Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2020 19:19 - В реактор на АЕЦ "Козлодуй" има разхерметизирано ядрено гориво?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4463 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес във Фейсбук ми попадна снимка на документ, сниман и разпространен от неизвестен за мен човек, но който със сигурност е много навътре в кухнята на ядрения сектор на централата. Документа е датиран от преди два дни, 16-ти ноември, и коректно кореспондира с публично известните данни за дейноста на работещите блокове.
За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, ако трябва и втори път.

image

Много е дълго и сложно да обяснявам и разказвам, какво означава всяко едно от числата или абревиатурите в тази справка, която очевидно се изготвя поне ежедневно и се праща някъде, примерно към ядрения регулатор (АЯР), или пък остава в архивите на АЕЦ-а.

Това което е важното на тази снимка съм го оградил в две червени правоъгълни рамки. В тях са посочени сумарните специфични (радио)активности (на единица обем) в топлоносителя на всеки един от ядрените реактори, в единици Бекерел/литър. Топлоносителя е вода, която "отнема" топлината от горещото ядрено гориво и я пренася в парогенератора.

Сравняването на двете ограден числа показва, че специфичната активност във водата на реактор №6 е 32 (тридесет и два) пъти ПО-ВИСОКА от тази в реактор №5.

Такова нещо може да се случи единствено и само в резултат на разхерметизиране на една или повече ядрено-горивни касети в реактора, което води до пряк контакт на водата със самото ядрено гориво и неговите продукти от делението и, като следствие, до повишаване на нейната (на водата) активност, както това виждаме от справката.

СЛЕДСТВИЯ! В долната част на снимката виждаме че същият ден от вентилационна тръба към енергиен блок (ЕБ) 6 са изхвърлени в околната среда Радиоактивни Благородни Газове (РБГ) в количества над обичайното. В същият ден натоварването на реактора е намалено, макар и символично, най-вероятно с идеята да не се увеличава риска от разширяване на разхерметизацията.

Официално съобщение на сайта на АЕЦ-а НЯМА.

На този етап не мога да кажа нищо повече. Ще следя и при поява на повече инфо или реакция от страна на ядрената мафия ще пиша по преценка за необходимост.

Георги Котев











Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841493
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031