Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2017 13:21 - Световната ядрена мафия №1 гасне
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2783 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази блага вест разпространи в края на седмицата американската Администрация за енергийна информация, част от Министерството на енергетиката на САЩ, в своя публикация:

U.S. nuclear capacity and generation expected to decline as existing generators retire

Ядреният капацитет и генерацията в САЩ се очаква да намалеят, тъй като съществуващите генератори се пенсионират

И за да не ви занимавам с излишни и ненужни приказки веднага ви показвам на енергийната администрация на САЩ за бъдещето на "мирната" ядрена индустрия на страната, до към средата на настоящия вещ (за по-добър преглед и прочит кликнете с вишката върху графиката):

image

image
В лявата част, с червената крива, е предначертан пътят на намаляването на инсталираните и експлуатираните ядрени мощности, с около 25% до средата на века. В дясната част са показани плановете за поетапното "пенсиониране" (извеждане от експлоатация) на все още съществуващите АЕЦ, по години.
Единственото нещо, което бих добавил към красноречивата графика е, че от нея лъха много голям оптимизъм, че "мирният" сектор на ядрената мафия на САЩ ще се продържи толкова дълго време и на такова високо ниво. Обективните ми впечатления сочат много по-драстичен спад, който ще се случи далеч преди средата на века. Ако съм жив до тогава (ще бъда на 85 години) пак ще си говорим?

А докато неизбежното се случва, в световната икономика №1, у нас ("Борисов към Путин: Вова, колко милиарда още?") политико-енерГЕПИйната мафия заплита нови схеми за грабежи, през лъжи за светлото бъдеще на тази антихуманна индустрия.

Георги Котев
 



Гласувай:
5



1. tlz - Светът върви напред
15.05.2017 10:52
Това значи ли, че Америка и света като цяло уверено крачи към следващия етап от енергийното си развитие - термоядрения синтез? Проекта ITER се развива успешно, а и се работи по следващия - ITER-Demo.
цитирай
2. gikotev - Re: Светът върви напред
15.05.2017 12:34
Личното ми мнение е, че термоядреният синтез не е бъдещето на света. Верижната реакция на деление, каквато е в основата на съвременните ядрени реактори, и термоядрения синтез са двете страни на една и съща монета. И в двата случая не е работа на човека да ги предизвиква и да произвежда нещо, което не е негова работа. И в двата случая е икономически неизгодно да се прилагат тези практики. Заблуда е, че проекта ITER се развива успешно. Той се влачи вече около 50 години и от сега е ясно, че когато приключи и ако се реализира цената на електроенергията произведена от подобно чудовище ще е НЕконкурентна, т.е. непродаваема.
Поздрави!
цитирай
3. vladtepes - За термоядрения синтез
15.05.2017 15:24
Проблемът е да се достигне необходимата температура за започване на реакцията и да се удържи плазмата в реактора, като не се допусне охлаждането и, ако веднъж се установи термоядрен синтез, то той успешно ще се самоподдържа и ще дава огромно количество енергия на символични цени, големият разход ще е свързан с първоначално постигане на необходимите условия. Запасите от гориво за термоядрен синтез са огромни, има за милиони години. Термоядрения синтез се осъществява в звездите, но при отчайващо ниска ефективност - огромно количество енергия се пилее под формата на неутрино, още повече се похабява за загряване на вътрешните слоеве на звездата. Термоядрен реактор би могъл да сведе загубите до минимум и да използва горивото ефективно. Също безопасността е на много високо ниво - най-тежката възможна авария е изтичане на плазма, но дори при нея щети ще има само по реактора и околните съоръжения, тъй като плазмата изстива много бързо в контакт с въздуха и конструкционните материали. Важно е, че термоядреният реактор спокойно може да работи дълги години на максимален капацитет без да зависи от случайни външни фактори като кога духа вятър, кога грее слънце и т.н. също на практика няма отпадъци.
цитирай
4. tlz - Светът върви напред
15.05.2017 16:40
Все още на никой не му е ясно каква ще е цената (а мисля, че никой не мисли за това), защото пред учените стоят други въпроси. Проекта е грандиозен и е истинско предизвикателство пред научния и инженерен елит, работещ в него. Разработват се материали и съоръжения, предвид средата в която се работи - екстремни температури (на плазмата), висока радиоактивност, високи стойности на магнитни полета. Проекта ITER е експериментален и той няма да произвежда електричество. Произведената топлина ще се изхвърля. Този проект има за цел да задържи плазмата достатъчно дълго време и на точното място. Въпроса с цената стои по-далече във времето. Това може би ще се разработва от Demo. Така че дали ни харесва или не използването на ядрената енергетика, мисля че светът все още не готов да се раздели с нея. Друга алтернатива за базова мощност не се сещам.
цитирай
5. gikotev - Re: Re: Светът върви напред
15.05.2017 18:39
1) Produce 500 MW of fusion power
The world record for fusion power is held by the European tokamak JET. In 1997, JET produced 16 MW of fusion power from a total input power of 24 MW (Q=0.67). ITER is designed to produce a ten-fold return on energy (Q=10), or 500 MW of fusion power from 50 MW of input power. ITER will not capture the energy it produces as electricity, but—as first of all fusion experiments in history to produce net energy gain—it will prepare the way for the machine that can.

Горният англоезичен текст е от интернет страницата на проекта ITER. Той е показателен за икономическия ефект на чудовището. За сравнение топлинната мощност на реакторите в АЕЦ Козлодуй е 3000 МW, а тук говорим за ШЕСТ пъти по-малко, при това с начално набутване от 50 МW. Сега следва да се съотнесат НАД ТРИТЕ ДЕСЕТКИ милиарди евро похарчени за чудото само до сега, спрямо под 10 милиарда за един блок АЕЦ-а.
Не искам да се заяждам, но трябва да си абсолютно БОЛЕН, за да вЕрваш, че от това ще излезе нещо струващо си. Престанете (и двамата) да ми губите времето и се заемете с нещо по-практично и човеко-угодно! Ако продължавате да настоявате болните ми мисли да се появяват тук ви предупреждавам, че коментарите се модерират и няма да пусна повече нито една ваша буква.
Ето го и линка кам горният текст: https://www.iter/proj/inafewlines
цитирай
6. tlz - Откровено казано, не разбирам защо ...
16.05.2017 09:44
Откровено казано, не разбирам защо реагирате така...
цитирай
7. gikotev - Re: Откровено казано, не разбирам защо ...
16.05.2017 10:06
Защото ми е писнало от преследвачи на "чудеса" за сметка на други хора и съдби.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840286
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031