Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2017 10:18 - България е като Великобритания, но прочетено на обратно
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3135 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато световно известният американски психолог, популярен и у нас, Морган Скот Пек търсел определение на понятието ЗЛО, на помощ неочаквано се притекъл осем годишншят му син: ЗЛО е като ЖИВОТ, но прочетено на обратно.
И наистина, на английски език EVIL = ЗЛО е обратното на LIVE = ЖИВОТ. "Злото е противоположност на живота. То е това, което се противопоставя на жизнените сили. ..." Така продължава своят анализ Морган Скот Пек в книгата си "Хора на лъжата", издавана у нас няколко пъти, от издателство "Кибеа".
Защо ви разказвам това ли? Тази асоциация ме връхлетя, когато преди дни прочетох в британското издание Гардиън (The Guardian) следният материал:


Record levels of green energy in UK create strange new world for generators
As renewables play a greater role in the British market, they are making the price of power increasingly unstable

Рекордните нива от зелена енергия в Обединеното кралство създава странен нов свят за генераторите
Тъй като възобновяемите енергийни източници играят по-голяма роля на британския пазар, те правят цената на електроенергията все по-нестабилна

Намека за цените не е акцента в статията. Даже и бума на ВЕИ производителите на електроенергия да предизвикат някакъв смут в ценообразуването то то нито ще е бурно, нито пък дългосрочно. Много скоро цените ще паднат под сегашните нива. Ето защо няма да ви занимавам с цялата статия, който желае да ползва горния линк, а ще ви покажа ДВЕ от ТРИТЕ приложени графики към нея, но във вариант ДВЕ в ЕДНО. И всичко изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

В червената рамка е добавена втората графика. На основната се виждат ДВА сини стълба. Светлосиният показва броят на часовете през миналата 2016-та година, в продължение на които Обединеното Кралство е произвеждало електроенергия БЕЗ използването на ВЪГЛИЩА. Тъмносиният стълб показва същото, но за настоящата 2017-та г. Усещате ли разликата. Още не е настъпила средата на годината а те вече отчитат над 300 часа без въглища. С тези темпове след около 10 години Великобриания въобще ще забрави за този вид източник на енергия?
В графиката в червената рамка се виждат дяловете на различните енергийни източници в производството на електроенергия в страната, за 11-ти юни 2017-та г. Простата сметка сочи, че сумата от всички ВЕИ (вятър, слънце и биомаса) надвишава делът на ядрените централи и гони 40% от общото количество. И това съотношение ще се променя още по-чувствително в полза на ВЕИ-тата, през идните години. Неизбежно!

Какво общо има това с България? Преди броени дни две дупедатчета, помиярчето на Р.Овч. Ив.Ген.  и офицерчето от ДС Тас.Ерм., отправиха питане към министър енерГЕПИка, какво прави страната ни, за да изиска от ЕК да не се пипат нивата на замърсяване на въздуха от ТЕЦ-овете. Сега сещате ли се, защо и как се е образувало заглавието на това съобщение?

И накрая да не забравя да попитам: "
Къде си бе, Р.Овч.? За един брат Галев питам"

Георги Котев



Гласувай:
6



1. nadzambunata - Ама молим ти се
23.06.2017 10:31
Господине, не пиши по въпроси, от които не отбираш! И не цитирай нищо неразбиращи "иксперти"! "Evil" произхожда от "убил", а "live" иде от "живе" [jive]. Остави тази част от патетиката на лингвистите! А тецовете и другите атомни мецове са си част от 500-годишната война.
цитирай
2. gikotev - Re: Ама молим ти се
23.06.2017 10:48
Няма какво да ми се молиш, скъпа! В написаното горе въобще не става въпрос за ПРОИЗХОДА на ДУМИТЕ, а за тяхното смислово съдържание в наши дни. Едва ли правиш разлика, поради което ще се огранича до тук.
Само ще те предупредя, че ако твоето име произлиза от ЕКСКРЕМЕНТ това не означава, че ще ти позволя повече да смърдиш тук.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9819750
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031