Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 11:19 - На ака(л)демиците от Българска академия на нЕуките
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1238 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Докато чакаме блудкавия доклад на БАН за АЕЦ "Белене" предлагам на вашето внимание безпрецедентно откровение за миналото, настоящето и бъдещето на "мирната" ядрена индустрия, публикувано в издание №1 на световната ядрена мафия "Бюлетин на атомните учени" (Bulletin of the Atomic Scientists), от преди ОСЕМ ДНИ, което слага безусловен кръст на тази антихуманна индустрия. Оригинално заглавие:

A dozen reasons for the economic failure of nuclear power

"ДВАНАДЕСЕТ причини за икономическия провал на ядрената индустрия"

Материалът е прилично дълъг, поради което ще ви предложа в превод ДВАНАДЕСТТЕ главни фактора, плюс остатъка от статията до края. А който желае може да се запознае с оригинала от ТУК ( https://thebulletin.org/dozen-reasons-economic-failure-nuclear-power11196 ).

Фактори, свързани със снабдяването.

1. Разходите за изграждане на ядрени съоръжения са ескалиращи, дължащи се на сложността и взискателния характер на технологията. Това важи особено за конструкцията на реактора, която още не е в експлоатация; първият AP1000 няма да бъде включен онлайн до края на тази година или в началото на следващата година в Китай.

2. Ниските цени правят природния газ по-конкурентноспособен от други форми на основна мощност, а именно ядрената и въглищата.

3. Алтернативи като вятърната и слънчевата енергия намаляват в разходите, благодарение на технологичните подобрения, които намалиха разходите с 50 до 75% за десетилетие или две.

Фактори от страна на търсенето.

4. Поради нарастващата ефективност американското търсене на електроенергия не нараства толкова бързо, колкото и в миналото.

5. Индивидите и общностите са все по-способни да доставят собствена енергия със слънчеви панели и батерии.

Фактори за системна интеграция.

6. Комуналните услуги имат все по-голяма способност да управляват и интегрират търсенето и предлагането, благодарение на напредъка в комуникациите и усъвършенстваните технологии за контрол, което им позволява надеждно да генерират адекватно количество електроенергия, дори при по-слаба зависимост от базовата мощност.

7. Интегрирането, координирането и управлението на търсенето и предлагането трансформира естеството на мрежата и позволява намаляване на общия размер на системата от 15 до 20%. Например в доклад от 2016 г., публикуван от Джим Лазар, старши съветник по проекта за регулаторна помощ, е установено, че добавянето на възобновяеми енергийни ресурси, като същевременно се прилагат стратегии за намаляване на пиковото търсене на електроенергия и за постигане на повече мощност през следобедните часове на високо натоварване увеличаване на коефициента на натоварване за типична полезност в южна Калифорния от 73.6% до 86.5%, подобрение, равно на 17.5% от първоначалния фактор на натоварване.

8. Складирането на енергия, област, която до голяма степен е била пренебрегната, изпитва бърз растеж. Батериите, задвижвани от възобновяеми енергийни източници, сега предлагат достъпен начин за осигуряване на електричество по време на часове на върхово търсене.

Реакторите не стават по-грациозни.

9. Реакторите стареят и вече не могат да покриват разходите си в новата среда, тъй като те се нуждаят от по-голяма поддръжка, поправка и подмяна на частите при възрастта им. Това е особено предизвикателство поради сложността на технологията и наличието на по-нови, по-евтини алтернативи, които намаляват цените в държавите с дерегулирани пазари на електроенергия.

10. Лошото управление води до изоставянето на старите реактори. Всъщност няколкото неотдавна рано пенсионирани реактори - в ядрените централи Сан Онофре и Кристъл Ривър - бяха причинени от неуспешни усилия за ремонт на реакторите. Този проблем засегна индустрията през цялото й съществуване.

11. Изискванията за субсидии през целия ядрен жизнен цикъл напомнят за неспособността на ядрената енергетика да се конкурира на свободния пазар и за фокус на настоящите политически борби на федерално и държавно равнище. Настоящите субсидии са недостатъчни, за да станат ядрената енергия, стара или нова, икономически конкурентоспособна на дерегулираните пазари на електроенергия. Енергийният секретар Рик Пери наскоро поиска от Федералната комисия за енергийно регулиране да промени цените на електроенергията, за да увеличи компенсацията за ядрени и въглищни централи Пери наскоро обяви, че отдела по енергетика ще предостави 3.7 милиарда долара гаранции по заеми (в допълнение към 8.3 милиарда долара, предоставени по-рано), за да подпомогне изграждането на двата реактора AP1000 в ядрената централа Vogtle в Джорджия.

12. Трудни, скъпи и дълги престои след аварии - като сривовете в ядрената централа Фукушима в Япония - продължават да напомнят на хората, че ядрената технология може да бъде много опасна.

Ако ядрената енергия е толкова лоша икономическа сила, защо е успяла да консумира многократно стотици милиарди долари? Това е част от политиката, която се разплисква в заглавията на вестниците почти на дневна база. Сегашните неистови усилия за спасяване на новото строителство на реактори и за предотвратяване на ранното пенсиониране на стари реактори са неразделна част от политическата икономия на ядрената енергия.

Пренебрегване на пазара. В шест десетилетия ядрената индустрия никога не е изпълнявала обещанието си за  ниска цена, но индустрията е голяма, концентрирана и политически добре свързана. Федералните данъкоплатци финансират основното проучване и разработване на нови технологии за ядрена енергия, поемат разходите за застраховки и обобщават разходите за управление на отпадъците и извеждане от експлоатация. Местните данъкоплатци субсидират над пазарните цени за ядрена енергия. А ядрената индустрия все пита за повече субсидии, като твърди, че пазарите не знаят как да оценят нейния продукт.

Вятърни, слънчеви и водноелектрически източници - които в момента превишават ядрената енергия в производството на електроенергия в Съединените щати и през един неотдавнашен месец дори са произвеждали повече тотална електроенергия - също са получатели на субсидии. Разликата е, че техните съвкупни субсидии са с порядък по-малък, а възобновяемите енергийни източници (особено вятърните и комуналните фотоволтаици на сушата) са изпълнили обещанието си да намалят разходите, като разходите са една трета от ядрената енергия на ниво и все още пада, както споменах в последната си книга (вижте Фигура 5.1 за текущи разходи и Фигура 5.3 за бъдещи разходи). Те успяват, когато ядрената енергетика се провали, не само поради сложността на ядрената технология, но и поради присъщите им икономически характеристики. По-мащабни и по-децентрализирани, те насърчават навлизането на множество доставчици, позволяват демонстрация на  масовото им разгръщане и насърчават непрекъснатата конкуренция за намаляване на разходите и подобряване на качеството.

Три удара срещу ядрената индустрия. Провалът на ядрената икономика не е просто лош късмет. Ядрената енергия е присъщо неикономична, защото разчита на катастрофално опасен ресурс, който е уязвим за човешките слабости и превратностите на Майката Природа. Второ, сериозните заплахи за обществената сигурност, породени от ядрената енергия, и променящите се изисквания за подобряване на безопасността при възрастта на АЕЦ, водят до изключително сложна технология, която изисква дълги срокове за доставка и големи цени. И накрая, технологията страда от постоянно нарастване на разходите и не се възползва от процесите за намаляване на разходите, наблюдавани в други отрасли. Тези три проблема правят невъзможно ядрената енергетика да се конкурира с алтернативи (днес, възобновяема енергия и управление на търсенето) при равни условия.

Всяка държава, която твърди, че разполага с технически опит и икономически ресурси за изграждането на "безопасен" ядрен реактор, също трябва да разполага с необходимите средства за посрещане на нуждите си от електроенергия с алтернативи, които са по-евтини и по-малко рискови. Сега и в обозримо бъдеще е виртуална увереност, че ядрената енергетика няма да бъде най-евтиният вариант или в близост до него, дори и в нисковъглероден комунален сектор. Ядрената енергия е най-скъпият начин за намаляване на въглеродните емисии и не е необходима за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии.

Предоставянето на мощни стимули за преследване на неикономически проекти неизбежно ще победи данъкоплатците и икономиката с десетки милиарди долари ненужни разходи във всяка държава, която гарантира предварително възстановяване на разходите за нови ядрени реактори или субсидира реакторите, които стареят да останат онлайн, могат да се конкурират. Данъкоплатците са жертви на ядрени субсидии на федерално ниво. Платците и данъкоплатците винаги са били жертва на ескалацията на ядрените разходи и няма нищо на хоризонта, което да промени това. Напротив, предвид настоящите тенденции за разходите, перспективите на ядрената енергетика като източник на електроенергия се забавят с всяка изминала минута.

image

Плакатът на снимката е от секретната лаборатория Оак Ридж, в щата Тенеси, САЩ, една от многото, в които са се създавали първите атомни бомби. Девизът на нея гласи "Внимавай къде стъпваш! Ако стъпиш на криво и работата си ще загубиш!"

От същият "принцип" май се ръководят и ака(л)демиците от БАН?

И къде го тоя прехвален доклад най-накрая? Някой ще ни даде ли да го видим и помиришем?

Георги Котев



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9876614
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930