Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2020 18:19 - Забранено за българи!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес ще станете свидетели на това, как министъра на енергетиката Теменужка Петкова отказва на двама български граждани да видят и се запознаят със състоянието на оборудването доставено и складирано на и около площадката за изграждане на АЕЦ "Белене", за разлика от чуждестранни туристически групи.

За подобър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките с оригиналният отказ:

image

image

А ето и оригиналното съдържание на отправеното искане:

Уважаема госпожо министър,

            На основание закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и във връзка с провеждането на процедура за избор на стратегически инвеститор/и за изграждането на АЕЦ „Белене” бихме желали да получим право на достъп за оглед на вече доставеното оборудване, което в момента се съхранява на или около строителната площадка на бъдещата централа, в подходящо за целта време.

В тази връзка нека развием и аргументираме основанията за това наше законово искане.

На 8-ми декември 2016-та г. държавната компания НЕК преведе над 1 милиард и 170 милиона лева на руската АтомСтройЕкспорт, по арбитражното дело, заради спирането на проекта АЕЦ „Белене”, през 2012-та година. През пролетта на 2017-та г. първата партида от вече изграденото оборудване, с дълъг цикъл на производство, беше доставена от Русия до площадката край град Белене. Тя включваше и първият ядрен реактор за бъдещата централа. От тогава и в последствие ние много пъти сме виждали този ядрен реактор на видео или фото кадри, в това число и с Ваше участие в тях.

През месец януари 2018-та година беше доставена и втората партида от изготвеното оборудване, с дълъг цикъл на производство, отново от Русия до бреговете на Белене. Тя включваше и втория ядрен реактор за бъдещата централа. За разлика от първият, обаче, той никога и по никакъв начин не беше показан на българските граждани и данъкоплатци, заплатили за неговото производство и доставка. Напомняме, че парите за това оборудвано бяха взети от бюджета на България, след нарочно приет за това закон от Народното събрание.

От момента на доставянето и на последните части от всичкото заплатено оборудване до ден днешен то беше посещавано и разглеждано от няколко чуждестранни туристически групи, предимно от Китайската Народна Република и Съединените Американски Щати. Българските медии ни представят тези екскурзионни групи за екипи от специалисти, но поради липса на достъпност до съпътстващи доказващи документи за нас те си остават най-обикновени екскурзианти. В същото време те нямат принос към заплащането за производството и доставката на експонатите, които жадно разглеждат.

От натрупаният от нас опит в комуникацията си с Вас по ЗДОИ ние многократно получаваме откази на основателни и обосновани наши търсения с аргумента, че отсъствал преобладаващ обществен интерес, който да оправдае удовлетворяване на съответното наше искане. В тази връзка взникват няколко смущаващи въпроси.

1-во – Значи ли това, че в посочените по-горе чужди държави преобладава обществен интерес техни групи от туристи да посещават и подробно да разглеждат нашата площадка за нова АЕЦ и складираното на нея или около нея доставено от Русия оборудване?

2-ро – На какво основание групи хора, които не са допринесли и с една стотинка за производството и доставката на обсъжданото тук оборудване с лека ръка получават неограничени права за неговото посещаване и разглеждане, а заплатилите – не?

3-то – Съществува ли в българското законодателно пространство текст, който да дава повече права и възможносто на чужденци, на българска територия, за разлика от правата и възможностите на местното население? Ако съществува такъв, бихте ли ни го показали? 

Във връзка с гореизложеното настояваме да получим правото на достъп и достатъчно време за оглед и заснемане на доставеното оборудване, както наскоро описа този процес премиера на България г-н Бойко Борисов „пакет по пакет”. Искаме да Ви предпазим и от евентуалните съмнения, че ние не разбираме и не познаваме същността, характеристиките и предназначението на оборудването, което искаме да разгледаме. Даже и това да е вярно пак имаме право да го разгледаме, както това право получават много чужденци. Но в нашият случай поне един от нас е достатъчно квалифициран и запознат, за да се ориентира и оцени достойнствата и потенцала на експонатите от изложбата.

Желаем да получим исканото от нас разрешение на хартиен носител, което да можем да получим на гишето на Деловодството, на входа в Министерството на енергетиката.

 

 06.02.2020г.                                                                            Георги Котев:

Гр. София                                                              Стефан Стойков:


Видеоклиповете по-долу ще ви помогнат да се ориентирате за истинските мотиви, поради които отправихме горното искане и още по-истинската причина за незаконният отказ.

Георги Котев











Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873750
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930