Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2018 19:20 - САЩ изобрети ... спасението
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2104 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 20.12.2018 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Новината е публикувана вчера от агенция Ройтерс и в нея се разказва, как САЩ ще предложат на други държави, експлоатиращи АЕЦ, но без да се назовават имената им, нова технология наречена "черна кутия", за отървавене от натрупаните ядрени отпадъци. Както страните пожелали услугата, така и същността на технологията се пазят в строга секретнист. Защо ли? Защо? Защо ли? Вижте сами!

image

Ето и сърцевината на съобщенитео с незначителни съкращения:

"Офисът за ядрена сигурност на САЩ в Министерството на енергетиката разработва проект за подпомагане на други страни да се справят с ядрените отпадъци - опит за запазване на конкурентоспособността на САЩ срещу световните конкуренти в технологиите за изхвърляне, според два източника, запознати с въпроса.
Тласъкът идва, тъй като Съединените щати се борят да намерят решение за собствените си инвентаризации на ядрените отпадъци на фона на политическата опозиция
за постоянно място за изхвърляне на отпадъци в Невада, предложени преди десетилетия и опасенията относно цената и сигурността на рециклирането на отпадъците обратно в гориво.
Националната администрация за ядрена сигурност обмисля да помага на други страни чрез използване на технологии, които могат да включват техники като раздробяване, нагряване и
пускане на ток през отпадъците, за да се намали обемът й.
Машината ще бъде затворена в "черна кутия" с размерите на
корабен контейнер и ще бъде изпратена до други държави с програми за ядрена енергия, но ще остане собственост и експлоатирана от Съединените щати, според източници, които са поискали да не бъдат назовани заради чувствителността на въпроса.
"По този начин бихте могли да
успокоите притесненията на дадена страна за отработеното гориво, без да прехвърлите собствеността върху технологията към тях", каза един от източниците.
NNSA потвърди проект за подпомагане на други държави с ядрени отпадъци, който е в ход, но отказа да предостави подробности.

"Ние сме в концептуалната фаза на идентифициране на подходи, които биха могли да намалят количеството на отработеното ядрено гориво, без да създават рискове от разпространение - цел със значителни ползи за икономиката и сигурността", каза говорителят на NNSA
Дов Шварц.
Усилията се ръководи от заместник-администратора на NNSA за неразпространение на ядрени оръжия Брент
Парк, ядрен физик и бивш лабораторен директор в Националната лаборатория "Oak Ridge" на енергийния отдел, назначен от президента Доналд Тръмп през април. 

NNSA отхвърли искането на Ройтерс за интервю с Парк.

Източниците не посочват страните, на които услугата ще бъде предложена на пазарна основа, или където отпадъците ще бъдат съхранявани след като те преминават през оборудването. Но те казаха, че са загрижени, че разглежданите процеси могат да увеличат риска от опасни материали, достигащи до войнстващи групи или държави, неприятелски за Съединените щати.
Бившият президент Джими Картър забрани преработката на ядрените отпадъци през 1977 г., защото химически отключва по-чисти потоци от уран и плутоний, които могат да бъдат използвани за производство на ядрени бомби.
Шварц от NNSA заяви, че разглежданите планове не включват преработка, но отказа да каже какви технологии могат да се използват.
Източниците, запознати с обсъжданията на NNSA, заявиха, че съществуват три основни начина, по които физическият обем на ядрените отпадъци може да бъде намален, като всички те са скъпи. Поне една от техниките представлява заплаха за сигурността, казаха те.
Първата, наречена консолидация, намалява обема на ядрените отпадъци, като отделя отработените горивни инсталации и хвърля отпадъците надолу до два пъти по-малък от първоначалния обем - подход, който се счита за скъп, но който не създава голям риск за сигурността.
Втората техника включва загряване на радиоактивни пелети в складове за отработено гориво. Процесът, който отделя газовете, които трябва да бъдат ограничени, води до отпадъчен продукт, който има по-големи рискове за околната среда и здравето.
Третият подход, наречен pyroprocessing - разработен в Националната лаборатория на Argonne на Министерството на енергетиката - поставя отработеното гориво в течен метал и прекарва електрически ток през него. Това намалява обема, но концентрира плутоний и уран, което го превръща в потенциален риск от разпространение.
Ядрената общност е разделена за това дали пиропреработването отговаря на определението за преработка.
Правителството на Тръмп е превърнало във висок приоритет насърчаването на ядрените технологии в чужбина, тъй като САЩ се стремят да запазят своя ръст като лидер в индустрията, на фона на напредъка на други нации като Русия и Франция - и двете вече предлагат на клиентите услуги да се грижат за отпадъците.
"

Не знам дали вие разбрахте нещо, но ще ви споделя, какво разбрах аз.

1. Технология НЯМА, но затова пък си има име и то какво. Може да се каже, че по-добро име не можеха и да измислят?

2 . Никой нищо няма да вижда, за да не забележи измамата?

3. От всичко наговорено става ясно, че по-скоро САЩ ще изнасят собствените си ядрени боклуци в други страни.

Ако това не е спасение, здраве му кажи? Честито на спасените!

Георги Котев



Гласувай:
5



1. radostinalassa - Като имам предвид, как ни крадат златото без пари и ..
20.12.2018 19:41
оставят токсични водоеми, в които няма нито една риба или водорасло си мисля, че ще измамят някоя африканска държава.
цитирай
2. gikotev - Re: Като имам предвид, как ни крадат златото без пари и ..
20.12.2018 19:53
Единствената държава в Африка, която експлоатира АЕЦ е Република Южна Африка. Останалите заподозрени не се занимават с такъв бизнес, а това е основното условие на някой да се предостави тайната "технология". Не че не е възможно, но РЮА не е сред основните заподозрени. Египет се готви да строи АЕЦ по руска технология, но това ... едва ли някога ще стане.
цитирай
3. radostinalassa - Едва ли ще ги предложат на АЕЦ - а ни
21.12.2018 11:33
Тя е по руска технология.
цитирай
4. gikotev - Re: Едва ли ще ги предложат на АЕЦ - а ни
21.12.2018 11:56
Ядреното гориво гори еднакво и продуктите му на деление са еднакви, независимо по чия технология се организира изгарянето му. България е сред ТОП 3 на заподозрените бъдещи ядрени гробища. Почти няма американски посланик, който през последните 30 години да не е посетил АЕЦ "Козлодуй", но никога не казват, какво правят тям.
цитирай
5. radostinalassa - Това значи, че ще докарат тук ядрените си отпадъци
21.12.2018 19:26
Това е геноцид. Затова подкрепям Макрон за това да има европейска армия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832665
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031