Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2018 10:19 - Електрошокова терапия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1909 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.07.2018 10:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От началото на месеца организираната престъпност владееща територията ни нанесе поредния токов удар с покачване цената за електроенергията. Но сега, само тук и за първи път ще можете да посетите "медицинската лаборатория", в която се планират, програмират и реализират силата и тежестта на тези токови удари. За да не стряска пациентите си организираната престъпност официално нарича лабораторията Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и е поверила ръководството и на една мумия (Иван Иванов, над 72 г.), доказала през последните десетилетия вярност към делото за прочистване на територията.
Днес ще ви покажа ДВЕ таблици, от последното Решение на КЕВР, с което от 1-ви юли беше повишена цената за битовите потребители в цялата страна с малко над 2%. Първата таблица показва, как КЕВР определя цената на която АЕЦ "Козлодуй" ще продава електроенергията си на НЕК за т.нар. регулиран пазар, т.е. за нас. Втората таблица показва как вече определените по същия начин цени от всички производители формират средната покупна цена от тях към НЕК, която после я препродава на ЕРП-тата, а те пък на нас. Така ще видим първата и най-съществената част от производството на токовия удар.
За удобство на излагане на механизма пренесох оригиналните таблици в електронна таблица (Excel), а вие кликайте с мишката върху снимките, ако искате та ги виждате и четете по-добре:

image

Някои числа са оцветени разлочно от черно, за да привлекат вниманието ви. И така, най-горното и дясно червено число показва количеството електроенергия, което АЕЦ "Козлодуй" ще ПРОДАДЕ през идния регулаторен период, т.е. до 30-ти юни 2019-та г. Това прави близо 15 МИЛИОНА Мега-Ват-часа или около 15 МИЛИАРДА кило-Ват-часа. След разбивка по пера КЕВР стига до заключението, че за да си получи НЕОБХОДИМИТЕ ПРИХОДИ от малко повече от 800 МИЛИОНА лева, АЕЦ "Козлодуй" трябва да продаде продукцията си на цена от 54 лева/МВт.ч. Предполагам, че до сега всичо е ясно?
Тогава се пренасяме на втората таблица и виждаме, че първото най-ляво и червено число се различава от предното, което вече обсъдихме, с повече от СЕДЕМ ПЪТИ. Така за нуждите на регулирания пазар, т.е. за всички нас, АЕЦ-а ще предостави под 2 милиона МВт.ч, а останалите близо 13 милиона ще отидат за т.нар. свободен пазар, т.е. на борсата. Така с цената от 54 лева/Мвт.ч и под 1/7-ма част от продукцията си АЕЦ-а допринася за формиране на цената, на която НЕК ще изкупува от всички производители от почти127 лева/МВт.ч, в долната, най-дясна розова клетка.
И тук възниква ВЪПРОСЪТ! Какво става с останалите почти 13 милиона МВт.ч продукция на АЕЦ-а? Според същото Решение на КЕВР средната пазарна цена през идната година ще бъде 70 лева/МВт.ч. Това означава, че АЕЦ-а ще реализира въпросните близо 13 милиона МВт.ч на цена около или над 70 лева/МВт.ч. Това прави 16 лева/МВт.ч повече от определените 54 лева/МВт.ч в най-горната таблица. Искате ли да видим, с колко това ще повиши НЕОБХОДИМИТЕ ПРИХОДИ на АЕЦ-а, за които говорихме и показахме по-горе?
Смятаме:

14 863 224 МВт.ч - 1 927 000 МВт.ч = 12 936 224 МВт.ч

12 936 224 МВт.ч * 16 лева = 206 980 000 лева или 206 980 хиляди лева, както е в таблиците


Така получихме, че с останалите над 6/7-ми части от своята продукция АЕЦ-а ще си докара допълнителни НЕОБХОДИМИ ПРИХОДИ над 200 милиона лева. Ако погледнем пак долната таблица виждаме, че с количествата, които АЕЦ-а ще продаде на цена от 54 лева/МВт.ч ще си докара малко повече от 100 милиона лева. А от останалите количества ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ. В крайна сметка илиза, че даже ако АЕЦ "Козлодуй" предостави отпуснатото от КЕВР количество електроенергия на цена от 0 (НУЛА) лева/МВт.ч пак ще успее да си докара ПОВЕЧЕ ОТ 100 МИЛИОНА ЛЕВА от НЕОБХОДИМИТЕ ПРИХОДИ. Ето как това ще повлияе на цената на която НЕК купува от всички производители:

image

Забелязахте ли, какво стана с долното дясно, в розовата клетка, число? НАМАЛЯ! Падна с близо 6,6%. Вече сме на далавера. Но не само ние, а и АЕЦ-а е на далавера с над 100 милиона над нуждите си? Така трябваше от 1-ви юли цената да падне, а не да се покачва. Но и това не е всичко!

Забелязахте ли зеленото число? С него КЕВР е показала новата цена за изкупуване на електроенергията от ВЕИ производителите. И тя е НАЙ-ДРАСТИЧНО ПОВИШЕНАТА ЦЕНА за новия регулаторен период. В цял свят тези цени ПАДАТ, а у нас РАСТАТ! Нека върнем миналогодишната цена, на която се е изкупувал тока от ВЕИ производителите?

image

Забелязахте ли? Числото в розовата клетка продължи да пада? И накрая си представете, че живеете в нормална страна и цената на електроенергията от ВЕИ-тата е паднала, а не е увеличена. Как би могло да изглежда това?

image

Ти да видиш! Вече сме с над 10% на далавера? Така бихме могли да обсъдим и цените от другите производители, но се опасявам, че ще започнете да знаете повече от "докторите" подготвящи и прилагащи шоковата терапия?

Колкото и просто да ви се вижда, но единстеното противопоставяне на тази терапия е разпростанението на механизма на нейното прилагане. Разпространявате и шансовете ви да се освободите от "лечителите" растат. Пасувате - и догодина силата на шока расте. Всичко е повече от просто.

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841051
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031