Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2022 19:01 - © Покрай Украйна страда и беларуската опозиция
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1565 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 28.05.2022 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.05.2022г.

     Отдавна не съм писал за Батька Лукашенко и за мъдро управляваната от него Беларус. Нищо не се говори за беларуската Хуана Гуайдовска, тоест Светлана Тихановска.
image

Вляво – Пипе вдясно – Куку 

Мислех си, дали беларуската демократична опозиция не е на фронта в Украйна?
Защото пътят към демократизирането на Беларус минава през победата на Незалежната.
Тези дни прочетох обзорната статия на Петр Дмитриев "Беларуската прозападна опозиция не е успокоена; Лакеите на Запада нищо не са научили и нищо не са забравили".
"От момента на създаването си беларуските националисти хронично нямат късмет с народа. Във всяка война те го предаваха, продаваха го и накрая го наричаха "болен". Днес те не разбират защо хората отказват да им вярват и просто ги презират.
През 19–ти век беларуските националисти не успяха да спечелят симпатиите нито на селяните, нито на интелигенцията, нито на благородниците, нито на духовенството. В началото на ХХ–ти век те остават в позицията на ексцентрични политически сектанти.
През Първата световна война, в която националистите веднага заеха страната на "Хатаскрайниците", а след това и симпатизираха на врага, се превърна в шанс за тях да се заявят шумно. През 1918 година, когато Червената армия все още не е пристигнала в Минск и нашествениците си затварят очите за самодейните учения на различни политици, беларуските националисти обявяват химерична "Белоруска народна република". Хората не само не искаха да защитят този проект, но и помогнаха за неговото приключване, като подкрепиха съветските освободители под червените знамена.
След Великата отечествена война отново емиграция, сътрудничество със западните разузнавателни служби, опити да се обявят за пазители на определени традиции …
Следващият звезден час на беларуските националисти дойде през периода на перестройката на Горбачов. След това, след критиките на партийно-съветската номенклатура, най-странните рецепти за "възраждане на Русия", "възраждане на Беларус", повторение на опита и успеха на "азиатските тигри" в беларуските блата, казахстанските целини и украинските степи. Западът беше пример за подражание. Там се виждаше и алтернативен център на властта, способен да защитава от "имперските амбиции на Москва".
През "лихите деветдесетте" националистите в Беларус не владееха дълго топката. Първите президентски избори през 1994 година бяха спечелени от безпартийния кандидат Александър Лукашенко. Той нямаше задълбочена предизборна програма, нямаше дори приличен костюм. От друга страна, той имаше няколко изключително популярни тези : възстановяване на единството на разрушената страна, спиране на насилствената "беларусизация" и други русофобски проекти, предотвратяване на приватизацията на земя и предприятия в ущърб на интересите на народа, изкореняване на корупцията.
На първите президентски избори още на първия тур, както крайнодесният Зенон Позняк от Беларуския народен фронт, така и малко по-малко радикалният Станислав Шушкевич претърпяха съкрушително поражение. Националистите претърпяха следващото поражение през 1995 година на републиканския референдум : 83,3% гласуваха за равнопоставеност на руския език с белоруския, още толкова подкрепиха усилията на президента за развитие на икономическа интеграция с Русия, за нова държавна символика (стилизирана старата символика на БССР вместо символите на националистите бяло–червено–бялото знаме на сепаратистите и колаборационистите и герба на литовските князе «Погоня» image)
гласуваха 75,1%, а 77,7% гласуваха за възможността за предсрочно разпускане на националистическия Върховен съвет.

На всички последващи референдуми (1996, 2004 и 2022 година), парламентарни и президентски избори националистите неизменно търпят съкрушителни поражения. Идеите им за дистанциране от Русия, преименуване на беларусите в "литвини", пренаписване на историята, връщане към дискриминацията срещу рускоезичното мнозинство, създаване на "балтийско–черноморски колектор" и така нататък, бяха категорично отхвърлени от хората.
Тъй като е изкуствено създаден, национализмът първоначално не може да съществува без външна подкрепа. Така беше по време на кайзеровата окупация (дейност на "Радата на БНР"), така беше по време на нацистката окупация ("Белоруска централна Рада"), така беше в емиграция ("Рада на БНР в емиграция"), и сега (във Вилнюс "Офис на Светлана Тихановска" и във Варшава "Народно антикризисно управление" на Павел Латушко). Беларуският национализъм се е развил и съществува като проект, ориентиран към Запада и съседите.
Всеки национализъм се характеризира със сепаратизъм, с помощта на който се отслабва геополитическият враг. Ето защо създаването на изкуствени "идентичности" и „"потиснати нации" беше толкова търсено на Запад. И съвсем естествено е, че кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановска още преди финала на президентската кампания през 2020 година получи помощта на беларуски националисти от емиграцията. Подкрепените от западните правителства фигури помогнаха за извеждането на децата на Тихановска от Беларус и след като тя самата замина за Литва, те помогнаха за формирането на нейния "офис". Това се случи, след като Тихановская призова участниците в уличните протести да се приберат – това беше условието за сделката с Лукашенко.
Едва веднъж озовала се в чужбина, Тихановска призова за засилване на протестите, претендирайки за ролята на "национален лидер". Метаморфозата се обяснява с директни инструкции от западните разузнавателни служби, които взеха Тихановска на пълна издръжка – от гримьорите до писателите на речите ѝ. Освен подкрепа същата е и на ръчно управление.
Държанки на същите стопани станаха Латушко и по-незначителните "лидери на общественото мнение". Те нямат подкрепа в самата Беларус. Нито офисът на Тихановска, нито НАУ–то на Латушко, нито многобройните "координатори" имат хиляди членове или нещо значимо. Синдикати, сдружения на бизнесмени, съюзи на творческа и научна интелигенция – всичко това си остана в Беларус.
image

Рехавата беларуска опозиция 

Въпреки това правителствата и разузнавателните агенции на САЩ и ЕС държат на повърхността фантомите на беларуската прозападна опозиция в изгнание. По техните стандарти инжекциите в "говорещи глави" са евтини, а печалбата в бъдеще може да бъде многократно по-голяма. Западът знае как да играе на дълги позиции.
24–ти февруари беше още един момент на истината : Лукашенко безусловно застана на страната на Москва, а прозападната опозиция също безусловно взе страната на своите фактически господари.
В същото време различни измервания на общественото мнение разкриват парадоксална ситуация : мнозинството от беларусите подкрепят руската специална операция в Украйна, но в същото време не одобряват военните действия като начин за разрешаване на конфликта. Белоруските опозиционери, които се представят като социолози и политолози, се опитват да подценят размера на подкрепата за руската СВО в беларуското общество. Факт е, че такава подкрепа е огромна, съчувствието към украинската страна на конфликта е в пъти по-малко.
Днес беларуската прозападна опозиция, чиито лидери живеят предимно в Полша, е в губеща позиция. Изявленията на Тихановска за предполагаемата необходимост от нейното участие в преговорния процес по украинската криза звучат нелепо и смешно. Кощунствено звучат изявленията на медиите, обслужващи нейния "офис", сравнявайки обсадата на мариуполските подземия с отбраната на Брестската крепост. Беларуският жител поправя тези и много други абсурди, идващи от безсилните противници на Александър Лукашенко, които обявиха намерението си да му отнемат властта.
Формално противопоставена на Александър Лукашенко, политическата емиграция също не блести с ефективност, затъвайки във вътрешни интриги. Показателен стана "Форумът на демократичните сили на Беларус", който се проведе на 16–17 май във Варшава
image
Той беше иницииран от Павел Латушко (НАУ), Валери Цепкало и политолога Дмитрий Болкунец, който беше близък и на двамата, които бяха недоволни от отпускането на западно финансиране за Тихановска, номинално солидарни с нея. "Старата опозиция" отсъстваше от форума, тъй като загуби връзка с беларуското общество и се задоволи с трохите от западното финансиране, засечено от новото поколение националисти.

Цепкало каза, че "Лукашенко е кукловодът на Кремъл". Болкунец мечтаеше да "представлява беларуските демократични сили на международната арена", критикувайки Тихановска, че е скована. Някои аферисти и мошеници популяризираха проекти за издаване на акции с доходност 10 пъти по-висока от тази в Европейския съюз, като уверяваха, че това ще лиши "режима на Лукашенко" от финансова подкрепа и ще помогне да се осигури живот на политическата емиграция. Бившият психиатър Шчегелски се фокусира върху "агресията на фашистка Русия". Всички заедно (почти петдесет участници) симпатизираха на официалния Киев в спорът му с Москва.
В резултат на това участниците във форума признаха Беларус за "окупирана" от Русия. В резолюцията на форума се отбелязва : "Действията на окупационния режим на Лукашенко, насочени към изграждане на дългосрочно сътрудничество със страната–агресор, състоящо се от международни терористични дейности и военни престъпления, представляват ясна заплаха за жителите на Република Беларус, съседните страни и цялата световна общност".
Към това бяха добавени и призивите към международната общност да „предостави всеобхватна финансова и военна помощ на Украйна“, "всички необходими оръжия, включително тежки настъпателни оръжия", както и "да засили политическия и икономически натиск върху Руската федерация".
Беларуската прозападна опозиция, доколко е уместно да я наречем беларуска, е допуснала всички грешки, които могат да бъдат допуснати през целия си път на развитие. Постоянно отхвърляна от беларусите като чуждо и агресивно натрапчиво явление, тя винаги търси подкрепа отвън. Сегашната ѝ позиция е добре отразена във френската поговорка от 18-ти век за роялистите : "Те не са научили нищо и нищо не са забравили".

https://www.fondsk.ru/news/2022/05/24/belorusskaja-prozapadnaja-oppozicija-ne-unimaetsja-56263.html
https://www.belarusforum.org/t/forum-demokraticheskih-sil-belarusi-16-17-maya-2022-goda/2065

А България не можа да създаде държавник като Александър Лукашенко.




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. mt46 - ...
28.05.2022 21:28
Русия и Беларус са замесени от едно тесто...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
28.05.2022 23:31
По–мъдри се оказаха от нас българите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752617
Постинги: 2808
Коментари: 25793
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031