на линии север-юг и изток-запад, което е на практика една ранна версия на географските ширини и дължини.

Освен това, Ератостен оцени разстоянието до слънцето и луната и измерва наклона на оста на Земята отново с удивителна точност. Също написва поемата „Хермес“, правилно очерта маршрута на Нил и открива защо Нил понякога прелива – въпрос, което тормози учените от векове. Той работи и по календар, който включва високосни години, а също така успява да пресметне и коригира датите на различни исторически събития като, например, обсадата на Троя.

https://www.chr.bg/istorii/lichnosti/chovekat-kojto-uspya-da-izmeri-obikolkata-na-zemyata-predi-2000-godini/









Гласувай:
31



1. truthful - Водозаоблено?
28.09.2021 20:13
Нещо сте объркали в постинга си и то доста сериозно.
До 15 век хората са знаели че Земята си е плоска. И изведнъж се е появил Коперник и измисля Слънчевата система, че тя е кълбо с вода на него???...и че се върти с едни скорости ум да му зайде на човека. (Дано ги знаете колко са?). Но хората не вярват на Коперник цели два века. И тогава хоп идва Нютон с неговата гравитация. Само че ....действителността е друга.
Няма заоблена вода, вода без брегове не може да стои, вода не може да пълзи нагоре и още колко др. Да ама пропагандата ви учи друго. Въпросния човечец като как е направил тези измервания?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Илка!
28.09.2021 21:04
Поздравления за постинга!
Ератостен е универсален учен! Връх е в много области на науката! Впрочем ,под върха е !Втори е! И това го радва, че не е пърни!

Хубава вечер!
цитирай
3. avangardi - Благодаря, Ваньо!
29.09.2021 11:53
leonleonovpom2 написа:
Поздравления за постинга!
Ератостен е универсален учен! Връх е в много области на науката! Впрочем ,под върха е !Втори е! И това го радва, че не е пърни!

Хубава вечер!

Ератостен е един от най-големите гръцки полимати и неговите трудове оказват влияние върху по-късни новатори в области, вариращи от математика до география. Почитателите на гръцкия мислител го наричат Пентатлос , след гръцките спортисти, известни със своите умения в редица различни събития. В негова чест е кръстен кратер на Луната.
Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279570
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95541
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031