Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2016 11:49 - Защо "Овергаз" са обречени?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1685 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 06.01.2016 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Следя под лупа конфликта между държавата и "Овергаз" още от първите секунди на зародиша му - вечерта на 30-ти декември 2015 г., когато в централната новинарска емисия НОВА ТВ допусна гаф с подмяната на облика на изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен. Реагирах на секундата и показах във Фейсбук страничката си следната снимка:

image

В ляво е варианта на НОВА, а в дясно, в червената рамка, аз поставих истинкият образ на най-високопоставеният енерГЕПИен чиновник в страната на организираната престъпност. Интересът ми към него идва от факта, че освен шеф на БЕХ той е и председател на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, а също така е и член на управата на все още съсществуващата държавна компания "Южен поток България". (Повече подробности в "
ЕнерГЕПИйна калинка №1 в кабинета Борисов №2")

След близо седмица препирни между страните едва вчера (05/01/2016г.), за първи път чух/прочетох някакво обяснение за случващото се от устата на високопоставен представетил на компанията "Овергаз". То беше представено под формата на интервю, дадено за в-к "Капитал":

"Булгаргаз" губи пазар. И се опитва да го пази Зам.-изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов пред "Капитал Daily" Струва си да се прочете цялото интервю, но това си решавате самите вие. Аз искам да ви заостря вниманието върху само един съществен, според мен, момент от нечистите намерения на едната от двете биещи се страни, без да смятам, че някоя от тях ги е грижа за нас. Ето го този момент от интервюто:

Въпросът е дали "Овергаз" ще пострада по някакъв начин от тази ситуация?

- Няма никакви основания за притеснение и дори считам, че сегашната конюнктура е изключително подходяща за развитието на газификацията в България, което всъщност е бизнесът на "Овергаз". Няма как цените на електрическата енергия да спрат да растат, така че газът ще бъде още по-конкурентно гориво. България е на последно място по газификация в ЕС и подобни случки като тази влияят на имиджа на газа.


Подчертаното от мен изречение ме взриви. Този льольо изрече върховна глупост и разкри престъпните си намерения. Това ме провокира да се обърна за справка към Европейският статистически институт (Eurostat), за цената на електроенергията, по страни и по години. И ето каква графика сътворих за вас (за по-добър преглед кликнете с вмишката върху нея):

image

Пълната информация за всички страни, в това число и извън ЕС можете да видите от страничката на Евростат ТУК.

Това мекере сигурно не е чувало, че природният газ е в ограничено количество, в пределите на планетата Земя, за разлика от неизчерпаемите други източници на енергия, които със всяка изминала минута поевтиняват. Цената и на топло- и на електро-енергията би била много по-евтина, до почти безплатна (според геният Никола Тесла), не само в Европа, но и по целият свят, ако енерГЕПИката беше напълно прозрачна (по веригата на ценообразуващите), а не да служи за донор №1 на "политиците".

Така че нека организираната престъпност си разменя крошета. Може пък в резултат на взаимното им мародерство да спечелим ние? Не ли? Най-малкото настоящият конфликт хвърли повече светлина върху лицата и намеренията на участниците в разграбването ни.

Георги Котев



Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9894365
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930