Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2020 17:24 - Производството на ток от слънце и вятър не се бои от коронавируса
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За сметка на това, обаче производителите на електроенергия от т.н. "базови" мощности, като АЕЦ и ТЕЦ даже силно са притеснени да не се наложи да спрат производството си и са взели драконовски мерки да им се размине. Ето какво пишат по този повод едни мисирки днес.

image

Заглавието и под-заглавието са на вестник "Капитал", а под тях виждате графика, която не е от тяхната статия. Тя е от Германия и показва ежедневната продукция на електроенергия в европейската икономика №1 от вятър (зелените стълбчета) и слънце (жълтите), по дни през 2020-та г. Най-отдолу с червен текст и черта показах средната продукция на електроенергия в България за същия период. Само през март средно-дневното производство у нас е още по-ниско от показанато, с около 16-17%. Това означава, че само със слънце и то много по-северно межем да си вържем баланса, евтино, чисто и без страх от вирусни пандемии.

А ето и какво пише за мерките взети от АЕЦ "Колзодуй" вестник "Капитал":

"В ядрената централа се предприемат всички необходими мерки с цел да се запази здравето на работещите и да се осигури надеждната експлоатация на ядрените енергоблокове", заявиха в писмен отговор от дружеството.

Допускането до работните места се извършва след контрол на телесната температура. За ограничаване на контактите между работещите са променени границите на работното време на различните категории персонал. С цел присъствие на по-малко служители на площадката е създадена и организация за поетапно ползване на платен отпуск, без това да влияе на производствения процес и осигуряването на безопасността. Също така е прекратено използването на автобусен транспорт до АЕЦ "Козлодуй".

От централата казват още, че не се допуска струпване на хора в помещенията и е осигурена възможност за предоставяне на пакетирана храна, преминала термична обработка. Ограничено е използването и на асансьори.

"По всички канали за комуникация служителите на атомната централа непрекъснато се информират за всички предприети действия и за въведените ограничения. Предвид значителната динамика, с която се развива ситуацията, списъкът с мерки в АЕЦ "Козлодуй" постоянно се актуализира", пише още в отговора.

Общинската администрация в Козлодуй въведе вечерен час - от 22 ч. до 6 ч., жителите и гостите на населените места от общината не могат да напускат имотите си, съответно местата, в които са настанени. Изключение са работещите на смени и нуждаещите се от спешна медицинска помощ, се посочва в заповед на кмета Маринела Николова.


Подобно, но много по-кратко описание на мерките има и за ТЕМ "Марица Изток 2", а също и за Мини "Марица Изток". В съобщението няма нито една буква за централите използващи възобновяеми източници на енергия (ВЕИ). Сигурно и сами се досещате защо?

Георги Котев










Тагове:   АЕЦ,   тец,   ВЕИ,   заплаха,   коронавирус,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874012
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930