Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2016 11:19 - България изобрети космат шаран
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1642 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 27.03.2016 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По целият свят се смята, че шаранът е люспеста риба, но не така мислят на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Тя "шава" от малко повече от ДВА месеца, но вече успява да тръшне на плочките целият цивилизован свят. Тя е единствената борса в света, която говори едно, а казва съвсем друго нещо на своите клиенти и нейните наблюдатели.
За да разберете за какво става дума ще ви покажа една сравнителна снимка между данни от енергийните борси на Германия (и Австрия) и тази на България. А за да можете лично да се убедите във верността на показаното на снимката първо ще ви дам линкове към двете борси, съответно

към ГЕРМАНИЯ

и

към БЪЛГАРИЯ

А сравнителната снимка изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

В горната половина на таблицата са показани данните за Германия, а втората - за България. Данните представляват средно-дневна (базова) цена на продаваната електроенергия в евро/МВт.ч (евро за Мега-Ват-час - 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч) за Германия и в лева/МВт.ч за България. Вторият ред от всяка таблица показва количествата продадена електроенергия за съответният ден в МВт.ч за Германия и ... нещо съвсем друго за България. И в българската таблица е посочено че става дума за количества (Volumes = обеми, буквално от английски), но на практика и мерната единица и съответните числа (на последния ред) показват МОЩНОСТ (ТОВАР) в МВт (Мега-Вати). За да получите наистина количествата/обемите продадена електроенергия за съответния ден трябва да умножите показаното число на 24 (часа) и ще получите почти истинското количество в МВт.ч.
През последните години имам навика да следя МНОГО европейски енергийни борси, но толкова космат шаран не съм виждал никъде. Който не вярва може да се убеди лично - ТУК има линкове към десетки европейски борси.

Какаво да ви кажа? Проверявайте качеството на стръвта, която ви подават. (Из)родната политико-енерГЕПИйна мафия няма умора в изобретяването на все по-странни капани.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА! Числата в таблиците са абсолютно истински и те показват, че в ЧЕТИРИ от СЕДЕМТЕ дни на миналата седмица цената на тока в България е била ПО-ВИСОКА от тази на борсата в Германия, след като превърнете левовете в евро.

Георги Котев


Тагове:   БНЕБ,   космат шаран,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9896637
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930