Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2022 16:19 - САЩ изоставят Гърция, за да целунат турски задник заради нов газопровод
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 533 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 18.01.2022 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  САЩ изоставят Гърция, за да целунат турски задник заради нов газопровод

от  VT редактори  - 17 януари 2022 г
image

Написано от  Пол Антонопулос , независим геополитически анализатор

SF: САЩ информираха Гърция, Кипър и Израел, че вече не подкрепят проекта за Източносредиземноморски газопровод (EastMed) както по екологични, така и по финансови причини, в допълнение към извинението, че проектът причинява напрежение в региона.

Споразумението EastMed беше подписано от Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 г. в Атина и трябва да транспортира въглеводороди от израелски и кипърски находища до континенталната част на Гърция през Кипър и Крит и в дългосрочен план вероятно дори до Италия.

Турция незабавно се противопостави на предложения тръбопровод с дължина 1900 километра. Анкара незаконно проучва природен газ в кипърските териториални води и подобен тръбопровод би сложил край на провокациите му.

В опит да анулира газопровода EastMed турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа споразумение с бившето правителство на Мюсюлманските братя в Либия за разделяне на гръцкото морско пространство помежду си – действие, което получи международно осъждане и никаква подкрепа.

Независимо от това, най-големият въпрос, който възниква, е защо Вашингтон промени позицията си по газопровода EastMed, когато при президента Джо Байдън САЩ по безпрецедентен начин уж дистанцираха отношенията си с Турция в полза на Гърция.

Според различни гръцки медии промяната в позицията на Вашингтон е с надеждата да се избегнат сблъсъци с Ердоган или поне да се избегнат сблъсъци до края на турските избори през юни 2023 г. Според гръцките медии Държавният департамент и Съветът за национална сигурност са водени от идеята, че Турция, независимо от Ердоган, не трябва да бъде загубена от Запада.

Конгресът на САЩ одобри през 2019 г. законопроект за сътрудничество със страни от Източното Средиземноморие в енергийния сектор. Тогава те вярваха, че това сътрудничество ще бъде противовес на руската енергийна доминация на европейския пазар.

Новият законопроект имаше за цел да превърне САЩ в ключов играч на газовия пазар в Източното Средиземноморие, да засили военните връзки с Гърция и да премахне четиридесетилетното оръжейно ембарго срещу Кипър. Предполага се, че законопроектът потвърждава намерението на Вашингтон да ограничи експанзионистичните и агресивни амбиции на Турция в Източното Средиземноморие.

image

Илюстративно изображение

И все пак Вашингтон сега се оттегля и гръцките власти все още не са реагирали публично. След присъединяването на Нова демокрация към властта в Гърция в средата на 2019 г., но особено след като Байдън влезе в Белия дом през януари 2020 г., проамериканската сантименталност в Гърция нарасна до безпрецедентни нива.

Според  проучване на Pew от юни 2021 г. , 63% от гърците гледат на САЩ благосклонно, след  признаването от Байдън на арменския геноцид  и по-  директната реторика към Турция . Въпреки това, според същото проучване, само 11% от гърците смятат САЩ за „много“ надежден партньор.

Припомня се, че  проучване на Pew от януари 2020 г.  установи, че 54% от гърците гледат благосклонно на САЩ, демонстрирайки скока в проамериканската сантименталност след избора на Байдън. Въпреки упоритата воля, спечелена в Гърция, изтеглянето на САЩ от газопровода EastMed разсея проамериканските настроения и временно заглуши мажоретките на Вашингтон в Атина, нещо, което със сигурност ще засили профренските/европейските елементи на автономия в гръцката държава.

Разделението в гръцкия държавен апарат често се съобщава в медиите и от вътрешни източници, които посочват идеологическа битка между онези, които следват пътя на Макрон към европейска автономия, и тези, които сляпо следват интересите на Вашингтон в региона, дори ако са към в ущърб на гръцките интереси.

Тези, които търсят баланса на Гърция със САЩ, Китай и Русия, под чадъра на европейската автономия и визията на Макрон за Европа от Лисабон до Владивосток, отново са оправдани, тъй като САЩ не са и никога не са били доверен и надежден партньор за Гърция.

Всъщност това беше отбелязано дори от френски медии, като  Observateur Continental   пише: „Те доказаха, че Гърция не е толкова важна за Вашингтон, колкото Турция. Съединените щати доказаха за пореден път, че никое правителство, дори съюзник, не може да им се довери."

Изглежда, че МВнР е наясно с този факт. Отбелязва се, че външният министър Никос Дендиас поддържа приятелски отношения с руския си колега Сергей Лавров, като двамата поддържат редовни контакти – последният беше само преди няколко дни за обсъждане на ситуациите в Либия, Сирия и Казахстан.

Лавров коментира : „Виждаме също, че Гърция не иска да върви по пътя на влошаване на антируските санкции, Гърция по принцип не се чувства удовлетворена от това, което се случва сега между Запада и Руската федерация. Ние вярваме на нашите гръцки приятели и че с тяхната мъдрост те ще направят избора, който отговаря на техните вярвания.”

Въпреки това, въпреки успеха на Дендиас в поддържането на баланса на Гърция със САЩ, Русия и Китай, все още има силен елемент в гръцката държава, особено от Министерството на отбраната, който има за цел да капитулира пред интересите на Вашингтон.

Въпреки че този елемент се засилваше през последните две или повече години, те отново бяха нанесени сериозен удар след повтарящия се модел на САЩ да изоставят своя шампионат по либерализъм, права на човека и върховенство на закона в името на успокояването на Турция срещу гръцките интереси . Това е с надеждата, че Турция ще остане в западния лагер.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. planinitenabulgaria - Вие сте копипействал сстатията на гръцкия министър на финасите по времето на
18.01.2022 18:00
популиста Ципурас, рокерът Янис Вулвофъкис. Тези неща са ясни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740675
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031