Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2014 10:07 - Разграбването на АЕЦ "Козлодуй, енергетиката и България ескалира.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1307 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.05.2014 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 30-ти април Прокопиев-ия "Капитал" излиза с блудкава статия: Финансови съмнения около новия блок на "Козлодуй"

image

Материалът представлява един тежък тюрлю-гювеч, чиято цел не е да засити/запознае консуматора/читателя с нещо полезно и здравословно, а по-скоро да му предизвика стомашно разстройство. Който от вас все пак си направи труда да го прочете ще остане с впечатлението, че няма безспорни и необорими аргументи в полза на изграждането на 7-ми енергиен блок в АЕЦ "Козлодуй". Въпреки това се оповестяват заготовките на нови схеми по разграбването на предприятието, респективно на всички нас/вас. Ще ви заостря вниманието на най-съществената от тях, странно намекната от изданието, но НЕ обяснена на читателите. (Само да напомня, че собственика на "Капитал", олигарха Прокопиев, от години е на хранилката на АЕЦ-а, като със свои фирми участва в т.нар. "свободен пазар" на електроенергия - друго гиганстко перо за разграбването на предприятието.)

image

Рутинно съобщение за обявена процедура от специално създаденото за изграждането на новата мощност предприятие. Нищо необичайно, ако приемем че една нова ядрена мощност би донесла нещо полезно за страната.
Далеч по-интересен и интригуващ е следващият абзац, където небрежно се съобщава за взето решение за увеличаване на уставния капитал на дъщерното на БЕХ предприятие с 20 милиона лева, което било почти двойно от сега обявения.
И понеже не вярвам на нищо написано в Прокопиев-о издание се запътих към Търговсия регистър, за да си проверя всичко лично.

image

Вкрая на същата страница виждаме ...

image

... че едноличен собственик на капитала на новата компания е АЕЦ "Козлодуй", а не БЕХ!!! На интернет страниците на БЕХ, АЕЦ "К" и АЕЦ "К-Нови мощности" не открих потвърждение на изнесеното от "Капитал". Не знам дали по закон БЕХ може да взима решения през главата на АЕЦ-а, но ако това се окаже вярно ми прилича на ситуация, при която тъщата взима решение за кредит на младото семейство, който после ще се обслужва от внуците. Допълнително сгъстяване в мъглата се появява от твърдението на вестника, че увеличението на капитала е почти двойно. Тогава когато увеличение от 14 на 34 милиона представлява ръст с около 143%. По нататък в изданието се твърди, че това увеличение е за "
да се покрият нарастващите разходи по проекта за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"". Но спестява истината, че разходите ще се поемат не от сумата с която се увеличава капитала, а от кредитите, които ще се теглят от банките, обезпечени с увеличиния капитал, т.е. по-висок размер на кредитите, най вероятно в размер на десетки милиони лева, а може и повече.
Тези кредити после ще ги връщаме всички ние, независимо че 7-ми блок никога няма да бъде построен и пуснат в експлоатация.
В същото време АЕЦ-а се източва от години по престъпни схеми с ядреното гориво, по престъпните търгове за продажба на тока на т.нар. "свободен пазар" и за периодично дублиращите се "модернизации", за "удължаване
живота" на работещите блокове. Това са трите основни писти по които от около десетилетие се организира най-мащабното и мракобесно разграбване на българската енергетика, икономика и население. От около година и нещо е пусната в действие и новата писта, наречена "7-ми блок".

В пълен ход е подготовката и внедряване на схема, при която АЕЦ-а ще бъде освободен от задължението да внася 80% от печалбата си в държавния бюджет, а тези пари ще остават в предприятието, за по-бързо и лесно "усвояване". С любезното съдействие на Драгомир Стойнев и неговите кукловоди.

О изнесените по-горе документи възникват още няколко силно смущаващи въпроса, като например, разминаването в броя на членовете на Съвета но директорите на АЕЦ "К-Нови мощности" между обявеното в Търговския регистър и сайта на предприятието и други. Но ще се отнеса с разбиране към вашето търпение и за сега ще ви оставя да свикнете с новата дупка на продрания ви панталон.

Г. К.



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9897720
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930