Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2022 21:53 - ОТНОВО ЗА БЕДАТА НА СВОГЕНЦИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2730 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.08.2022 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На министърката на околната среда и водите - за поучение, на свогенци със съчувствие. Своге го е имало и ще го има. Искрец остава в историята ни като център на оброчища от Искъра до р. Темщица в Западните покрайнини.
   

                            ОТНОВО  ЗА  БЕДАТА  НА  СВОГЕНЦИ

   В настоящия постинг ще опиша пътищата на водата от планината / б. м. разклонения на Балкана/ към р. Искрецка. Своге е възлюбен от мен регион, запознат съм с него подробно, сега ще се спра само на водата, която се спуска от Балкана към региона му.

    От Балкана към Свогенско в ляво на Искъра текат 4 големи реки. те извират от планината, наричана Козница, но тази планина е сиамски бллизнак с една друга, Понор планина. Понорът се състои от три успоредни части – Голям, Среден и Малък Понор, ниричан още Манастирище. От Козница в посока долината на р. Искрецка извират четири реки от огромни /!!!/ водосборни зони. Те навлизат в четири големи понора и водите им пропадат в тях. Във втория понор реките са две и той наподобява на бели дробове с гръклян. Реките са много големи, въртяля са камъните на ярмомелки. Четирите понора от запад на изток са Перачката бара, Орловата /или Воденична/ бара, Студената бара и Крива бара, наричана още река Понор. По пътя на първите три реки има прозорци – съоръжения, чрез които водата им се отклонява и вместо на юг, тя тече на север към язовира /б. м. изравнителя/ на превала Петрохан. От там водата се спуска във ВЕЦ Петрохан и после отива в яз. Сречанска бара за пиене към Враца и др. градове.

   Третата бара, Студената, захранва с водата си подземното езеро в местостта Душника над с. Искрец. Хвърлян е оцветител в Студената бара, оцветена се е оказала водата при Душника. Явно има подземен път за водата през скалите, но няма нищо вечно. Такъв подземен път има и р. Въча в горното си течение, дълъг 14 км, част от който е пещерата Ягодинска. Само че днес Въча тече по друга долина, с Тиаците.

   Отклонението на водата на барите /реките/ от естествената им посока, към р. Искрецка към каскадата Петрохан явно има връзка с недостига на вода към езерето в Душника, от където идва водозахранването на езерото под земята.  Необходимо е веднага да се затворят щлюзовете на прозорците и водата от трите бари да потече по трасето, направено от Господа, за да се възвърне нормалния баланс на подземната вода в Понора. Това трябва да стане веднага и след насочване на водата към нормалната й посока да се проследи пълненето на езерото в Душника.

   Възможно е обаче и нещо друго. Минавайки хиляди или милиони години водата по подземен  път, той да се е свлякъл, да има срутване, което да е затворило пътя на водата по него. Водата няма как да изчезне, тя ше избие от карстовите извори в региона, като промени дебита им или цялата ще са насочи другаде. Карстови извори има по долината на реката между Брезе и Бракьовци, по долините на реките от махала Меча поляна и Заселе, завършвам с огромия карствов извор Житолюб при Лакатник. Понорът е издупчен с всякакави отвесни и наклонени пътища за водата. Ако водата не може да премине по нормалния си път, ще потърси друг, но няма да се изгуби. Давам пример с Дупката над с. Скакля. Ако водата е много, има резервна дупка над нея.

    За да се реши бързо въпросът с водоснабдяването на Своге са необходими познания в тази област, включително особеностите на региона – планина от издупчен карст - и водното му богатство. С водното богатство на региона е постъпено неразумно, давам пример с отклонените от естестветната им посока три големи реки, които, вместо на юг текат на север. Същото е положението с каскадата Петрохан-запад, където други три реки – Нишава, Височица и Сребърна са обърнати да текат от юг на север. Това вмешателство природата няма да търпи дълго.

   Това четиво предлагам да е полезно за новите ни управници, според личното ми мнение поредните президентови боклуци. Подчертавам, това е мое мнение, не го налагам, приемам всякякви други мнения, включително и това, че те са най-кадърните за тези постове. Липсата на познания по този казус, а вероятно и по всички останали на новите ни /служебни???/ управници, които трябва да докарат вода на Своге или градът загива, вероятно е причината те да бъдат турнати на ръководни за министри от президента, защото безпросветността влече след себи си манипулируемостта. Манипулиране не върви спрямо интелигетните хора, с познания и позиция в живота. На кадърните простащината завижда, мрази ги и вместо да ползва познанията им, споменава тяхна майка.

   Дано някои от тези, неможещи нищо да свършат президентови министЪри прочете постинга ми и ме извикат на консултация. Ще им направя и план какво да предприемат и какво да следят.

   В заключение ще кажа, че по тази планина – пък и по доста други - съм вещ както Мая Манолова в контактите по същество с красивите расови мъже.

   Е не чак толкова, тя е недостижима, но доста. И мога в този казус да помогна с познанията си по него.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182135
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031