Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2013 11:07 - Колко човека са под прицела на ядрената мафия, в САЩ и ФР Германия? Google карти.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 6826 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.11.2013 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Удоволствието” да се запознаем с тази поучителна информация ни се предоставя от германското електронно издание ZEIT ONLINE. Техен специалост е направил до сега две интерективни карти, на базата на Google map (Google Earth), за сега само за САЩ и Германия, но предполагам че ще продължи. Поставям тези две карти тук, защото е възможно близки и роднини на читателите на блога ми да живеят в тези две държави и така биха могли да ги информират.

Нека започнем с картата на САЩ, която можете да разгледате от ТУК. (Всички снимки се увеличават след кликане с мишката върху тях.)

 image
 

От дясно на картата се вижда пояснителен тукст, според който на територията на САЩ функционират 65 броя АЕЦ с общо 104 ядрени реактора работещи в тях. След радиоактивните изхвърляния от авариралата АЕЦ „Фукушима-Даичи”, преди 2 и половина години бяха евакуирани хората от 16 милната (30 километровата) зона около централата. Следва пояснение, че картата показва численоста на популацията около всяка американска АЕЦ, включително и три канадски, в близост до границата на САЩ. Следва рулер, който вие можете да движите в интервала от 3 до 50 мили. Картата в този си вид показва местонахождението на всяка една АЕЦ, а също така и кръг с радиус около нея в размер на 19 мили, плюс общия брой на населението „заградени” в тези кръгове. То възлиза на малко над 17 милиона, което представлява около 6% процента от населението на САЩ.

 image

 

След това реших да се насоча към най-българския град в САЩ – Чикаго и до най-близката до него АЕЦ, която се оказа блока Dresden 2. Кликвайки с мишката в съответния червен кръг виждаме бройката на потенциалните жертви в 19 милната (30 километровата) зона. Под рулера, от дяст.но на картата виждаме подробна информация за съответния енергиен блок. Местонахождение, тип на реактора – кипящ, воден, установена (нетна) мощност 887 МВт електрическа мощност, възраст (година на пускане) и година на планирано спиране. Интересното тук за отбелязване е, че този блок е пуснат 4 (четири) години преди пуска на 1-ви блок на АЕЦ „Козлодуй” (пуснат през 1974-та година и спрян през 2002-ра), установената му мощност е два пъти по-висока от нашия (440 МВте) и ще продължи да се експлоатира още цели 16 години, или общо близо 60 години.

 image

 

Броят на потенциалните жертви в 25 милната зона.

 
image
 

В 35 милната зона бройката им е вече близо 3 милиона човека.

 

 image

Същата процедура можете да проведете и с германските АЕЦ от ТУК. По европейски рулера тук е в километри. Очевидно обаче е, че автора на картата е включил в общата картинка по-голям брой от сега действащите 9 енергийни блока в Германия. Вече спрените могат също да представляват потенциална опасност за околното население, ако в техните реактори или в басейните около тях все още има ядрено гориво и то не е извозено на по-безопасно място. Ето и актуален списък на сега действащите във ФР Германия ядрени-енергийни блокове.

 image

Искате още? Е добре – една бонус карта, но пак за САЩ, за да сравнявате с първата и проверявате достоверноста. Нея можете да видите ТУК.

 image
 

И ако маркираме сега върху нея познатият ни вече блок Dresden 2 ще видим, че в радиус от 10 мили около него живеят близо 61 хиляди човека, а в радиус от 50 мили – близо 7 милиона.

 image

 
Би било хубаво да имаме подобна карта и за най-ядрената европейска даржава Франция и се надявам скоро някой да направи и да ни я покаже.
И съвсем накрая, за да не бъда обвинен в лепса на патриотични чувства ще покажа и две карти от родната реалност.

image


image

В случай на тежка авария в АЕЦ "Козлодуй" ще трабва да бъде евакуирано незабавно населението от 30 километровата зона, възлизащо на около 58 000 (петдесет и осем хиляди) човека.

Г. К.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9895823
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930