Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2016 13:09 - За птичката и пролетта
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2192 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Поговорката "Една птичка пролет не прави" е много популярна сред българското народонаселение и се използва под път и над път, за да обезкуражава и обезсърчава редките му представители, желаещи да подобрят своят бит, мироглед и да скъсат оковите на безжалостното робство. Но вярна ли е тази поговорка? Естествено че НЕ!
Пролетта въобще не зависи от никаква птичка. Появата на птици и други животни по някои географски ширини не определя настъпването на един или друг сезон, а се явяват следствие от други, независими от тях процеси. И тези процеси изглеждат така:

image

Смяната на сезоните, в това число и настъпването и отстъпването на пролетта, зависят от въртенето на земята около слънцето, както и от наклона на земната ос, около която се върти нашата планета. Къде тук е птичката и пчеличката? Ъ-ъ!
Ако искат да идват, ако искат да не идват. Пролет все едно ще има. Пролети и зими има и на Марс, независимо, че там няма птички.

Какъв е смисълът тогава от тази поговорка? А смисълът и е да УБИВА. Да убива човешкият дух, да убива човешкият порив към саморазвитие и самоусавършенстване. Да убива порива за щастие и съвършенство. И това далеч не е единственият пример. Точно същата цел преследва и една друга поговорк - "Преклонена главица сабя не я сече".
Чел съм и вярвам, че това е така, че във Великобритания има контра-поговорка на нашата, която звучи така - "Високо вдигнатата глава сабя/меч не я достига". И после някои се чудят защо по качество на живот от островитяните ни разделят светове и на отношението им към нас?

В заключение само ще добавя, че аз даже нямам нищо общо с птичките, а по-скоро с ... котките. И както добре е известно именно котка е цар на животните. А човекът също е животно.

Георги Котев


Тагове:   лъв,   поговорка,   пролет,   птичка,


Гласувай:
3



1. bgman13 - Номинирам за най-гадна българс...
03.01.2016 14:19
Номинирам за най-гадна българската поговорка "Дават ли ти взимай, гонят ли те бягай!" На базата на тая поговорка, де що има български юнаци на днешното време плашат властта, че ще избягат от вкъщи и ще идат някъде другаде. А "някъде другаде" и по точно, навсякъде другаде, размитат за тях та да ги пуснат да минат по многобройните световни (светски) червени килими.
Та мисълта ми е, че по-нереална визия от тая нема. Кой на тоя свят дава? Природният закон е че нищо не се дава без борба. И тая поговорка следователно, се свежда и по същество е "Дават ли ти взимай, взимат ли ти давай!" И нашите юнаци, дават ли дават. Ама не като Балканджи Йово. Даваш ли, бре юнак? - Давам войводо - и Яна давам и гащите си свалям и глава си давам.

Тези не можаха да разберат, че са тръгнали да гонят дивото, като преди това са изпуснали питомното. Защото именно лелеяния от тях западен стандарт се дължи на това, че така наречената "българска" държавна власт се състои от компрадори, назначени от западната върхушка, посредством които българските блага се ограбват от запада, прехвърлят се на запад, за да помпат западния стандарт. И на кого сте се поклонили бе, идиоти малоумни?
цитирай
2. gikotev - Re: Номинирам за най-гадна българс...
03.01.2016 14:31
"Защото именно лелеяния от тях западен стандарт се дължи на това, че така наречената "българска" държавна власт се състои от компрадори, назначени от западната върхушка, посредством които българските блага се ограбват от запада, прехвърлят се на запад, за да помпат западния стандарт. И на кого сте се поклонили бе, идиоти малоумни?"

За това говорим. Благодаря за концентрираният и точен изказ!
Поздрави!
цитирай
3. tres1 - Това за птичката - да
31.01.2016 15:25
Така е - птичката може да дойде, може да не дойде, но пролетта си идва. Така е било, но до кога? Но това е друга тема. Сега за народните поговорки - приятели поговорките ни са много и най-различни. Колкото народ е живял преди нас е оставил и мъдрости и глупости, но моля ви не обиждайте народа - не само не е редно, а кои сте вие та да го съдите или укорявате по такъв начин. Някой да ви е дал такова право? Или да се намираме на приказки, па каквито и да са.
Колкото до британците /древни наши братовчеди/ ще ви предложа един нагледен пример - слагате на газов котлон да ври ядене, но по една или друга причина освен, че завира, но и загаря. Къде според вас ще загори и става ли за ядене загорялото. Така и с тях - понеже са били по-далечко от огъня на който са се пекли нашите деди, та за това могат и се кокорчат повече. /Дедуктивно мислене бре Уотсън/.
Иначе за българите има и други неща за които малцина знаят или почти нищо не знаят. Например един от най-мъдрите древни постулати - "да не допускат силата да властва над разума" или поговорката "нищо ново под звездите" . Има ли смисъл от тълкувание особено от висотата на нашите камбанарии?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9895934
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930