Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2017 12:19 - Р.Овч. ще получи Нобелова премия по физика
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3300 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 29.01.2017 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е неизбежно след вчерашното (27/01/2017г.) участие на известния енерГЕПИен "политик" в предаването "Лице в лице", по бТВ, което, който желае, може да види от ТУК. Ето го и епизода от разговора, с който Р. Овч. си осигури място в историята и "слава" за родината ни:

Р.Овч. - ... Няма резерви. И тъй като няма резерзи Електроенергийния системен оператор намалява напрежението в системата. Чрез което намаление на напрежението спестява 150 Мега-Вата (МВт). Това 150 МВт е потреблението на един град от среден размер.

Цветанка Ризова – Но какво означава за мен, като потребител, намаляване на напрежението?

Р.Овч. – За Вас, като потребител, ще обясня. Мощността по законите на електротехниката, имаше едни закони на Ом, ако си ги спомняте, мощността е равна на тока по напрежението. Когато напрежението намалява се увеличава тока. А за да получите една и съща енергия, която е мощност за определен период от време при намалено напрежение Вие трябва да ползвате тока по-дълга време. Дали по-голям ток или по-дълго време ток означава, че електромерът Ви се върти повече.

Цветанка Ризова – Че ще плащам повече ток ли казвате?

Р.Овч. – Ще плащате, да. Вие ще плащате. Защото няма режим на тока.

 

И за да разберете "гениалната" мисъл на енерГЕПИка ще ви покажа две в едно, съществените части от статиите ЗАКОН на Ом и (електрическа) МОЩНОСТ, от Уикипедия. И събрани на едно място те изглеждат ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката с формулите):

image

От ляво е закона на немския учен Георг Ом. А от дясно - трите вида електрическа мощност за променлив ток. Видно от сравнението те не са едно и също нещо. Според Р.Овч. формулата за мощността е закон на Ом. Но това не е всичко. Много "по-гениално" е тълкуването му на формулата за мощността, според което Ризова и всички ние ще трябва да плащаме повече. 
ДА, за да бъде мощността, респективно - енергията (мощност по време), една и съща при намалено напрежение трябва или тока да е по-голям или по-дълго време да се подава. Но това в никакъв случай не означава по-голяма мощност (енергия), нито би следвало да води до по-големи сметки. А това е така, защото ние не плащаме за силата на тока или за времето на неговото подаване, а плащаме за количество изконсумирана електроенергия (мощност по време).
Много по-лесно ще си го представите ако сравним сметката за тока със сметката за вода. За водата ние плащаме само количеството изконсумирана течност, а не това през колко голяма или малка тръба тя е дошла до нас, нито пък за времето за което тя е запълнила кофата, примерно. Според Р.Овч. ние ще плащаме не само количеството вода в кофата, но и добавка за времето през което тя се е пълнила.

Ако твърдението на Р.Овч. беше вЕрно сега трябва да започне едно мощно пренаписване на учебници, едно яко късане на дипломи, човешки трагедии и тотален апокалипсис. Но това ще го преживемм, когато видим Р.Овч. да си получава Нобеловата премия?

А в най-скоро време ще му издигнат и паметник, на който ще пише "
Ще плащате, да. Вие ще плащате. Защото няма режим на тока."

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ! За тези, които не знаят. Аз и Р.Овч. сме колеги. Завършили сме един и същи ВУЗ, по една и съща специалност (Атомне електрически централи и установки), но в различни години.Това признава и той самият в едно друго свое участие в същото предаване, преди малко повече от 3,5 години. Само дето телевизията ми отказва право на отговор, след негови лъжи по мой адрес.

Историята продължава на "
Как Р.Овч. стигна до гениалното си откритие?".

Георги Котев



Гласувай:
3



1. nikikm - От много дни насам
28.01.2017 18:24
меря напрежението на тока по няколко пъти.Никога не е 220 волта. Варира между 213 и 218 в. Наистина за това,което правиш, е необходимо уредът да е включен по дълго време от обикновено. което няма общо с режима на тока,разбира се.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872701
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930