Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2021 18:19 - Световен рекорд по най-евтин ток
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Той беше постигнат вчера, на сесията на енергийна борса в много близка до България държава, а реалната консумация на тока с дълбоко отрицателна цена ще се случи тази нощ, след 23 часа българско време. Вече е известна и причината довела до уникалната ситуация. Но първо нека видим, как изглеждаха резултатите от вчерашните и днешните сесии да европейските енергийни борси.
За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките, ако трябва и втори път.

image

Ето как обяснява причината за тази любопитна ситуация днес вестник ...

image

Цитат от иначе излишно напоеното слово:

"По информация на в. "Капитал" причината за тази пазарна аномалия не е в свръхпроизводството, както например става понякога при силни ветрове, а е следствие от технически проблем, довел до частичен разпад на пазарното обединение в Европа. Основните засегнати граници са били по оста Гърция, Италия, Словения, Хърватия, където електроенергийните системни оператори не са успели на време да предоставят актуални данни за наличните капацитети. В резултат Хърватия не е успяла да реализира износ, което пък от своя страна е довело до свръхпредлагане и отрицателни стойности. Обратно - в Словения цената на тока се повиши до над 81 евро/мВтч. Това не е първият подобен случай - преди няколко месеца подобни ситуации доведоха до срив в цената в Германия, макар и не в такива големи размери."

Политико-медино-енерГЕПИйната мафия не обича да плаща на потребителите на електроенергия и поради тази причина действа светкавично в ситуацията, като описаната по-горе, за да вземе мерки за предотвратяване на бъдещи грешки.

Нека видим и детайлната почасова разбивка на цените в Хърватска за днешния ден.

image

Световния рекорд се вижда в долния десен ъгъл на снимката, където се вижда цената за съответния час. Как да преценим, какво означава това?

Всички български ЕРП-та предлагат цена на тока по нощна тарифа за около и малко над 13 стотинки за кило-Ват-час. Рекордно ниската цена в Хърватска преведена на български изглежда така - 514,98 лева/Мега-Ват-час. Това означава, че за всеки изконсумиран кВт.ч даден хърватин тази нощ ще получи по 51,50 стотинки. Разликата е около 64 стотинки/кВт.ч.

Георги Котев











Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872605
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930