Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2017 17:19 - Световното изложение EXPO 2017 и България
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1765 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
То стартира след броени дни, на 10-ти юни, в столицата на Казахстан Астана. Темата и основен акцент на изложението е Енергията на Бъдещето (Future Energy), а в кратката, но съдържателна, концепция на мероприятието НИТО ВЕДНЪЖ не се споменават думите атомна или ядрена енергия или енергетика. Акцента е 100% върху възобноваемите енергийни източници (ВЕИ).
Ето какво казват за това (1:1 в превод от руски) организаторите на изложението:

Концепцията на проекта

Енергията е централен елемент в днешната глобална икономика. Тя определя положителните и отрицателните тенденции в него, от  нейната достъпност зависят темповете на развитие не само на отделните райони, но и на цели народи.

Най-перспективната тенденция днес в целия свят е "зелената енергия", т.е. технологии за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тяхното развитие и усъвършенстване, поради необходимостта да се запълни дефицита на енергия, решаването на екологичните проблеми и нов етап на развитие на технологиите на световната икономика. Спектърът на енергия от възобновяеми източници и мащабът е много широк - от местни вятърни турбини до глобални проекти за получаване на енергия от космоса.

Зелената енергия е набор от потенциални методи за подготовка, предаване и използване, които все още не са толкова широко разпространени, както конвенционалните. Въпреки това, перспективата им е безспорното.

"Зелената енергия" е неразривно свързана с околната среда. За разлика от традиционните източници - като например въглеводородите - използването на енергия от възобновяеми източници не води до увреждане на екосистемата на планетата и, като следствие от това до изменението на климата. Модерният постиндустриалнен свят изисква промяна на акцента в икономиката, за да се срещнат човешките потребности, като се отчита взаимодействието с околната среда. Развитието на "зелената" енергия трябва да бъде предпоставка за устойчиво развитие и е в основата на запазването на природните системи и поддържане на адекватно качество на околната среда.

"Астана ЕКСПО 2017" има за цел да се съберат най-добрите разработки в тези области, така че на местна територия в рамките на 93 дни, за да се докаже не само това, което трябва да бъде и ще бъде бъдещето на енергетиката, но и проблемите на развиващите се страни, свързани с необходимостта от него. Водещи световни експерти се събират в Астана, за да обсъдят какво трябва да се направи, за да може "зелена енергия", нейната достъпност, екологията и икономиката да се превърнат в основна тенденция на развитие през следващото десетилетие.

image


Ходят упорити слухове, че България също е заявила участие в глобалното събитие. Даже другарката Цецка Цачева е посещавала Астана, още като председател на НС, и нещо е обещавала. Най-вероятно, като дупедатка от Плевен тя е договорила да покажем на света старото желязо, което наскоро закупихме от Русия за 1 200 000 000 (милиард и двеста милиона) лева, уж за ядрени реактори в АЕЦ "Белене"?

Междувременно стана ясно, че от посещението на другарката Цачева в Астана до днес, т.е. за последните ДВЕ години в България не е построена и пусната в експлоатация нито една вятърна турбина. Нашето бъдеще е в ядрените реактори - останалия свят да се оправя!

Така ще изглежда от птичи поглед изложбеният комплекс с павилионите:

image

Георги Котев



Гласувай:
2



1. barin - Добре е да се включваме в такива и...
25.05.2017 06:16
Добре е да се включваме в такива инициативи. Повишава се престижа на България.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9870919
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930