Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2017 19:23 - Какво срина цената на електроенергията в Германия?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2191 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 02.05.2017 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През последните два дни, 30-ти април и 1-ви май, средните цени на електроенергията, постигнати на сесиите на енергийната борса, на икономика №1 в Европа, бяха ОТ-РИ-ЦА-ТЕЛ-НИ. И аз най-добросъвестно, своевременно и надлежно ви запознах с детайлите около тези забележителни събития в "В Германия днес ще плащат на хората ползващи ток" и "Най-евтино 1-ви май ще се посреща в Германия". Но просто да констатираме факта е лесно. Много по-полезно и практично е, ако разберем източника на това благоденствие?

За това ще ни помогне богатият на данни и видове изображения специализиран германски сайт Energy Charts. От там направих  и ще ви покажа снимки, на които се виждат дяловете на отделните видове източници за производство на електроенергия, за съответното денонощие. И за да не губим време ето първите графики, за 30-ти април (за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките):

image

Единственото, което си позволих да добавя към оригиналните графики е червеният надпис, в горния десен ъгъл, който показва средната цена на електроенергията, за съответното денонощие, в единици евро за 1 Мега-Ват-час.

На лявата, по-шарена "питка", са показани абсолютните стойности и процентни дялове в общото електропроизводство за деня, по видове източници. На дясната, двуцветната "питка", са показани абсолютните количества и процентни дялове на всички конвенционални (традиционни, изкопаеми) производители в СИВ цвят, а производството от възобновяеми източници (вода, биомаса, слънце и вятър) в ЖЪЛТ цвят. Практически 2/3-ти от общото производство за деня се пада на ВЕИ.

Ето как изглежда аналогичната картинка за следващия ден, 1-ви май:

image

Делът на ВЕИ производителите леко пада, но за сметка на това средната дневна цена пада близо ЧЕТИРИ пъти. Сигурно ще се запитате, на какво се дължи това? И аз си зададох същият въпрос. Според мен отговорът се съдържа в делът на вятърните турбини, в електропроизводството за съответния ден.

Но за да е пълна картината реших да поставя и още един ден, делничен, когато съотношението между различните източници е различно от това през празничните дни. За целта избрах 20-ти април 2017-та г. Хем близо, хем делнично. И картинката изглежда ето така:

image

Като се има предвид, че Германия продължава интензивно да инвестира във ВЕИ сектора много скоро можем да очакваме отрицателни цени на електроенергията и в делнични дни. Но даже и да не са отрицателни със сигурност ще бъдат много по-ниски от сегашните.

А какво правим през това време у нас? (Из)родната политико-енерГЕПИйна мафия краде милиарди от нашите данъци и ги раздава по чужбина, за старо желязо, което уж един ден щяло да се превърне в ядрени реактори ("У-НИ-КАЛ-НО! Видео с реактор №1 за АЕЦ "Белене" 2"). През последните ДВЕ години (2015-та и 2016-та) в страната ни не е построена и пусната в експлоатация нито една вятърна турбина ("Къде е България? 2") и почти толкова слънчеви панели!!! А "специалистите" по зелени политики се изживяват, като корифеи на ядрената индустрия и не слизат от екраните на "медиите", за да ни обясняват, какво и как е ставало и трябва да се случва ("Ще започна от 100 000 в зелени").

 

По сравнение с Германия ние не само се движем на втора скорост, а направо си летим на зад?

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9895034
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930