Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2020 18:19 - Как се складира тока от слънцето и вятъра?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Една от основните опорни точки на (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия е, че България не може да премине към възобновяемите източници за производство на електроенергия, основно слънце и вятър, защото са непредвидими и продукцията им не може да се съхранява. Днес ще разбием този мит на примера на европейската икономика №1 Германия.
Примерите са от този месец март, а за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките:

image

Датата е 12-ти март, а часът минава 5 следобед, се вижда от горния ляв ъгъл на снимката. Производството на ток от вятър - синьото барче/стълбче (wind), в левия край на снимката клони към товар, който приближава ДВАДЕСЕТ АЕЦ-а "Козлодуй". Водния склад (hydro storage) е единственият призводител, който има обратна връзка. Той изпълнява ролята на АКУМУЛАТОР. Излишната електроенергия произведена от вятъра се складира във водния склад, както това показва снимката. Товара който зарежда склада се равнява на ЕДНА АЕЦ "Козлодуй" (2,08 Гига-Вата, от потенциално възможни 9,60 ГВт), се вижда от долното бяло каре на снимката.

В България също има такава "батерия", само дето потенциала и е доста по-слаб от германските. В България тази роля изпълнява ПАВЕЦ "Чаира", което се разшифрова като Помпено-Акумулираща-ВЕЦ. Нашата ПАВЕЦ поема излишната електроенергия производима от АЕЦ "Козлодуй" през малките часове на денонощието и после я отдава, като обикновена ВЕЦ през деня, когато и където това е необходимо.

В Германия ПАВЕЦ-овете обслужват ВЕИ централите. Какъв е проблема и тук да стане така?

Ето още два примера от днешния ден.

image

Преди началото на работния ден пак вятъра складира ток в "батериите", с товар над ЕДНА АЕЦ "Козлодуй". А ето какво виждаме по-късно същият ден:

image

Вятърът вече е стихнал, но над хоризонта е изгряло слънцето. Продукцията на ток от слънцето клони към ДЕВЕТ АЕЦ-а "Козлодуй". Излишъка пак се складира, но вие вече знаете къде.

Използвайте принудителната карантина за да се самообразовате, но не забравяйте да помогнете със знания и на близките си!

Георги Котев











Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873012
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930