Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2019 19:19 - Покана за членство в клуба на дебилите
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1168 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера, 22-ри май, "Официален вестник на ЕС" е публикувал т.нар. "покана" към бъдещите инвеститори  в АЕЦ "Белене". Това би следвало да означава истински старт на процедурата за техния избор, която трябва да продължи около 12 месеца. Но, какво всъщност е публикувано? Покана или нещо друго? Ще ви покажа шапката от оригиналните публикации на ЧЕТИРИ езика, в това число български, английски, немски и френски. За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху съответната снимка:

image

На български език заглавието започва с думата ПОКАНА. Да видим, как е на другите езици, на страните членки на ЕС?

image

Английската дума за ПОКАНА няма нищо общо с думата, която виждате в заглавието на превода, но понеже повечето, да не кажа всички, от вас знаят прекрасно този език реших да не ви обиждам и аз да ви казвам, коя е правилната дума. Така преведена и представена "поканата" прилича повече на нареждане или команда, отколкото на любезно предложение.
Ето как изглежда същото нещо на останалите два обещани езика:

image

Понеже немския и френския езици не са чак толкова популярни като английския реших да ви покажа оригиналните им думи за думата ПОКАНА. Както виждате, пак няма нищо общо с оригинала на български.

Ако не се сещате, защо се получава така ще се опитам да повдигна малко завесата. На практика ПОКАНА към чужди инвеститори НЯМА! Има имитация за повикване. Поканата е само на български език, защото от България никой няма да хвърли и една стотинка в гьола Белене.
Който иска може сам да се порови и да провери, как стоят нещата с публикациите на "поканата" на останалите езици на страните членки на ЕС.

Но това не е всичко! В "Официален вестник на ЕС" е публикувана само "поканата" без многото приложения към нея. За тях вестника препраща към сайтовете на Министерството на енергетиката и Националната електрическа компания, подчертавайки, че там те са публикувани само на български и английски. Потенциалните инвеститори от другите страни ще трябва да си ги превеждат сами. Трябава да са дебили, че да се хванат на стръвта на (из)родната организирана престъпност?

Георги Котев



Гласувай:
6



1. 4utovi6teto - Ако има бира не е проблем. Чу
23.05.2019 21:28
Ако има бира не е проблем.
Чу
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9864119
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930