Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 10:18 - Доналд Тръмп заложи на куц кон да оглави ЯМ на САЩ
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1841 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.05.2017 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В понеделник (22/05/2017г.) в сайта на Белия дом е публикувана номинацията на г-жа Кристин Свиники за председател на американската Комисия за ядрено регулиране (Nuclear Regulatory Commission - NRC), аналог на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР). Друг е въпросът, че разликата между NRC  и АЯР е ... не мога да намеря подходящо сравнение, но сега това не е най-важното.
По-важното и интересното е, че номинираната от президента Тръмп госпожа Свиники не е непозната персона у нас. Тя е посещавала страната ни преди близо ТРИ години с пъклени намерения, които така и не се реализираха и намат шанс някога да се случат. Но за да бъдем последователни нека си припомним, какво пише за нея на сайта на АЕЦ "Козлодуй":

10.07.2014 АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОСРЕЩНА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ САЩ

На 10 юли на посещение в българската атомна централа пристигнаха Кристин Свиники – заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, и посланикът на Съединените щати у нас – Марси Рийс.
Изпълнителният директор Иван Генов и висши ръководители на АЕЦ посрещнаха делегацията от САЩ в Информационния център. Вече 40 години АЕЦ “Козлодуй” с безаварийната си и надеждна работа осигурява евтина електроенергия, каза в приветственото си слово Иван Генов и допълни: “Сега водим преговори за изграждане на нова мощност, за да гарантираме, след 40 успешни години, още 80 години бъдеще за българската атомна централа.” Марси Рийс подчерта ползите от обмяната на идеи и добри практики между Съединените щати и България в областта на ядрената индустрия и безопасността. Тя изрази надежда за успешен завършек на преговорите с “Уестингхаус”. В изказването си Кристин Свиники даде висока оценка за всички мерки, предприети в АЕЦ “Козлодуй” след Фукушима.

Съкратих официалното съобщение, за да остане най-същественото - г-жа Свиники е похарчила пари на американския данъкоплатец, за да дойде у нас, да лобира за частната Уестингхауз, да и се поръча изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Всички знаем, как завърши тази нечистоплътна сделка? Достатъчно е само да напомним, че Уестингхаус наскоро фалира.

image

На снимката, от ляво на дясно, тогавашният посланик на САЩ у нас г-жа Марси Райс, тогавашният член на ядрения регулатор на САЩ и настояща номинация за негов председател г-жа Кристин Свиники и тогавашният директор на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ депутат от БСП г-н Иван Генов. Обсъждат, как да ни завлекат с няколко милиарда, в полза на Уестингхаус, но черна котка им мина пътя и последната фалира. Снимката е направена на 10-ти юли 2014-та г. в Информационния център, на АЕЦ "Козлодуй".
За протокола е важно да отбележим, че г-жа Марси Райс беше безславно отзована от страната ни преди да приключи пълният и дипломатически мандат на посланик у нас. Но преди това да се случи аз имах възможност да разменя няколко приказки с нея, за което своевременно и подробоно ви информирах тук. Но сега си струва ди ви припомня този (не) дипломатичен разговор.

Това се случи през май 2015-та г., около година след посещението на Нейно Превъзходителство и г-жа Свиники в АЕЦ "Козлодуй" ("
Посланикът на САЩ търси въпроси - ние ги задаваме"). Фейсбук стената на посолството на САЩ в София прикани българите да се обърнат с въпроси към посланика. Аз се възползвах от възможността и формулирах и зададох ТРИ въпроса, свързани именно с посещението на височайшите особи в АЕЦ "Козлодуй". След няколко дни "Посланикът на САЩ "отговори" на поставените и от мен въпроси". След това въобще не съжалявах, че тя беше отзована предсрочно.

Г-жа Свиники е била номинирана от президента Тръмп за временен председател на ядрения регулатор на 23-ти януари 2017-та г. (три дни след встъпването му в длъжност), за период до юни 2017-та г. Сегашната номинация е за цял ПЕТ годишен мандат, до 2022-ра г. Следва формално одобрение от Сената на САЩ.

Ако г-жа Кристин Свиники се справи толкова добре с ръководството на американския ядрен регулатор, както с пробутването на сделката с Уестингхаус у нас, то аз нямам нищо против. Възможно е това да се окаже Троянския кон на президента Доналд Тръмп в редовете на американската ядрена мафия?

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863911
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930