Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2022 18:23 - Правнучката на Хрушчов: Украйна е по-опасна от кубинската ракетна криза
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1475 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.05.2022 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Правнучката на Хрушчов: Украйна е по-опасна от кубинската ракетна криза

„Днес не виждам никоя страна, особено руската, да се отдръпва“

imageОт Боб Унру
Публикувано на 2 май 2022 г. в 15:33 ч

image

Джон Ф. Кенеди

Не е имало изстрели между Съединените щати и тогавашния Съветски съюз през 1962 г., когато се развива кубинската ракетна криза.

Но можеше да има.

Тогава съветският лидер Никита Хрушчов постигна тайно споразумение с кубинския диктатор Фидел Кастро за поставяне на ядрени ракети на кубинска земя, само на кратко разстояние от континенталната част на САЩ

Президентът Джон Ф. Кенеди обяви морска "карантина" на Куба и предупреди, че СССР Америка няма да позволи нападателни ракети в тази близост. Напрежението беше до небеса и ядрените бомби определено бяха на масата, но това беше разрешено чрез комуникация между Хрушчов и Кенеди в средата на нощта, предлагайки отказ, което се случи малко по-късно.

Сега Нина Хрушчова, правнучката на Хрушчов, предупреди, че днес светът е по-близо до ядрена война, отколкото тогава.Тя каза в интервю за за Mirror във войната, която Русия започна срещу Украйна с инвазия, „никоя страна не изглежда готова да „отстъпи““, се казва в докладаТя каза в доклада, въпреки „война на думи“ по време на периода на ръба на Студената война, както Кенеди, така и нейният прадядо са се съгласили да деескалират веднага щом възникне реална заплаха от ядрени действия.Но днес, каза тя, конфликтът всъщност е прокси война между Русия и Запада, като Украйна е уловена по средата.Това, което наистина спаси света по това време, беше, че и Хрушчов, и Кенеди, каквото и да си мислеха за идеологията на другия и не бяха съгласни с нея, и не искаха да се поддадат и да мигнат първи, но когато се появи заплахата от потенциален конфликт на всякакъв вид те веднага се отдръпнаха", обясни тя.

Тя е професор по международни отношения в The New School в Ню Йорк.

Днес загрижеността е по-висока от преди 60 години, каза тя.

image  

Съветският премиер Никита Хрушчов чука обувката си на подиума на ООН през 1960 г

„Ние сме по-близо до повече въпроси, ядрени, отколкото всеки друг начин, защото днес не виждам никоя страна, особено руската страна, да се отдръпва и това наистина ме плаши най-много“, обясни тя.

В доклада се обяснява: „Нейните опасения относно ескалацията бяха изразени от бившия шеф на МИ6 сър Алекс Йънгър, който каза, че „дисциплината на възпирането“, която помогна на двете страни да отстъпят през 1962 г., изглежда е загубена.

Докато мнозина възприемат реториката на Русия като опити за „тормоз“ над Запада, той каза, че ситуацията е сериозна.

ПомогнОнлайн справочните материали обясняват кубинската ракетна криза „е пряка и опасна конфронтация между Съединените щати и Съветския съюз по време на Студената война и беше моментът, в който двете суперсили се доближиха най-много до ядрен конфликт“.

Съдържанието, създадено от Центъра за новини на WND, е достъпно за повторно публикуване безплатно за всеки отговарящ на условията издател на новини, който може да осигури голяма аудитория. За възможности за лицензиране на нашето оригинално съдържание, моля, свържете се с licensing@wndnewscenter.org .




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39756266
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031