Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2020 18:19 - Миризмата на пържено вече се усеща
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Точно един месец преди електрическия стол да бъде включен и да изпържи над 300 000 (триста хиляди) малки и средни фирми, а през тях и всички нас, искрите между жиците при изграждането му вече прескачат. Ето как изглежда това мероприятие.
От 1-ви октомври 2020-та над 300 хиляди фирми трябва да излязат на т.нар. "свободен пазар" на електроенергията, а по-просто - на борсата, като за целта до тогава трябва да са сключили договор с лицензиран търговец. За да подготви прясното месо за скорошното изпържване енергийния регулатор КЕВР е подготвил и публикувал на интернет страницата си списък на всички търговци, от който жертвите могат да си избират "готвач". Ето как иглежда той, поне в своето начало (за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимката, ако трябва и втори път):

image

Ето и линк към оригиналната страница: https://www.dker.bg/bg/spisk-na-litsenzirani-trgovtsi-na-elektricheska-energiya-na-svobodniya-pazar.html

Броят на търговците в този списък е 49, за сега. Някои от тях вече стартираха рекламните си кампании за набиране на прясно месо за изпържване. С горния списък КЕВР имитира грижа към жертвите, но на практика ... посетете въпросния списък и си изберете оптималния търговец. Пожелавам успех!

Вместо това КЕВР е задължена по закон да следи дейнсотта на борсата, за да няма на нея спекулации и изкуствено надуване на цените. Но точно това КЕВР НЕ ПРАВИ. В резултат на това ето как са разпределени цените в Европа за утре, 1-ви септември.

image

На практика България утре отново е с най-скъпия ток в Европа. Даже пред Гърция, която формално е преди нас. Предполагам, че много хора не разбират, защо България е пред Гърция, а графиките и таблиците, които често ви показвам, сочат друго. Виждате в  първата колона на таблицата след абревиатурата на държавата има английската дума PRICE (ЦЕНА). След Гърция няма PRICE, а SMP. Последното означава, че гръцката цена на електроенергията не е чиста, а към нея вече са прибавени такси като "задължение към обществото" и други по-малки. Такса "задължение към обществото" в България е 10 евро за Мега-Ват-час. И ако тя беше прибавена към борсовата цена на тока за утре вече щяхме да сме в явен вид преди Гърция. Сега стана ли ви по-ясно?

До 1-ви октомври скоростта на надуване на борсовата цена неизбежно ще се повиши. И какъвто и договор да сключи, който и да е търговец, с който и да е клиент, когато цената на борсата се движи, както виждате на втората снимка търговеца се свързва с вас и ви показва същите данни и неизбежно настоява да преразгледате договора или да си търсите друг посредник. А при другите посредници картинката е абсолютно същата. Усещате ли миризмата на пържено? На собственото?

Аз мога да предупредя, което и правя, но не мога да ви забраня да влизате в кошарата, както и на вашите близки и роднини. За развлечение гледам как овцете следват овчаря Христо Иванов, чийто партиен другар Иван Иванов (председател на КЕВР) е главен инженер на електрическия стол.

Георги Котев











Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874583
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930