Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2017 12:19 - Франция спря пратка с радиоактивни гъби от Беларус
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това съобщава агенция Ройтерс и заради своята важност и значимост ще ви го покажа 1:1, но първо оригиналното заглавие: France stops large shipment of radioactive Belarus mushrooms, което ще рече "Франция спря голяма корабна пратка с радиоактивни гъби от Беларус".

Ето го и свободния превод на цялото съобщение:

image

Франция спря голяма пратка с гъби от Беларус, замърсени с ниска радиоактивност, вероятно от Чернобил, и не е свързана с радиоактивения облак, който се появи в южната част на Русия миналия месец, съобщиха официални лица в четвъртък.

По-рано шефът на френския ядрен регулатор ASN Pierre-Franck Chevet каза на френския сенат, че са намерени следи от цезий върху внесените гъби от Русия и не споменава Беларус.

Говорител на френския институт за ядрена безопасност IRSN заяви, че преди няколко дни митническите служители са установили, че една 3,5-тонна пратка от гъби от Беларус, идваща през Франкфурт, Германия е замърсена с цезий 137, радиоактивен нуклид, който е отпадъчен продукт от ядрени реактори.

Независимо че замърсените гъби не представляват заплаха за здравето на потребителите те ще бъдат унищожени чрез специализирано изгаряне в следващите дни, каза IRSN.

"Няма връзка с замърсяването с рутений 106", каза служителят.

По-рано този месец IRSN каза, че облак, съдържащ радиоактивен рутение 106, произхождащ от южна Русия, е покрил голяма част от Европа през октомври, но добавя, че няма опасност за хората.

Русия по-късно потвърди, че е измервала замърсяването с рутений на почти 1000 пъти нормални нива в Уралските планини, но не признава катастрофа.

"Тъй като гъбите са дошли от Беларус, много вероятно е замърсяването да е в Чернобил", каза служителят.

ASN не отговори на редица покани на Ройтерс по-късно в четвъртък.

Чернобил, Украйна е южно от границата с Беларус и е бил обект на голямо ядрено бедствие през 1986 г. Цезий 137, който има 30-годишен полуживот (период на полу-разпад), все още е широко разпространен в районите около Чернобил.

Официалният представител заяви, че е изключително необичайно да се спре такава голяма доставка на гъби и че нито един от продуктите не е достигнала до френските пазари на дребно.

Гъбите, повече от всеки друг зеленчук, концентрират радиоактивността, защото кореновите им системи, подобни на нишката, се разпространяват на голяма площ от няколко метра на повърхността около растението.

IRSN каза, че яденето на десетки килограми гъби от Беларус би изложило потребителя на ниво радиоактивност, подобно на естествената околна радиоактивност, през цялата година.

Той добави, че няма опасност за митническите служители, дори и да са докосвали гъбите с голи ръце.

По-рано ръководителят на френския ядрен регулатор ASN заяви пред френския сенат, че са намерени следи от цезий върху внесените гъби и заяви, че няма връзка с замърсяването с рутений.

Френската агенция за защита на потребителите DGCCRF заяви в изявление, че гъбите на Беларус имат цезий 137 над правните граници, но не съдържат рутений 106.

Агенцията заяви, че след откриването на рутений тя е започнала да тества проби от хранителни продукти, внесени от районите, засегнати от радиоактивния облак. Досега не е открила хранителни продукти с нива на рутений 106 над законовите прагове.

( https://www.reuters.com/article/us-russia-nuclearpower-accidentedf/france-stops-large-shipment-of-radioactive-belarus-mushrooms-idUSKBN1DU1CW )
...............................

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841890
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031