Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2017 10:19 - Геноцид ... ядрен ... готвят ... СЕ-ГА
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1435 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 06.11.2017 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 2-ри ноември Министерски съвет е депозирал в Народното събрание "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия". Като начало ще ви покажа само ТРИ примера, как се утъпква пътеката към ядрения произвол.

image

ПРИМЕР №1: Сега действащият закон гласи:

Чл. 14. (1) Ядрената енергия и източниците на йонизиращи лъчения могат да се използват от физически или юридически лица само след получаване на разрешение и/или лицензия за безопасното осъществяване на съответната дейност в случаите, определени в този закон. (2) Управлението на радиоактивните отпадъци и на отработеното гориво се извършва от юридически лица само след получаване на разрешение и/или лицензия за безопасното осъществяване на съответната дейност в случаите, определени в този закон. (3) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) Лицензиантите и титулярите на разрешения носят пълната отговорност за осигуряване безопасността на съоръженията и дейностите, посочени в лицензията или в разрешението.
Предложените промени изглеждат така:

„Чл. 14. (1) Използването на ядрената енергия и управлението на радиоактивните отпадъци и на отработеното ядрено гориво се извършват след получаването на разрешение и/или лицензия за осъществяване на съответната дейност в случаите, определени в този закон.

(2) Източниците на йонизиращи лъчения се използват след уведомление, регистрация, разрешение или лицензия за осъществяване на съответната дейност в случаите, определени в този закон.
(3) Не подлежат на регулиране по този закон дейности, за които са изпълнени следните условия:

1. радиационният риск от дейността и източниците на йонизиращи лъчения е пренебрежимо малък и вероятността за осъществяване на сценарии, които могат да доведат до неизпълнение на това условие е незначителна;
2. регулаторен контрол върху дейността и/или източниците на йонизиращи лъчения не е оправдан и няма да постигне значимо допълнително намаляване на индивидуалните дози.


РАЗ-ЛИ-КИ-ТЕ:
1. Вече няма да бъде нужно оператора на ядрена инсталация или собственик на източници на йонизиращи лъчения да бъде ФИЗИЧЕСКО или ЮРИДИЧЕСКО лице. Следователно всяко магаре, маймуна или прасе също може да си поиграе?
2. Използването на йонизиращи източници вече ще може да да се използват само след УВЕДОМЛЕНИЕ или РЕГИСТРАЦИЯ, а не както е до сега след РАЗРЕШЕНИЕ или получаване на ЛИЦЕНЗ.
3. Неизвестно кой и в коя тъмна стаичка ще решава, колко голям или малък е ядрения риск. Сигурно ще го правят същите, които сега решават, кой у нас е корумпиран и кой не е?

ПРИМЕР №2: Сега действащият закон гласи:

Чл. 15. (1) Лицензиите и разрешенията се издават, изменят, подновяват, прекратяват и отнемат от председателя на агенцията при условията на равнопоставеност и прозрачност. (2) Лицензиите и разрешенията по този закон са индивидуални административни актове. (3) Лицензия се издава за: 1. експлоатация на ядрено съоръжение; 2. използване на източници на йонизиращи лъчения за стопански, медицински или научни цели или за осъществяване на контролни функции; 3. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) производство на източници на йонизиращи лъчения; 4. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) работа с източници на йонизиращи лъчения с цел техническо обслужване, монтаж, демонтаж, измервания, строителни и ремонтни дейности и услуги; 5. превоз на радиоактивни вещества; 6. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) 7. специализирано обучение; 8. (нова - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) извеждане от експлоатация на ядрено съоръжение.
Предложените промени изглеждат така:

5. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3:
а) точка 2 се изменя така:
„2. използване на източници на йонизиращи лъчения за стопански, медицински, ветеринарномедицински, научни цели или за осъществяване на контролни функции, с изключение на случаите, когато се изисква регистрация или уведомление;“
б) точка 4 се изменя така:
„4. производство на потребителски продукти, включително на медицински изделия по смисъла на Закона за медицинските изделия, чрез добавяне на радиоактивни вещества;“
в) създава се т. 9:

„9. експлоатация и техническа ликвидация на обекти за добив и преработване на руда, съдържаща естествен уран или торий.

РАЗ-ЛИ-КИ-ТЕ:

1. Пак някой ще "преценява" дали е нужно разрешение или лицензия или е достатъчно само уведомление или регистрация?
2. Създаването на т.9 предвижда възобновяването на добива на уран и, евентуално, торий. Тази дейност е прекратена у нас преди повече от двадесет години. България няма заводи за преработка на радиоактивни руди до превръщането им в ядрено гориво. Следователно този рудодобив ще се извършва в услуга не трета страна, а мръсните последици ще остават за нас.

ПРИМЕР №3: Сега действащият закон гласи:

Чл. 17. Забраняват се: 1. разработването, производството, предаването, търговията, включително външнотърговската дейност, съхраняването, превозването, включително транзитът, придобиването, притежаването и взривяването на ядрено оръжие или на други ядрени експлозивни устройства, както и разпространението на информация за такива обекти и дейности, когато е насочено срещу националната сигурност, обществения ред или здравето на гражданите; 2. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) добавянето на радиоактивни вещества при производството на храни, играчки, бижута и козметични продукти, както и вносът и износът на такива стоки и продукти;
Предложените промени изглеждат така:

В чл. 17 се правят следните изменения:
1.  Точка 2 се изменя така:
„2. повишаването на активността на храни, фуражи, играчки, бижута и козметични продукти чрез добавяне на радиоактивни вещества или чрез активиране при производството им, както и вносът и износът на такива стоки и продукти;“.


РАЗ-ЛИ-КА-ТА:

Сега е забранено ДОБАВЯНЕТО в процеса на производството, а в бъдеще радиоактивни вещества вече ще може да има, но се забранява само ПОВИШАВАНЕТО на техните количества и активност. Е, все ще се намери някой, който да "прецени", кога, какво и колко?

За днес толкова. На горната снимка има достатъчно информация, с чиято помощ да откриете и се запознаете с предлагания проектозакон. Сега действащият закон е откриваем на много места в мрежата. Четете, сравнявайте, мислете и ... си носете новите дрехи.

Георги Котев



Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Бегай, Жоре, дорде не е
06.11.2017 11:41
станало късно!
цитирай
2. nedovolen - Геноцида
06.11.2017 13:09
е преоритет на всеки министерски съвет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841794
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031