Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2020 10:20 - Какво се е случило във финландската АЕЦ "Олкилуото"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 770 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди около 2 часа ядрения регулатор на Финландия (The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK)) публикува на интернет страницата си прессъобщение с подробности около инцидента, заради който вчера беше спрян от експлоатация блок №2.

Ето оригинала:

image

Картата с разположението на централата, в ляво от текста, я поставих аз, за да се ориентирате по-добре. За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката.

Ето и превода на съобщението:

Събитието в атомната електроцентрала Олкилуото вчера не е причинило заплаха за безопасността на хората или околната среда
11 декември 2020 08:09
Съобщение за пресата

Ситуацията в блок 2 на Olkiluoto е стабилна и Teollisuuden Voima (TVO) продължава разследването и коригиращите дейности във връзка със събитието. Органът по радиационна и ядрена безопасност продължава засиления надзор върху работата на TVO. (TVO най-вероятно е компанията - оператор на АЕЦ-а, бел. Г.К.)

Органът по радиационна и ядрена безопасност (STUK) продължи да наблюдава ситуацията през нощта. Радиационната обстановка в централата и в околната среда е нормална. Не е освободена радиоактивност, която би имала някакво въздействие върху хората или околната среда. Персоналът на централата не е бил изложен на радиация.

Причината за събитието вчера е неизправност в системата за пречистване на охлаждащата вода на реактора. Замърсен филтър е попаднал в охладителната верига и е причинил временно повишаване на нивата на радиация във веригата. Горивото не е повредено, следователно няма риск от вредно радиоактивно изпускане.

Повишените нива на радиация в охладителната верига са инициирали автоматичните системи за безопасност. Персоналът е действал в съответствие с инструкциите за защита на хората и за нормализиране на ситуацията.

STUK ще продължи засиления надзор върху коригиращите действия в блок Olkiluoto 2. Teollisuuden Voima прекрати аварийния режим на готовност и работи в съответствие със стандартните процедури
.

Това е всичко. Не ни остава нищо друго, освен да се доверим. Но когато ядрената мафия казва нещо, независимо кой неин национален клон, винаги е добре да си имаме едно на ум. За истинската степен на сложност от инцидента ще можем да съдим по времето на престой на блока, преди отново да бъде подключен към енергийната система. За сега това все още не се е случило.

Георги Котев









Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863704
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930