Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2017 11:19 - Министър енерГЕПИка: Да ни е честит поредния грабеж!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес следобед министър енерГЕПИка ще присъства на церемония по продължаването на лиценза за експлоатация на блок №5 на АЕЦ "Козлодуй". Ето какво гласи официалното съобщение по този повод, публикувано вчера на сайта на МЕ:

image

Не е случайна "грешката" в съобщението, където вместо ПРОДЪЛЖАВАНЕТО се използва термина ВРЪЧВАНЕТО на лиценза, като че ли това става за първи път? По закон лиценза се издава ВЕДНЪЖ, а после само се продължава. Съвсем друг е въпросът, защо срокът е ДЕСЕТ години, а не повече, както е в "белите" и много по-ядрени държави от България, като САЩ и Франция - №1 и №2 в целия свят, съответно.

По ирония на съдбата, а може би нарочно (?), пак вчера (02/11/2017г.) МС е внесъл в НС "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия", където се предлагат такива промени, от които ще ви настръхнат косите и на практика подготвят ядрен геноцид на територията, но срока на действие на лицензиите не е променен.
Това, естествено, се прави, за да се "усвояват" едни стотици милиони наши пари, на всеки десет години. А как този факт елегентно се прикрива от нас ще ви покажа отделно, в друг материал.

Промените предвиждани в предложения законопроект също ще разгледаме отделно, защото още ги чета и осмислям. Промените обхващат текст от 23 страници, а аз току що започнах да се запознавам. Но когато ги видите ви гарантирам, че косите ще ви настръхнат.

За днес ще приключим с кратък преглед на лицензионния режим на атомните електроцентрали в САЩ, според федералната Комисия за ядрено регулиране. На показаната по-долу таблица (за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху нея) се виждат само част от СТОТЕ действащи ядрени блока. В първата жълта колона (оцветяването е от мен) е посочена датата на ИЗДАВАНЕТО на лиценза. Във втората жълта колона - датата на ПРОДЪЛЖАВАНЕТО на лиценза. Зелената колона - датата на изтичането на продължения лиценз. Червената - сумарно разрешения срок за експлоатация, в календарни години. Няма данни при продължаването на лицензиите всеки един блок да харчи по стотици милиони долари, за да получи продължаването му, както това става у нас. Няма данни и министърът на енергетиката на САЩ да участва в тържествени церемонии по продължаването на лиценза на една или друга АЕЦ.

image

Последните ДВА РЕДА? Забелязахте ли? Показани са блокове №2 и №3 от АЕЦ "Индиан Пойнт", която осигурява голям дял от електроенергията на град Ню Йорк. Видно от официалното съобщение на ядрения регулатор лицензиите на двата блока са изтекли и не са продължени, но те продължават да работят. Размислите и изводите по този повод оставям на всеки от вас.

А вие не харчете много собствените си пари! След около десет години пак ще ни преджобват, за поредното ВРЪЧВАНЕ.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9891343
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930