Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2020 18:19 - Как парното няма да върне парите на клиентите за скъпия газ
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.11.2020 18:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 3-ти март т.г. Боко Тиквата, Нуша счетоводителката и шефа на Булгаргаз биха барабана по телевизора, че са постигнали историческо поевтиняване на природния газ и крайните клиенти, както на парното, така и в индустрията ще си получат надвзетите пари, от август 2019 до март 2020 до стотинка. Вече всички знаем, че по отношение на клиентите на парното и консуматорите на електроенергия, произведена от природен газ, практически не получават нищо, а някои се жалват, че даже ги карат да доплащат.

Сега ще повдигна леко завесата над схемата по която повечето от надвзетите пари за парното няма да се върнат, а ще останат и ще се преразпределят от политико-енерГЕПИйната мафия, между участниците и.

Кратка хронология. Всичко което ще се показва и коментира ще се отнася единствено и само за Топлофикация "София", защото е най-голямата в страната. Картинката с по-малките ТЕЦ не е по-различна.

На 3-ти март тримата умници биха барабана за поевтиняването на природния газ, както ви казах вече, вижте видео №2 по-долу. Цената на парното и топлата вода в София към тази дата е 95,64 лева/Мега-Ват-час.

На 1-ви май Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приема извънредно Решение, с което променя цената на топлото до 30-ти юни до 66,70 лева/МВт.ч.

На 10-ти юни КЕВР приема ново извънредно Решение, чиято главна цел е да определи, по колко милиона лева трябва да поличат топлофикациите в цялата страна, заради поевтиняването на газа. Сумата която трябва да получи Топлофикация "София" е малко над 48 милиона лева. Но в същото Решение КЕВР определя "прогнозни цени" за топлото, за вече изминали месеци в размер на 84,97 лева/МВт.ч.

Ето ключовите моменти от Решението от 10-ти юни. За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките, ако трябва и втори път.

image

В тази таблица са показани старите и новите цени на природния газ и разликите между тях. Гледайте цените за Мега-Ват-час, а не тези за 1000 кубични метра. Метричните единици са в миналото, а енергийните в настоящето.

Ето и следващата ключова таблица.

image

От нея виждаме цените за топлото влезли в сила от 1-ви юли 2019 (94,64 лева/МВт.ч), за да останат такива до 30-ти юни 2020-та г. Под тях виждаме "прогнозна актуализирана цена"  в размер на 84,97 лева/МВт.ч при прочие силно различни цени за природния газ. Прогнозни цени за минало време може да произведе само (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия, а жертвите и с удоволствие ги лапат.

УСЕЩАТЕ ЛИ РАЗЛИКАТА? Последния ред във втората таблица "за възстановяване на клиенти" се има предвид топлофикациите, на които Булгартрансгаз да връща, а не крайните клиенти ползващи топлото.

Тези две таблици и числата в тяха ни дават брилянтна възможност да разобличим политико-енерГЕПИйната мафия, как крадат парите от клиентите на топлофикациите, а също така и да оценим по колко стотици лева дължат ТЕЦ-овете на отделните домакинства.

Но на този етап няма да кажа и покажа нищо повече. Причината е елементарна. Ако го сторя от поредното разкритие ще се възползва единствено и само политико-енерГЕПИйна мафия, а крайния клиент няма да иска да си помогне и ще си плати грабежа до последната стотинка. Казано по-просто, ако някой иска да знае повече нека бъде готов да си плати.

Крайните клиенти не искат да си помогнат. Политико-енерГЕПИйната мафия е щастлива, а аз гледам шоу, при това безплатно. За разлика от вас аз знам по колко крадат. Това повишава степента на удоволствието. Следващия път те ще вдигнат летвата и аз пак ще ви покажа, че съм я разклрил и вие пак ще им платите на тях. Така продължава вече повече от 10 години, но всичко хубаво си има край.

Няма да отговарям на никакви въпроси и опита за извличане на безплатна информация. На тях им плащате, а този който ви помага червеите да го ядат?

Самата политико-енерГЕПИйна мафия веч многократно ми е давала най-висока оценка, на човек който най-добре ги разбира и най-ефективно ги разкрива. Това личи най-добре от видео №1 по-долу, където те ... вижте какво и как са направили.

Ще приключа с довършване на започнатата по-горе хронология на събитията.

На 24-ти юни КЕВР приема ново извънредно Решени, в което признава за допуснати "грешки" в предното им Решение от 10-ти юни, като новата "прогнозна цена" на топлото се повишава до 85,07 лева/МВт.ч.

На 1-ви юли КЕВР излиза с ново редовно Решение, с което се определят цените на топлото за година напред, за всички топлофикации в страната, в което цената за София е назначена на 82,09 лева/МВт.ч. Тази цена на топлото е определена при нарочно заложена по-висока цена на природния газ, за периода юли 2020- юни 2021.

Георги Котев











Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9885482
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930