Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2021 17:24 - Празникът на Несебър, лятото, сезона продължава
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1250 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.09.2021 10:19


За мен лятото е най-хубавото време в годината. Обичам сутрешния джоггинг да побягам десетина 12-14 км за загрявка на плажа. Да поплувам километър, понякога два, когато е гладко морето. През лятото и есента също хубавото е, че има много пресни плодове и зеленчуци и мога повечко дни да карам на веганска и вегетарианска храна. Toва лято започнах малко по-късно да си влизам във форма и да плувам и да бягам големите разстояния (в началото започвам с 5-7 км), тъй като два месеца учих и ходех на лекции, но от няколко седмици всичко си влиза в добра форма. Вероятно по някое време ще започна да се орелефявам, така или иначе, като съм си нормално с по-ниски килограми се орелефявам, около 64 кг. при крайниците, а цялостно не съм сигурен, но някъде под 63 или около 60 кг. Разбира се наблягам на правенето на йога.

Харесвам и обичам града в който живея.
Днес е християнски празник посветен на Дева Мария според православния календар, който е определен за празник на града. Счита се, че след празника вече лятото постепенно започва да преваля, но сезонът като цяло се е удължил, поне до края на септември.

Историята сочи, че още през първи - втори век по крайбрежието на черноморието - Виа понтика са минавали християнски апостоли и много векове преди официалното покръстване на България през 865 г. е имало християни и християнски общини. Достатъчно е да се спомене, че през I век апостол Андрей, който един от учениците на Исус се е отбил в Анхиало (Поморие) и въпреки че до момента не са открити исторически указания сочещи това едва ли може да се съмняваме, че е пропуснал да мине и през Несебър, който е съвсем наблизо. Има и данни за християнски епископи през III век в региона. Също така Несебър е по-големият християнски център - открити са останки от 44 църкви. Добре е да се има предвид, че Черноморието на България през I век става част от Римската империя наречено Провинция Понтика, а по времето на император Константин е прието християнството, като равноправна религия наред с другите култове в Империята, като преподписва по-рано приетия от предшественика му Гай Галерий Говедаря - Сердикийски едикт. А в края на IV век в Римската империя християнството придобива официален статут, като основна религия, която да се изповядва. Така частите на съвременна България, които са се намирали във владение на Рим са придобили от рано християнството и християнската ценностна система. 
Друга историческа забележителност е, че Несебър е последният град паднал под турско робство.

От древността градът е крепост, а днес е историческа забележителност. Около 35-40% от града през вековете е попаднала във водата и в наше време градът е с намалени размери за разлика от преди хиляда години.
Още преди влизането в Старата част на Несебър се виждат християнските символи на града - огромен кръст, светещ нощно време поставен на северния пристан, а от дясно в края на провлака от десетина години се издига и склуптура с християнска символика.

image

Скулптурата - паметник символизираща несебърката християнка, която държи християнските символи - кръст и гълъб (символ на Светия Дух), а до нея е лодката. 

image

                                       Кръстът на северния пристан

     image

  Открих че в миналото за моя град дори има написани песни. Вероятно майка ми е купила плочата през 70-тe години на ХХ век.

Всяка година за празника на града се организира концерт с участието на изявени български рок групи. Един основен и други рок изпълнители в новата част на града свирещи на площадчето пред пощата.Тази година свириха Формацията - сборен проект от видни музиканти от известни доказали се български групи. А концертът по традиция завършва с лазерно шоу и над десет минутна заря, но тази година имаше и ново шоу, като че ли със светещи синхронно направлявани дронове.
Предният ден също имаше пред празнична атмосфера и като допълнителна атракция на 14 бе представено мини изложение на ретро автомобили Трабант.

image

image


Тагове:   несебър,


Гласувай:
1



1. barin - Здравей, Ернес. Преди години на ...
19.08.2021 18:30
Здравей, Ернес. Преди години на няколко пътиходих в Несебър след 20-ти септември. Сезонът продължаваше и беше пълно с курортисти. Това беше през периода 1993-1996 г. лед това още два пъти и сега около 10-ти септември ще ходя. Прави ми впечатление, че в Созопол и Поморие по това време на годината хората се разотиваха. Отделно, че Несебър е по-хубав град от осаналите по Черноморието.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2678752
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930