Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2020 17:37 - Кой е новият председател на Агенция за ядрено регулиране?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1158 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.12.2020 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На последното си заседание, от 22-ри декември, Министерски съвет определи нов председател на националния ядрен регулатор АЯР. Когато вече знаете името му и попитате Google за негова фотография ще получите НУЛЕВ отговор. Ето защо сега ще имате честта да сте сред първите, които ще го видят на снимки и още нещо.

image

Всички мисирки мигновено разпространяват през изданията си 1:1 текста от горното съобщение на МС, но нито една от тях не знае нищо повече и даже не могат да открият негово фото, за да го покажат на готвещия се за празниците народ. Негови фотографии и елементи от биографията му обаче има в интернет, но нито една мисирка не се сеща, къде и как да търси. Това за вас сторих аз! А вие все още продължавате да вярвате повече на мисирките?

image

В лявата част на снимкаа, от началото на 2005-та г. Бачийски разказва сам за себе си, за първите му 20 години от рабоата му в АЕЦ "К". Така научаваме, че за тези първи 20 години от стажа си той специализира в областта на турбинното оборудване и ремонтните дейности.

От дясната част на снимката разбираме, че през юни 2006-та година Бачийски е удостоен със званието "енергетик на годината". И тук следва да отворим огромна скоба!

На 1-ви март същата 2006-та година в АЕЦ "Козлодуй" се случва НАЙ-ГОЛЯМАТА АВАРИЯ, в ядрената част на технологията. Тя се случва в реактора на блок №5. След изключване на една от 4-те главни циркулационни помпи, които движат водата, която отнема топлината от ядреното гориво, мощността на реактора автоматично трябва да се намали, чрез потапяне в него на определен брой т.нар. "регулиращи органи", които поглъщат неутрони и така се понижава мощността. Не всички "регулиращи органи", обаче, успяват да влязат в активната зона (където се намира горивото) на реактора и тогава операторите решават да "заглушат" реактора, като по команда спуснат всички налични "регулиращи органи" в него. Всеки един реактор разполага с общо 61 броя "регулиращи органи". От тях едва 39 успяват да паднат в активната зона на реактора на блок №5, от силата на собствената си тежест, след като са били изключени електромагните, който ги е държат в крайно горно положение. 22 броя "ОР" не успяват да паднат в активната зона и така поставят на ръба на НЕСПОСОБНОСТТА реактора да бъде заглушен. При нарушено охлаждане, заради спрялата помпа, и неспособност да се заглуши реактора следват непредвидими тежки последици. Те биха се случили, ако в активната зона бяха паднали 37, а не 39 "ОР", както по случайност се е случило. Реактора е заглушен на ръба на възможностите това да се случи.

АЕЦ-а НЕ СЪОБЩАВА на обществото, какво и как се е случило в реактора на блок №5 повече от 2 седмици. Първото съобщение за тежката авария, с подробности от кухнята се публикува едва на 14-ти март от германската агенция "Дойче веле". Следват дълги седмици и месеци на замитане и размазване на следите и истинските причини за аварията.

В последствие официално е заявено, че причината за аварията е в неподходящо оборудване, от което зависи правилното функциониране на "ОР". Топката е прехвърлена в двора на руската ядрена мафия, която доставя съответното желязо. Но истинската вина за оказването на АЕЦ "К" на ръба на ядрената пропаст е именно направление "Ремонт", чийто ръководител тогава е Бачийски. За добре проведената операция той е удостоен със званието енергетик на годината.

Наградата във връзка с полученото звание Бачийски получава от тогавашния изпълнителен директор Иван Генов, най-верният съратник на Р.Овч. По ирония на съдбата именно Генов е посочен за виновник №1 за най-голямата НЕЯДРЕНА авария на блокове 5 и 6, през септември 1992-ра година. В резултат на тази авария двата блока са изключени от мрежата в продължение на дълги месеци. В разследването на аварията тогавашния ядрен регулатор (КИАЕМЦ - предшественик на АЯР) препоръчва Иван Генов вече никога да НЕ ЗАЕМА ръководни постове в АЕЦ "К". След това Р.Овч. извежда Генов от АЕЦ-а и даже от България, но след известно време го връща на ръководен пост в централата и даже успява ДВА ПЪТИ да го направи изпълнителем директор.

Към датата на аварията от 1-ви март 2006-та година Иван Генов и още трима топ шефова от АЕЦ-а кършат кълки под звуците на самбата, на карнавала в Рио де Женейро, Бразилия. С тази екзотична двуседмична екскурзия те и нежните им половинки отпразнуват успешния старт на най-голямото престъпление извършвано някога в АЕЦ "К" - експериментална експлоатация на рециклирано ядрено гориво. Но тази история вече много пъти съм ви я разказвал.

Стана ли ви по-спокойно, като се запознахте с новия шеф на АЯР?

Георги Котев











Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9839570
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031