Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2022 17:48 - САЩ: Искаме отслабена Русия
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
САЩ: Искаме отслабена Русия
    „Някои членове на НАТО желаят войната да се проточи“, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу
    image image          

Американският секретар на отбраната Лойд Остин заяви, че иска да види Русия отслабена до такава степен, че случилото се в Украйна никога да не може да се повтори. Вчера, заедно с държавния секретар Антъни Блинкин, той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Визитата бе първата на високо ниво от началото на специалната военна операция, стартирала в ранните часове на 24 февруари т.г.

Изказването на Остин е крайно необичайно, коментира кореспондентът на BBC в Украйна. Вместо да говори за продължаващото въоръжаване на армията там, секретарят на отбраната в прав текст заяви, че главната цел е отслабването на Русия. След срещата стана ясно още, че САЩ предвижда още доставката на военна техника на стойност 713 млн. долара към Киев и още 15 други европейски държави, които „се страхуват от руската агресия“.

Интересно е съвпадението на събитията обаче. По-рано днес, с недомлъвки, но в прав текст, президентът Джо Байдън призна арменския геноцид в Турция – действие, което никой друг президент на САЩ не си е позволявал да направи, вероятно заради членството на Истанбул в НАТО. Реакцията от страна на Турция обаче бе светкавична.

 

В свое изявление от днес външният министър на страната Мевлют Чавушоглу призна, че войната в Украйна се подклажда донякъде от Запада. „Има страни в НАТО, които искат войната да се проточи. Те искат да видят Русия отслабена“, посочи той без да споменава кои държави точно визира. Предполага се обаче, че става въпрос именно за САЩ. Мнението във висшия политически кръг в Истанбул е било, че след преговорите на живо между Русия и Украйна там в началото на март, войната скоро ще приключи. Това обаче, според Чавушоглу, не се е случило точно заради тези държави в НАТО, които не искатт това стане, преследвайки други цели.

 

Източната и югоизточната част на Украйна остават на практика единствените региони, където се водят активни бойни действия. Град Мариупол, който има стратегическо значение както за украинската, така и за руската армия, е изравнен със земята и под контрола на Москва, но продължават опитите на армяита да „освободи“ и последната част от него – огромният завод „Азовстал“, където се крият последните „защитници“ на града. Считано от 15 ч. московско време там руската армия прекрати огъня едностранно, за да се създаде временен коридор, през който да могат останалите в завода цивилни да се изтеглят. Битките край завода обаче продължават и се водят от улцица за улица на около 100 метра от стените, ограждащи „Азовстал“.

https://mignews.info

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809556
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930