Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2017 15:29 - Руският посланик: АЕЦ "Белене" е НЕобоснован икономически проект
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2382 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера (05/03/2017г.) новият посланик на Руската Федерация Анатолий Макаров даде първото си телевизионно интервю в България, по бТВ. И понеже останалите "медии", в това число и самата бТВ, неправилно предадоха казаното от него се наложи лично да го изгледам, изслушам, анализирам и преведа на разбираем език. И за да няма хър-мър всеки желаещ може да му се наслади изцяло от ТУК. Но както винаги няма да ви занимавам с цялата програма, а ще се огранича единствено и само върху тази част, която се отнася до взаимните енергийни проекти между двете държави.
Единствената забележка от общ характер, която ще си позволя е, че Негово превъзходителство не запази хладнокръвие, по време на разговора, каквото поведение е задължително за дипломат от неговия ранг. Още в самото начало на разговора той си изпусна нервите и това ми направи повече от неприятно впечатление.

image

А за да разберем най-добре виждането на г-н Макарв за енергийните проекти ще поставя 1:1 тази част от разговора между него и водещата.

Водеща – Може ли честен отговор?

Посланик – Да.

Водеща – Защо проекти, като „Южен поток”, като „Белене”, като „Бургас-Александрупулис” завършиха печално, както Вие самият казахте? Защо?

Посланик – Защото нямаше съответна политическа воля.

Водеща – А не е ли правилният отговор, защото не бяха икономически (не*)обосновани, не бяха икономически обмислени добре?

Посланик – Те бяха икономически изработени. „Южен поток” беше обмислен до края. И сега все още има останали тръби във варненското пристанище. Скоро те ще заминат за участъка, който се строи към Турция. Така нареченият „Турски поток”. Тъй че тръбите ще бъдат използвани. Кажете, трябва ли ви газ? Тогава нека да работим заедно. Но ни трябват гарации, не да ни кажат накрая „момчета, ние тази игра вече не я играем”. 

Водеща – Надявам се бъдещия премиер и бъдещия министър на енергетиката да чуят това, което сега казвате.

Посланик – Преди това имахме за министър Теменужка Петкова.

Водеща – Да.

Посланик – Нали си спомняте? Но сега нея я няма. Тя беше съпредседател (на българо-руската комисия за икономическо сътрудничедтво – бел. Г.К.). Така си живеем. Но искаме да живеем по-добре.

Водеща – В какво обвинявате Теменужка Петкова? В бездействие? В това, че нищо не е направила?

Посланик – С Теменужка Петкова се срещнах веднага след като пристигнах. Бях съвсем нов посланик, но се срещнах с нея и ставаше дума за дълга на България по „Белене”. И тя каза, аз Ви обещавам, че ние този дълг ще го изплатим. Аз Ви обещавам, че ще платиме този дълг. И тя това го направи, и на мен това ми беше много приятно.

Водеща – А на мен ми е безкрайно неприятно, че като данъкоплатец плащам някакви пари за нищо. За вятъра, господин посланик.

Посланик – Как не знаете? Работи ли енергийната програма? Трябва да има нов парламент, трябва да се събере. След изборите на 26-ти март ще има правителство и ако има интерес да се включим към „Белене” или към седми енерго-блок на „Козлодуй” нека да обсъдим. Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно. Ние можем да продължиме работата, но трябва да има готовност от българска страна да предприеме тези стъпки.

Водеща – Тоест Русия има интерес от реализирането на „Белене”? В смисъл, че интереса е жив?

Посланик – Обаче търговски интерес. Не само Русия. Има и други държави, които също така биха искали да участват. Други фирми биха искали да строят „Белене”. Защо пък не? И ако сега ще има предложение да се срещнем нека да се срещнем. Нека да преговаряме.  Но трябва да предприемем за това някакви по-нататъшни действия.

* НЕ-то изпусната от устата на водещата е по-скоро неволна грешка, а не нарочно мислено и направено.
..................................................................................................

След внимателно прослушване/прочитане на разговора става ясно, че посланик Макаров обосновава икономически единствено и само проекта "Южен поток", без нарочно да се уточнава, че гвоздеят на икономическата обосновка е свързана с интересите на западните ни партньори (Австрия, Италия  и други), от колкото самата България.
Що се отнася до проекта АЕЦ "Белене" става ясно, че за него няма икономическа обосновка (неизбежна необходимост), а едва тепърва ще се водят нови разговори и преговори, за продължаване на грабежа по това трасе. И най-вероятно точно така и ще стане. Нито АЕЦ "Белене" някога ще стане факт, нито пък седми блок в АЕЦ "Козлодуй", но трасето за продължаващия грабеж вече е начертано. Имитация на преговори на тъмно, подписване на незаконни споразумения и допълнения, поръчване на ненужното и после ... разплащане. За наша сметка.
Третия проект "Бургас-Александрупулис" даже и не се споменава повече, което означава - безвъзвратно мъртъв. По него даже не може да се краде, за това и не си струва да се споменава.

Съвсем скоро всичко ще стане повече от ясно. А за сега "
Реакторите менте за АЕЦ "Белене" тръгват към нас".

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840753
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031