Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2015 14:09 - Мосю посланик, до кога ще търпите този директор на АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1613 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Целият българси народ е наясно с природния талант на Негово превъзходителство, посланика на Република Франция у нас, мосю дьо Кабан, да разпознава и посочва "гнилите ябълки" в българския обществен и стопански живот. Но в последно време нещо си е глътнал езика? Какво имам предвид ли? Нека проследим хронологията на събитията!

25-ти септември 2014-та г. За изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" е назначен Димитър Ангелов. На власт е служебното правителство на Георги Близнашки, назначен от президента Плевнелиев. Ангелов е любимец на Борисов за тази позиция още от първият му мандат, през 2009-та г.

image

9-ти октомври 2014-та г. От интернет-сайта на АЕЦ-а:

09.10.2014 ПОДПИСАХME ВАЖЕН ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА 5 ЕНЕРГОБЛОК

Подписан е договорът за реализиране на втори етап от проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5 енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. Възложител по договора е българската атомна централа, а изпълнител е консорциум в състав: “Русатом сервис”, концерн “Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF).
Под договора подписи положиха Димитър Ангелов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, Евгений Салков – генерален директор на “Русатом сервис”, Станислав Антипов – заместник генерален директор на концерн “Росенергоатом”, и Ноел Камарка – специален съветник към ЕDF.


EDF е държавна компания, която е оператор на всичките 58 (петдесет и осем) ядрено-енергийни блока (не централи, а блока!) във Франция.

22-ри януари 2015-та г. Парламентарна комисия по енергетика. Министъра на енергетиката Теменужка Петкова заявява, че по въпросната схема ще бъдат "усвоени" общо 270 (двеста и седемдесет) милион евро , от които 190 (сто и деветдесет) милион лева (т.е. 95 милион евро) вече са "усвоени".

image

1-ви юни 2015-та г. Директора на АЕЦ-а Ангелов, от Москва, най-тържествено съобщава, че цената на схемата ще бъде 360 (триста и шестдесет) милиона евро, а не както доскоро твърдеше министър Петкова 270 милиона, при все, че Ангелов е седял непосредствено до министъра, когано тя заявява по-ниската цена.

Вестник "Труд",
01.06.2015 15:20:

360 млн. евро за удължаване живота на 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй"

ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ:
Това ново обстоятелство би следвало да доведе то поскъпване на цената на акциите на френския държавен енергиен гигант EDF?

7-ми юли 2015-та г. От деня на заявлението на Ангелов за поскъпване на схемата по удължаване на грабежа от АЕЦ "Козлодуй" до днес са изминали по-малко от 40 денонощия. Ето как се движи курса на акциите на френската компания, според Уол Стрийт Джърнал, за последните ТРИ месеца (виж ТУК):

image

За по-малко от 40 денонощия цената на акциите на френския гигант са се сринали с 12% !!!

Как може да се обясни тази антипазарна логика? Дадена компания "печели" повече от задгранични договори, а в резултат на това тя поевтинява? А?

Аз ще ви предложа своя вариант на отговор, а вие си решете дали да се съгласите или не. Причината е, че пазарните анализатори са очаквали прихода на EDF от схемата с АЕЦ "Козлодуй" да е много повече, а се оказва само около 1/3-та от очакваното. От къде са дошли тези обосновани предположения на инвеститорите?
А те дойдоха от патрона на Димитър Ангелов, министър-председатела на България Бойко Борисов. На предизборен митинг в Стара загора (вижте в "
Нова мощна доза убийствени за България лъжи на Бойко Борисов." - сега забелязах, че този материал е публикуван на същата дата на която Ангелов става шеф на АЕЦ-а !!!) той разпалено заяви, че тази схема може и да надхвърли 1 милиард евро!!!

И така! Ваше превъзходителство! Многоуважаеми мосю дьо Кабан! До кога ще търпите типове, като Димитър Ангелов да подливат вода на френските компании? Или е по-правилно да се попита - До кога ще търпите типове като Бойко Борисов да ви се подиграват? Защо се бавите да ги обявите за гнили ябълки??? Чакате EDF да фалира???

ОК! Ваша си работа!

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9895521
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930