Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2021 12:43 - * 703 а *
Автор: pvdaskalov Категория: Други   
Прочетен: 4345 Коментари: 17 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

                                                            ЧЕРНАТА  ДУПКА   

 

Не мога без писане – писна ми да бездействам! Мисълта най-вече протестира и сама тема си избира. Как след милиарди време Слънчо ще задреме и в съня си ще простене ведно с екскорта от планети и ще бъде глътнат в точка теоретична, черна като око на врана, център на вси Вселени. Тогава ще забравим що е взаимопомощ – всеки сам ще трябва да се брани от притеглянето страшно… ако има време да осъзнае какво се случва. Едва ли дотогава ще съм жив да разкажа всичко автентично, но мога да си представя как ще изглежда моята битка – така ще е по-етично, ако щете и логично… Тази необуздана и невъобразима по сила Гравитация ще сплеска всяка грация, подобно на лист хартия. Ще се опитам да ѝ се опълча с риск ръце, крака, врат и шия да изкълча. Усещам от сега как мускулите се издуват, костите пращят, огъват се и… ха, да се строшат. Дланите до китките потъват в по-твърдата от диамант орехова черупка на неканената Черна дупка. Апокалиптично е, нали? Дали ще ме боли? Дали ще има време малко и аз да дремна, да си почина, да посъбера сили в миг просъница? Точно миг ми трябва да си припомня Синята планета с палми, плажове и водорасли, де сме расли и любили… Хъм, придойдоха нови сили, колкото да отметна завивката и да седна на кревата, плувнал в пот… Съня приемам за лично мой джакпот. Не искам с никого да го деля, но защо да не се похваля, че тъкмо мен ме сполетя?

Дишайте спокойно, хора! Бъдете вий Човеци – без кофти изпълнения, без гюбеци, срамящи род човешки… и… простете всички мои грешки…




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Адмирации! Трудно бих могъл нещо ...
16.10.2021 14:32
Адмирации!
Трудно бих могъл нещо да добавя.:)))
цитирай
2. pvdaskalov - Ами то...
16.10.2021 15:13
nedovolen написа:
Адмирации!
Трудно бих могъл нещо да добавя.:)))

Ами то остана ли нещо в ръцете ни на този свят, та да има какво да добавим. Черната дупка сама си го взима, без да чака края на света.
Поздрави, Приятелю!
цитирай
3. krysy - Наистина апокалиптично!
16.10.2021 15:14
Картината, която си описал въздейства силно.
Адмирации и от мен. И не само за описанието, но и за завръщането. :)))
цитирай
4. pvdaskalov - Хъм...
16.10.2021 15:21
"Подобни постинги
Черна дупка, а в дупката черно сърце
Може ли да се избяга от черна дупка?
Черна дупка в центъра на галактиката ни ..."

Хъм, извадката съзраях преди секунди. Като че ли съм знаел да се извиня в края на моя постинг . Темата за Черните дупки била модерна! Отивам да проверя да не би да съм изплагиатствал. Ако си струва, ще ги коментирам тук на куп.
П и е р
цитирай
5. pvdaskalov - Вместо * 703 а *....
16.10.2021 15:56
krysy написа:
Картината, която си описал въздейства силно.
Адмирации и от мен. И не само за описанието, но и за завръщането. :)))

Вместо * 703 а *, първоначално мислех в каренцето да напиша: "Не се препоръчва за деца под 33 годинки", после се отказах - и някое дете над 33 може да се втрещИ. Дали е слабост или предимство, но когато пиша се вживявам на 100 процента. Това помага за правдоподобието. С Книгата е същото. Поставям се на мястото на древните проектанти как биха постъпили, ако са на мое място... или обратното.
Благодаря, Криси!
цитирай
6. nedovolen - Черната дупка е според описанието ...
16.10.2021 16:12
Черната дупка е според описанието на някои, дето не са я видели.
Склонен съм да вярвам. 95% от нещата, процесите във Вселената не са Невидими. Това пък кой ли го е казал. Къде са 5%.
:)))
цитирай
7. nedovolen - Като предпочетох коментари. Че...
16.10.2021 16:18
Като предпочетох коментари.
Черните дупки в Космоса да ги търсят астролозите.
Ние да се занимаем тук, със земните.
:)((
цитирай
8. pvdaskalov - Не зная...
16.10.2021 16:32
nedovolen написа:
Черната дупка е според описанието на някои, дето не са я видели.
Склонен съм да вярвам. 95% от нещата, процесите във Вселената не са Невидими. Това пък кой ли го е казал. Къде са 5%.
:)))

Не зная повече от теб, Приятелю мой, но знам, че ако се приближим до Черна дупка, тя не само виното от дамаджаните ще изсърба, но и самите тях, барабар с нас, Ужас! Дано пътят до нея е достатъчен , за да си довършим лафа, докато цопнем невъзвръщаемо.
"Черната дупка
Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно. Наименованието „черна дупка“ отразява свойството на този обект да поглъща цялата светлина, която достига до хоризонта, без да отразява част от нея, точно като абсолютно черното тяло от термодинамиката. Съгласно квантовата механика черната дупка все пак излъчва като черно тяло с крайна температура. Тази температура е обратно пропорционална на масата на черната дупка, което затруднява наблюдаването на излъчването при черни дупки със звездна или по-голяма маса." (Клтвнато от Уикипедия)
цитирай
9. pvdaskalov - Препечатвам постинга на едно момиче от Созопол с пожелание да се върне в Блог.бг
16.10.2021 16:42
30.04.2011 19:41 - Черна дупка, а в дупката черно сърце

автор: silencieuse категория: Други
прочетен: 882 коментари: 0 гласове: 12
последна промяна: 10.11.2012 16:31


Искам да пиша, не знам какво, но усещам как душата ми се бунтува, блъска се с всички сили в стените на моето тяло, издува се и притиска мозъчните ми клетки толкова силно, че усещам непрекъснато една напрегнатост, напрегнатост, която ме подлудява, изкарва ме извън релси и пълни очите ми със сълзи. Нервно ми е! И сякаш това е единственото усещане, което мога да възпроизведа.
Искам да пиша, но не знам за какво...Дали за любовта, която знам, че е заровена някъде там, под огромния палат на Нервността, дали за разочарованието от хората около мен, дали за колебанията и страха, които изпитвам, дали...
Потънах в дълбока яма, заровена, безсилна...
Аз, която винаги търся изход, се изгубих.
Забравих да се усмихвам, забравих да се забавлявам.
Превърнах се в една парцалена кукла, от тези, които захвърляме на тавана...
Превърнах се в скъсана струна, без надежда за оправяне...
Смачкан лист съм, четка без боя,
Летен дъжд съм, но студен и черен...
Забравих да чувствам, забравих да слушам.
И да плача не мога, сълзите са чувство...
Едно бяло лице, с катранени петна.

И сякаш всяка глътка въздух ме разрязва...

Изпитвам ужас от нова промяна,
а "тук и сега" ненавиждам,
загубих пътя, загубих и хората по пътя,
загубих душата, себе си изгубих...

Черна дупка, а в дупката черно сърце. . .
цитирай
10. pvdaskalov - А ето и постинга на един симпатяга от Белоградчик. И той рано е изчезнал от Блог.бг.Започвам да се плаша няма ли и аз да ги последвам.
16.10.2021 16:48
23.11.2011 11:08 - Може ли да се избяга от черна дупка?
автор: wisperhunter категория: Новини
прочетен: 538 коментари: 0 гласове:
0

Черната дупка е най-черното нещо във Вселената. Заради нейната огромна, огъваща пространството гравитация, всичко, което попадне в обкръжението й бива мигновено унищожено и загубено безвъзвратно. Учените, естествено, никога не са виждали черна дупка, защото нищо, дори и светлината не може да избяга от тях. Абсолютно нищо? Е, не съвсем. Според теорията на квантовата механика, на субатомно ниво няма непреодолима бариера. Елементарните частици като фотони и електрони са нещо като духове – те могат да минават през „стени". Т.е. по-често ще останат в рамките на ограничена зона, но понякога я пресичат. Това странно поведение на частиците се нарича „квантово тунелиране" и дори черните дупки не са застраховани срещу него. Изпълзяване от дупки Според Андрю Хамилтън, астрофизик в Колорадския университет, черната дупка е непреодолима бариера за големи „неща" като хората и, на практика, всичко по-голямо от атом. Но все пак, рядко, някоя субатомна частица успява да се измъкне. Поне така гласи теорията, според която всички черни дупки излъчват изключително слаба радиация, кръстена на Стивън Хокинг, който за първи път допуска съществуването й през 70-те години на миналия век. Според класическата физика нищо не може да избяга от черната дупка, тъй като „нещата" падат вътре със скорост по-голяма от тази на светлината. Т.е. за да се измъкне нещо, то трябва да се движи с по-висока от тази на светлината скорост. Както вече казахме, квантовата механика допуска съществуването на подобна възможност. Но „кандидатът" за измъкване трябва да отговаря на определени, много специални условия. Освен тунелирането съществува и „квантова флуктация" – двойка частица и античастица спонтанно се пораждат от космическия вакуум и обикновено моментално се унищожават една друга. За да може някоя частица да се измъкне от черна дупка, такава квантова флуктаци
цитирай
11. pvdaskalov - Симпатягата от Белоградчик има и втори постинг по темата. Дано и двамата блогъри са живи и здрави!
16.10.2021 16:53
09.02.2012 18:07 - Черна дупка в центъра на галактиката ни унищожава астероиди с невиждана интензивност

автор: wisperhunter категория: Технологии
прочетен: 1497 коментари: 0 гласове: 2


Сверъхмасивна черна дупка, разположена в центъра на нашата галактика - Млечния път, с невиждана досега интензивност разкъсва на части астероиди и поглъща техните останки. Това показват последните данни от орбиталната обсерватория на НАСА "Чандра". регистрирала значително повишаване на честотата на изригванията на рентгенови лъчи в околностите на загадъчния космически обект, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира информация на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.


От лабораторията изложиха основните положения на изследване, извършено от астрономи на Великобритания и Холандия. Те обърнаха внимание на това, че през последните години приборите на "Чандра" минимум по един път на ден са регистрирали изригвания на рентгенови лъчи, излизащи от околностите на черната дупка Стрелец А. Те продължават по няколко часа, при това интензивността им надхвърля нормата от няколко до стотина пъти.

"Има основание да се съмняваме в способността на астероидите да се формират при свръхнеблагоприятни условия, съществуващи край черните дупки. Нашите изследвания показват, че за мощни изригвания на рентгенови лъчи се изисква голямо количество астероиди" - каза авторът на изследването Каститис Зубовас от Университета на английския гр. Лийдс.

Заедно с колегите си английският учен предполага, че черната дупка се "скрива" зад звездно образувание-облак, в който се намират също трилиони астероиди и комети. Тя е способна да породи огромни приливни сили, разкъсващи космическото тяло на части. Именно това, както смятат астрономите, се случва с "астероидите-неудачници". Техните фрагменти се поглъщат от черната дупка, предизвиквайки мощните изригвания на рентгенови лъчи. Орбитата на астероида може да се променя при прекалено близкото преминаване около звезда или платена, разположена близо до Стрелец А. Ако обектът попадне в чудовищното притегляне на черната дупка, е обречен" - казва астрономът Сергей Наякшин.

Според учените, за да достигнат изригванията величината, регистрирана от "Чандра", радиусът на фрагментите на космическите тела трябва да достига не по-малко от 9,6 км. В противен случай изригването ще е прекалено бледо и ще е трудно да бъде уловено. Населението на Земята не трябва да се страхува от подобни катаклизми. Слънчевата система се намира на голямо разстояние от черната дупка Стрелец А. Разстоянието е около 25 000 светлинни години. По тази причина тя не би могла да повлияе на живота на Земята. БТА


image Предполага се, че черната дупка се "скрива" зад звездно образувание-облак, в който се намират също трилиони астероиди и комети
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Пиер!
16.10.2021 21:02
От написаното мога да направя само един извод!
Ти трябва да продължиш работата си в блога! Никакво настроения за отстъпление!! Момчето и момичето може вече да не са в България и затова да не пишат!

Никакво отказване!

Да си жив и здрав, приятелю!
цитирай
13. pvdaskalov - Засега приемам...
16.10.2021 21:46
leonleonovpom2 написа:
От написаното мога да направя само един извод!
Ти трябва да продължиш работата си в блога! Никакво настроения за отстъпление!! Момчето и момичето може вече да не са в България и затова да не пишат!
Никакво отказване!
Да си жив и здрав, приятелю!

Засега приемам съвета, но докога... Човек предполага, Господ разполага...
Благодаря ти, Ваньо.
Забелязваш ли, че в последно време не смея да се обръщам към теб с "Лео", макар че не съм единствен от твоите читатели; и други тъй ти казват. В Калофер ми гостува известно време за утеха котарачето на сина ми, което е със същинска тигрова окраска и мощна опашка, която е тъкмо за вратлето на някоя мини-блондинка. Не знам защо. но децата му, моите внуци, въпреки че са достатъчно големи, за да правят разлика между тигър и лъв, кръстили го ЛЕО...
цитирай
14. nedovolen - Днес прочетох виц. Картинка. Най- ...
17.10.2021 14:52
Днес прочетох виц. Картинка. Най- тежките неща в света, във възходяща степен. Слънцето, неутронна планета, черна дупка, немска граматика.
Как да не се смееш.
:)))
цитирай
15. pvdaskalov - Малко допълнение.....
17.10.2021 15:32
nedovolen написа:
Днес прочетох виц. Картинка. Най- тежките неща в света, във възходяща степен. Слънцето, неутронна планета, черна дупка, немска граматика.
Как да не се смееш.
:)))

Малко допълнение, Приятелю мой. Големият мислител на немската идеалистическа философия Хегел е казвал, че когато му се налагало да работи с древногръцки текстове, си слагал мокри кърпи на челото... В момента не мога да се сетя кой европейски средновековен астроном пък признава, че когато се занимавал със сложното движение на Луната, правел същото. Твоят виц, дето си прочел, има просто решение - спиш с немкиня.
Бъди жив и здрав!
П и е р
цитирай
16. leonleonovpom2 - Пиши, приятелю!Това е твоятя ...
17.10.2021 16:53
Пиши, приятелю!
Това е твоята трибуна и никой няма право да се разпорежда какво да правиш на нея!
Ако не му харесва, проблемът е негов, да търси каквото му харесва! Другаде Или сам да си го създаде!
Това не е детска градина или концерт по желание!

Всичко най- добро , Пиер!
цитирай
17. pvdaskalov - Чул те....
17.10.2021 19:40
leonleonovpom2 написа:
Пиши, приятелю!
Това е твоята трибуна и никой няма право да се разпорежда какво да правиш на нея!
Ако не му харесва, проблемът е негов, да търси каквото му харесва! Другаде Или сам да си го създаде!
Това не е детска градина или концерт по желание!
Всичко най- добро , Пиер!

Чул те Господ, Лео!
Обещавам да вървя напред по-смело.
Жив и здав...и спорна седмица!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2109054
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13604
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930