Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2014 12:16 - Как меринджея на АЕЦ "Козлодуй" прави "печалбите"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2342 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пуделчето на Р. Овч. и понастоящем изпълнителен меринджей на АЕЦ "Козлодуй" Ив. Ген. преди близо седем месеца (на 01/07/2013г. по БНР) ме обвини, че не съм в състояние да чета правилно финансовите отчети на предпиятието, защото не съм бил икономист по образование. (За сведение на широката публика ще декларирам, че аз, Р. Овч. и Ив. Ген. сме завършили една и съща специалност, в един и същи ВУЗ, но в различни години, и поради тази причина сме учили и полагали изпит по предмета "Икономика на ядрената енергетика". Не знам за тези двамата, но аз си взех изпита с отличен.) Поводът да ме квалифицира като икономически неграмотен беше поредният му опит да ме "опровергава", че ядреното гориво за последните шест години не било поскъпнало с над 500%. Реално опровержение до ден днешен няма и това престъпление продължава да запълва дългия списък с подобни на Ив. Ген. Но да не се отклоняваме от методите му да "формира печалбата" на повереното му предприятие.

image

Датата е 25-ти септември 2013-та г., парцала е Дневник, а материала е озаглавен:

АЕЦ "Козлодуй" отчита 19 млн. лв. печалба до края на август

В който се казва следното: "
В отговор на въпрос каква е печалбата за атомната централа от тези приходи Иван Генов посочи, че в края на юни АЕЦ "Козлодуй" е била на загуба с 6 милиона лева, но в края на август вече е на печалба от 19 милиона лева. Той припомни, че двата енергоблока на централата са работили дълго време с намалена мощност и поради това не са произведени 1.5 млрд. киловатчаса енергия.

Отскоро се работи на пълна мощност, въпреки че Шести блок бе изключен за годишен планов ремонт, но ако се продължи така, до края на годината АЕЦ ще постигне печалба от дейността си в размер на 20-30 млн. лева, посочи Генов.

На въпрос как е компенсирана загубата и постигната печалба при намаляване на цените за потребителите изпълнителният директор посочи, че това е станало благодарение на продажбите на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар. Той допълни, че действително цените на регулирания пазар са намалени до 39 лева на мегаватчас, която е под себестойността на произвежданата от централата енергия, но цените на свободния пазар са компенсирали намалението."

Така си е мечтал през лятото меринджей Ив. Ген., че до края на годината мощностите ще работят без проблем и той от рано започва да наплюмчва мондщука на фанфара. Но нека видим, как реално са работили мощностите през периода септември-декември 2013-та г:

image
В червения правоъгълник е показано времето към което Дневник публикува клетвените декларации на Ив. Ген.
От графиката се вижда, че до края на годината меринджей Ив. Ген. е съумял да спретне цели три аварийни спирания на блоковете, плюс две неуспешни извеждания на мощност, след последната авария. Но нека проследим розовите мечти на този гений на икономиката.
Датата е 18-ти декември 2013-та, предаването е "Гъз в гъз" на бТВ, цитирано от всички подопечни пачатни и всякакви други "медии":

"
"Пазар за българската електроенергия има. Цената сега е добра и след като бяхме с 6 млн. загуба, ще приключим годината с 40 млн. печалба", допълни той."

image

Но се случва очакваното от такъв талантлив меринджей - от официалното съобщение на АЕЦ-а: "
20.12.2013 СПИРАНЕ НА 5 БЛОК В 16.20 ч. на 20 декември 2013 г. 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причината е установен пропуск в охладителната система на генератора на блока. Операторите са предприели необходимите действия за изключване на генератора. Пропускът е локализиран и успешно отстранен. В момента на блока се извършват пускови операции. "

Видно от безпристрастната графика по-горе 5ти блок престоява повече от шес денонощия, което води до недоработка (не казвам загуба, а недоработка, за периода до края на годината), което прави приблизително около 8 (осем) милиона лева, при средно-претеглена цена от 55 лв./МВт.ч между регулирания (видяхте по-горе - 39 лв. за МВт.ч) и т.нар. "свободен пазар ". В тази сума не влизат разходите по отстраняването на дефектите, предизвикали аварийното спиране и последващите два фал-старта.
Идва време за кулминацията! Оркестърът свири туш!
Датата е 3-ти януари 2014-та г., медиата Дарикнюз, а декларацията на Ив. Ген е "
Дружеството е приключило миналата година с около 35 млн. лв. печалба."

Преди две седмици (1/12/2013) се предвиждаше печалбата да бъде 40 милиона, а сега (03/01/2014) тя е само 35 милиона. Излиза, че за шест денонощия работа на един енергоблок (на 100%) централата печели по 5 милиона лева!!!! Ууууууаааааааауууууууу....!!!!
Един енергоблок работи, при нормални условия, а не под управлението на меринджей Ив. Ген., по около 300 денонощия в годината на 100% (и още 20-30 денонщия на малко по-ниска мощност), което би означавало 50 пъти по 6 денонощия, по 5 милиона печалба прави повече от 250 (двеста и петдсесет) милиона лева печалба на блок или над 500 милиона за цялата централа, на година.
Такава "печалба" може да се роди едиствено в болната глава на гениален меринджей, като онзи от снимките по-горе.
Очаквайте в скоро време още рекорди достойни за книгата на рекордите Гинес".

Г. К.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9897762
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930