Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2022 18:58 - 21 ноември - Ден на християнското семейство
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2696 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 17.03.2023 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес се отбелязва Денят на християнското семейство и въпреки че на темата през последните десетина години имам вече два или три постинга, няма да е излишно отново да Засегна въпроса, който винаги е актуален.

 Докато на Запад вече съвсем са изпаднали и не само, че повечето живеят без брак от няколко десетки години, но и евро-атлатантическите им ценности включват задължително джендърите и джендър браковете, което е сатанинска подредба на системата и пълно деморализиране под претекст за "толерантност" и "демокрация", то много страни по света не приемат това и държат на Божията подредба за морални ценности и семейство.

"Не сте ли чели, че Онзи, който ги е сътворил, ги е сътворил отначало мъжко и женско" (Матей 19:4)

Относно евроатлантическите ценности и цели говори фактът, че до началото на 2022 г. в детските холивудски анимационни филми (хиляди на брой) има над 270 "герои" трансджендъри, а месец юни 2022 г. на американския детски анимационен канал Cartoon Network, който се разпространява почти по цял свят се посвещава на трансдженсърите. През месец март тази година се появяват записи от официална закрита среща на Disney с изказване на директора на Дисни, който казва, че до 10 г. над 60% от филмите ще имат трансджендъри и "други малцинствени групи".

Отношенията в християнското семейство задължително включващо продължаването на рода се основават на дадения от Бог морал за взаимоотношения между мъжа и жената в Библията. То е специално благословено и съчетано от Господа, като в него мъжът и жената са едно цяло:  

 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът." (Ефесяни 5:31)


  Тук трябва да се уточнят две неща. Първо за следващите Господа в християнското семейство няма такова нещо като еманципация и второ Господ не разрешава хората да си ги сменят и да живеят неморално. За да има ред в семейството Бог е дал авторитет на мъжа да ръководи семейството, а жената да му се подчинява с любов. Това разбира се съвсем не означава мъжете да злоупотребяват с дадената им от Бог първостепенна роля в семейството, но те имат задължение да обичат и уважават съпругите си.

   "Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог." (1 Коринтяни 11:3)  

"Така нека всеки един от вас да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си." (Ефесяни 5:33)


  В християнското семейство жената подкрепя, помага и носи щастие и добро на съпруга си и той уповава на нея, както е писано:

  "Сърцето на мъжа й уповава на нея; и не ще му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло, през всичките дни на живота си." (Притчи 31:11-12)  


Самата причина да бъде създадена жената според Библията е да бъде помощница на мъжа:  

"И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник." (Битие 2:18)


  Така след уточняването, че между мъжете и жените има разлики и ред в семейството е време да обърна внимание и на морала. Покрай атеизма и отдалечаването от Библията и Бог много хора имат проблеми и с правилното разбиране на понятието "морал" и се опитват да използват техни понятия, които са доста условни и в повечето случаи нямат особена стойност пред Бог. Не само това, но в много отношения по-голямата част от тях са грях и са основани на сатанинските правила в сатанизма, където жените са трактувани, като общи и смяната на партньори е нещо считано за нормално и дори добро. В голям брой страни по света различни грешни хора, чиито животи не се основават на дадения от Бог морал попаднали под ударите на така наречената "масова култура" (възникнала и разпространена от антихристиянски организации) създават връзки наричани "приятелства" или "хващане на гадже" и повечето от тях - нечестиви блудници си ги сменят и живеят в грях. Трябва да се знае, че всяко едно създаване на връзка, без целта да е създаване на семейство е грях! Освен че това е неправилно и поради греха се наказва от Бог, то според Библията такива хора имат демони.

"Горко на онези, които наричат злото добро; които слагат тъмнина за светлина и светлина за тъмнина" (Исая 5:20)

Ако примерно девойките и младите жени карат с различни и не държат на първия (първа любов) това означава също, че подобни са непостоянни и неспособни да обичат и да са верни на някого. Редното е всеки да си има половинка и да е една плът с нея, но такива са общи и си нямат половинки в живота, но поредни бройки. Единствено първият за една жена може да се нарече любов и е половинка, а ако има следващи вторият е четвъртинка, третият осминка и т.н. и това според словото на Бог са блудници и "обременени с грехове жени". В Библията макар и казано в друг контекст, отнасящо се към една от църквите относно първата любов е писано":  

"Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов. И тъй, спомни си от къде си изпаднал, и покай се, и върши първите си дела; и ако не, ще дойда при тебе [скоро] и ще дигна светилника ти от мястото му, ако се не покаеш." (Откровение 2:4-5)


 Спазването на дадения от Бог морал и ценностна система е път към праведен живот и добро семейство. Родителите имат отговорност пред Господа да възпитават децата си правилно в сериозност и ценностна система. Бог е дал любовта, като целта е създаването на семейство и отглеждането на набожно потомство, което да се покланя на Бог:

  "Защото не ги ли направи Той едно - една плът, в която е духът? И защо една? За да очаква набожно потомство. Затова пазете се в духа си и никой да не постъпва невярно към жената на младостта си!" (Малахия 2:15)  

"Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът. И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека. А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът." (Битие 1:21-24)


В Библейски времена преди идването на християнството, ако след като се омъжи (или сгоди) се окаже, че някоя не е девствена, но е била с някого другиго, по заповед от Бог трябвало да бъде убита с камъни хвърляни от всички (включително и родителите й), за да се отмахне греха и злото, блудството и безчестието:

"... и момата не бъде намерена девица, то нека доведат момата при вратата на бащината й къща и градските жители да я пребият с камъни" (Второзаконие 22:21)


Ако бъде хванат и мъжа, който е лежал с нея и него го убивали.

Сега с идването на християнството това не се прави, понеже се очаква вярващите от любов към Господа да не постъпват неморално, но това не означава, че подобните заповеди са отменени.

Исус казва ясно и точно, че до края на света нито една точка от закона със заповедите няма да премине, няма да бъде отменена:

"Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците? Не съм дошъл да отменя, но да изпълня. Защото истина ви казвам: докато премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. " (Матей 5:17-18)


  За неморалните момичета и жени, които са непостоянни - общи и живеят в грях, като си ги сменят е писано, че отиват в ада:

  "Стъпките й стигат до ада, тъй че тя никога не намира пътя към живота, нейните пътеки са непостоянни и тя не знае на къде водят" (Притчи 5:5-6)  


  Сериозен проблем сред невярващите в страната е, че около или над 80% от тях са престанали да се женят. А при сватбите от 12-15 г. насам в България, освен че са голяма рядкост, голям % от тези, които все пак се женят от 1 до 3 г. се развеждат. Относно неморалните е писано:

  "Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 Коринтяни 6:9-10)

  "Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците." (Евреи 13:4)

  "Развратените по сърце са мерзост Господу, а непорочните в пътя си са угодни Нему" (Притчи 11:20)


  Исус Христос изобличава хората, които живеят в грях, като са с някого и не са женени (или омъжени) и си ги сменят. В случката със самаритянката се вижда, как той й разкрива скритото, че е имала петима, а не е с първият си и единствен, както е редното да бъде:  
"Иди повикай мъжа си и ела тук.
В отговор жената Му каза:
Нямам мъж.
Исус й каза:
Добре каза, че нямаш мъж, защото петима мъже си имала и този, който сега имаш не ти е мъж." (Евангелие от Йиоана 4:16-18)  


Според Божия закон извънбрачните деца са проклети от Бог до 11 поколения и както на първия роден извънбрачен, така и на произлезлите от него десет поколения е забранено да присъстват в божие събрание:

  "Никой незаконороден да не влиза в ГОСПОДНОТО събрание, никой от потомците му до десето поколение да не влиза в ГОСПОДНОТО събрание." (Второзаконие 23:2)  


В миналото раждането на незаконородени деца (от жени блудници) в много страни се е считало почти, като престъпление. Така например в началото на ХХ век в дореволюционна Русия полицията е събирала данни за незаконно родените деца. Установено е било, че такива неща се случват сред престъпния контингент и че подобните случаи са сред хората склонни към престъпления.

 В древността в юдеизма по времето на Моисей, когато са дадени десетте Божии заповеди и останалите 313 заповеди в Тората описани в книгите Второзаконие, Лeвит и Числа е позволено на мъжете да се развеждат. По онова време е било позволено и двуженството. Едва през XII век един равин от Майнц премахва двуженството сред евреите. В заповедите от Моисеей в Стария Завет пише:

  "Когато някой вземе жена и се ожени за нея, ако тя не придобие благоволението му, защото той намира в нея нещо грозно, тогава да й напише разводно писмо, и, като го даде в ръката й, да я изпрати из къщата си. А тя като излезе от къщата му, може да иде и да се омъжи за друг мъж. Но, ако я намрази и вторият мъж, който я е взел за своя жена, та й напише разводно писмо, и като й го даде в ръката й и я изпрати от дома си, или ако умре вторият мъж, който я е взел за своя жена, то първият й мъж, който я е напуснал, не може да я вземе пак за жена, понеже е осквернена; защото това е мерзост пред Господа. Така да не навличаш грях на земята, която твоят Бог ти дава за наследство." (Втрозаконие 24:1-4)   

Изводът е мъжът да не се жени за такава, която не му харесва и в нея има нещо, което намира за грозно. Писано е жената да е красива и мъжът да не намира никакъв недостатък в любимата си:

  "Ти си цялата красива, любима моя, и недостатък няма в тебе" (Песен на песните 4:7)  

В християнството не е разрешено хората да се развеждат, единствено при прелюбодейство и след това нямат право да се женят повторно.  
В Стария завет е писано:  

"Защото аз мразя напускане, казва Йехова, Богът на Израил" (Малахия 2:16)


Апостол Пвел пише:

"А на жените поръчвам и то не аз а Господ: жена да не напуска мъжа си; но ако е напуснала да остане неомъжена или нека се помири с мъжа си; и мъж да не оставя жена си"   (1Послание към коринтяните 7:10-11 ) 


През първи-втори век преди Христа в сектата на есеите се появява учител, който е известен като Учителят по праведност и той за първи път започва да поучава мъжете да имат една жена. Исус Христос заявява ясно в поученията си, че мъжът и жената са създадени да бъдат едно цяло и че в заповедите от времето на Моисей е дадена възможността мъжете да дават разводно писмо поради тяхното коравосърдечие и заявява, че в началото не е било така:

  "Тогава дойдоха при Него фарисеи, които, изпитвайки Го, казаха:
Позволено ли е на човека да напусне жена си по всякаква причина?
А той в отговор рече:
Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал: "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва.
Казват му:
Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне? Каза им:
Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така. И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува." (Матея 19:4-9)  

"Който напусне жена си и се ожени за друга, той прелюбодейства против нея. И ако тя напусне мъжа си и се омъжи за друг, тя прелюбодейства." (Марк 19:11-12)  


Исус Христос още обяснява, че всеки, който гледа жена с пожелание (разбирай освен собствената) прелюбодейства и съгрешава (разбира се това се отнася и до жените, които гледат повече от един мъж в живота си с пожелание):

  "Аз пък ви казвам, че всеки който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си." (Матея 5:27-28)


  Поради заварено положение при невярващи, които са повярвали има и допълнителни наставления от страна на апостол Павел. Когато е трябвало да се изберат църковни презвитери и епископи апостол Павел заявява, че те трябва да имат една жена, тоест да не са женени за две жени едновременно и да не са си взимали втора жена, ако са се разделили или им е починала жената:  

"Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава, не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец; който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност" (1 Тимотея 3:2-4)  

Също така на вдовиците, които се омъжвали повторно не са давали помощи от църквата и подобно нещо се е считало за отстъпление от вярата:

  "Да се записва само такава вдовица, която не е по-долу от шестдесет години, която е била на един мъж жена, известна по добрите си дела: ако е отхранила чада, ако е приемала странници, ако е умивала нозете на светии, ако е помагала на страдащи, ако се е предавала на всякакво добро дело. А по-младите вдовици не приемай, защото, когато страстите им ги отвърнат от Христа, искат да се омъжват, та падат под осъждане, защото са се пометнали от първото си убеждение." (Тимотея 5:9-12)  


В 1-во послание към коринтяните, където църквата се състои от повярвали бивши езичници се посочва ужасен случай на мъж, който живее с бившата жена на баща си (не майка му, а поредна 2-ра или 3-та жена на баща му), която може да предположим че е около 25-30 г. и апостол Павел го осъжда и казва, че трябва да бъде предаден на сатана:

"И вие сте се възгордели, вместо да скърбите, така че този, който е извършил това нещо, да бъде отлъчен от вас. Защото макар и да не съм телесно при вас, но с духа си съм, и осъдих вече в Името на нашия Господ Исус Христос този, който е извършил това, като че съм там - като сте събрани вие и моят дух със силата на нашия Господ Исус - да се предаде такъв човек на Сатана за погубване на плътта му. " (1 коринтяни 5: 2-5)

От последните думи на апостол Павел виждаме, че той не говори просто за отлъчване на грешника от църквата, но за много повече - погубване на плътта му - тоест да бъде убит.

Апостол Йоан, любимият ученик на Исус също споменава в първото си послание, че има смъртен грях и несмъртен и подчертава, че за извършилите несмъртен грях може да се молим, но за тези, които съгрешават със смъртен грях - не. Сексуалните грехове примерно са смъртни грехове, независимо от формата им. Обикновено в протестантските църкви тези неща не се говорят и тези думи на апостол Йоан не се цитират.

"Ако някой види брата си, че извърши несмъртен грях, нека се моли и Бог ще му даде живот - на онези, които съгрешават несмъртно. Има смъртен грях - не казвам за него да се моли. " (1 Йоан 5:16)


За божиите служители е дадена специална заповед да си взимат девици за съпруги:

"И той да вземе жена девица. Вдовица или разведена или осквернена, или блудница да не взима, а да вземе девица от народа си. И да не осквернява потомството си между народа си, защото Аз съм ГОСПОД, който го освещавам." (Левит 21:13-15)


А за християните - последователи на Исус Христос е дадено да живеем в святост и сме определени един вид за "царство от свещеници", "свят народ" и "избран народ" и тази заповед се отнася за всеки християнин:

"Вие сте светлината на света." (Матей 5:14)

"Който ни е направил царство от свещеници на своя Бог и Отец"

"Но вие сте избран народ, царско свещенство, свят народ, народ, който Бог придоби, за да възвести величието на Онзи, Който ви е призовал от тъмнината в чудната своя светлина. Вие, които някога не бяхте народ, сега сте Божий народ" (Първо петрово 2;9)

Освен че според Библията, указанията и изискванията дадени от Бог мъж трябва да се жени единствено за девствена жена (ефектът телегония), друга подробност е, че трябва и да е млада във възраст за раждане на здрави деца. Целта на брака е да има потомство, а не някой да си живее с някого и един вид да го узакони институционно. Не може някой да се ожени за 40 годишна и да си въобразява, че това е наред с Господа. Невярващите могат да живеят, като им падне, като прасета и да се женят за 35-40+ годишни, но за истинските християни, тези които се съобразяват с Бог и Неговата подредба на семейството такава опция - няма! Мъжете следващи Бога винаги са се женили на всякаква възраст, но винаги за млади девствени жени. В Библията от посочените Божии служители няма нито един единствен случай някой да се е оженил за 30 г. жена. Дори от неканоничните писания (верни или не) се споменава, че Мария се омъжва на 14 г. за Йосиф, а ражда Йсус на 15 г. В някои от неканоничните текстове пише че Йосиф е имал по-раншен брак и деца от предната си жена, като се предполага, че когато взима Мария за жена е бил около 50 г. Така или иначе братята и сестрите на Исус се споменават в две от евангелията: "Не е ли Той син на дърводелеца? Майка му не се ли казва Мария, а братята ,му - Яков, Йосиф, Симон и Юда? И сестрите му не са ли всички при нас" (Матея 13:55-56) Сериозен е въпроса Дали Мария е родила 7-8-9 деца или само някои от тях? Като по-вероятно е Мария да е родила само няколко от тях.
Когато Сара е на 127 г. почива, а през това време Аврам е на 137 г. Той живее 175 г. - Битие 25:7.  Няколко години след кончината на Сара Аврам си взима нова, млада жена на име Хетура и тя му ражда шестима сина: "А Авраам взе и друга жена на име Хетура. Тя му роди Земран и Йоксан, Мадан и Мидиам, Есвок и Шуах." (Битие 25:1-2)
Исaак - сина на Аврам се жени на 40 г. за Ревека: "а Исаак бе на четиридесет години, когато си взе за жена Ревека" (Битие 25:20) 
Когато брата близнак на Яков Исав е на 40 г. си взима първата жена хетейка. "А когато Исав беше на четиридесет години, взе за жена Юдита" (Битие 26:3) и неизвестно колко години по-късно си взима втора жена хетейка. По някое време е историята с лещата (Битие 24:34 и 27 глава) и размяната на първородството, когато братята са на някаква възраст над 43-45 г. и едва по-късно, когато Исаак вече е доста възрастен (Битие 27:1-2) благословението на разменилите се братя. Имайки предвид, че Исаак живее 180 г. "и дните на Исаак станаха сто и осемдесет години" (Битие 35:28) a също, че Исаак е на 60 г., когато се раждат синовете му "А Исаак беше на шестдесет гпдини, когато се родиха" (Битие 25:26) и още сумирайки останалите събития, няма, как това да се случи, когато той е под 120-140 г. Въпреки че не можем да бъдем сигурни, ако приемем, че по време на благословението е бил на 120 г. това означава, че братята по това време би трябвало да са 60 г. Известно време след благословението майката научава, че Исав иска, като умре баща им да убие Яков (Битие 27:42), той заминава от там, а Исав си взима трета жена Маелета (Битие 28:9). Така Яков бяга и среща тийнейджърката Рхил, когато той е неизвестно на каква възраст над 55 г. в която се влюбва и тя в него и работи за нея 7 г., за да може да се ожени за нея, но се налага да работи още 7 г. заради размяната в брачната нощ с Лиа направена от баща им Лаван.   
Около началото на 90-те г. е установено, че жените могат да родят здраво поколение до 32 г. (по тази причина банките за яйцеклетки се правят на жени до 32 г.) и трябва да се създаде връзка и семейство, така че да имат време да родят 1-2 деца* до 32-33 г. 
В 1 Послание към коринтяните 7 глава срещаме словосъчетанието "цветуща възраст", като под "цветуща" се подразбира жена до около 20 и няколко г. (не 27-28 г., когато тази цветуща възраст вече е преминала). Всеки мъж трябва сам да си прецени за тези неща, но който е умен и уповава на Божието слово и подредба не се интересува от 27-28 г. жени.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

* По принцип редното е жените да родят минимум 2 деца - от мъжа и жената, които са двама да има поне равен брой, иначе е обратен прираст и в повечето случаи е признак, че нещо не е наред, ако е само едно дете. Изчислено е статистически, че за да се запази популацията същата от едно семейство трябва се родят 2.1 деца (при десет семейства да се родят 21 деца). Преди 300 г. българите в рамките на Отоманската империя в някакъв период са били на изчезване около 700 хиляди и благодарение на раждаемостта се запазват, като нация. В началото на ХХ век през 20-те и 30-те години е било напълно нормално семействата да имат по 5-6 деца, но по време на соца с урбанизацията на обществото от селото към града се променят някои обществени порядки и хората започват да имат семейства с по 1-2 деца, като при 3 деца се е считало за многодетно семейство. 
Какво не е наред, ако имат само едно дете? Първо при малките нации - те просто изчезват и се претопяват. За да не искат повече деца причините могат да са много. Да спомена само няколко от тях: жените да не са достатъчно фертилни и да имат проблеми със забременяването, да са над някаква определена възраст и да не им се занимава с отглеждането на още едно дете, да нямат достатъчно услловия и да нямат средства за предоставяне на добри условия на второ или трето дете, да са твърде заети с работата си, да работят, такава работа, че да не им позволява да са достатъчно време в къщи (моряци на кораби плаващи в други страни, шофьори на тирове пътуващи в чужбина и мн. др.).       



  Темата относно любовта, брака и семейството е доста обемиста и на желаещите да научат повече бих препоръчал някои от постингите ми:

  Има ли вечна любов? 7 Част
https://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2017/07/19/ima-li-vechna-liubov-7-chast.1557512    

За любовта, какво е любов? и глупостта наречена "св. Влентин"
  https://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2021/02/13/za-liubovta-kakvo-e-liubov-i-glupostta-narechena-quot-sv-vle.1749082   

Измамата за св. Валентин, 14 февруари, канибалски празник и Ден на мъртвите, на смъртта, плодородието и разврата в древен Рим. Какво в действителност е любов?
  https://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2022/02/10/izmamata-za-sv-valentin-14-fevruari-kanibalski-praznik-i-den.1802878    

  Или книгата ми Лъжата за св. Валентин - поглед назад към произхода на брачните церемонии и сватбените тържества   

                          image

    "Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! - ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата" (Матея 7:21)



Гласувай:
4



1. elizabethborislavova - празнуването на измислени празници на никого не е помогнало с нещо
28.11.2022 14:19
Интересно е, че християните не празнуват християнските празници, но много обичат поводи за напиване, брандирани като християнски напивания
цитирай
2. ernest - Пълно е с такива
28.11.2022 15:37
elizabethborislavova написа:
Интересно е, че християните не празнуват християнските празници, но много обичат поводи за напиване, брандирани като християнски напивания



Но това не са християни, а симпатизанти на християнството, които поради своето духовно невежество се считат неправилно за християни. Християнин е този, който спазва Божиите заповеди и повеления за живот и взаимоотношения с Бог и съответно още с хората. Aкo някой вземе решение да бъде християнин трябва още да се съобразява с поученията на Христос (Помазаника) и с това, как са живеели първите последователи на Исус, за да може наистина да се нарече християнин.
цитирай
3. elizabethborislavova - Напълно си прав
28.11.2022 22:13
ernest написа:
elizabethborislavova написа:
Интересно е, че християните не празнуват християнските празници, но много обичат поводи за напиване, брандирани като християнски напивания



Но това не са християни, а симпатизанти на християнството, които поради своето духовно невежество се считат неправилно за християни. Християнин е този, който спазва Божиите заповеди и повеления за живот и взаимоотношения с Бог и съответно още с хората. Aкo някой вземе решение да бъде християнин трябва още да се съобразява с поученията на Христос (Помазаника) и с това, как са живеели първите последователи на Исус, за да може наистина да се нарече християнин.

цитирай
4. barin - Да не се повтарям с коментиралите ...
07.12.2022 21:20
Да не се повтарям с коментиралите преди мен, Ернест. Този и ,много други подобни празници нямат християнски корени. Аз не ги отитам и дори не съм се постарал да науча кога са. Остана да измислят 'ден на мързела", но отй по-подхожда да е арабски или цигански празник.
Поздрави!
цитирай
5. ernest - Не знам дали се води празник
09.12.2022 17:23
Всеки ден от римокатолическия, а вероятно и от православния календар е някакъв ден, но не всеки е празник. Както и да е смятам за повече от уместно написването на тази статия с поучителна цел. В наши времена е добре да се припомня ролята и същността на семейството, дори и това да не е в някакъв празничен ден.
цитирай
6. elizabethborislavova - Напълно си прав, съгласна съм
10.12.2022 20:45
elizabethborislavova написа:
ernest написа:
elizabethborislavova написа:
Интересно е, че християните не празнуват християнските празници, но много обичат поводи за напиване, брандирани като християнски напивания



Но това не са християни, а симпатизанти на християнството, които поради своето духовно невежество се считат неправилно за християни. Християнин е този, който спазва Божиите заповеди и повеления за живот и взаимоотношения с Бог и съответно още с хората. Aкo някой вземе решение да бъде християнин трябва още да се съобразява с поученията на Христос (Помазаника) и с това, как са живеели първите последователи на Исус, за да може наистина да се нарече християнин.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665355
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031