Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2016 13:19 - В очакване на чудото
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1783 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 19.12.2016 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На днешната инфографика ще видите общо ДЕСЕТ ядрено-енергийни блока, ОСЕМ в Русия и ДВА в България, с абсолютно еднаква технология, използващи реактори ВВЕР-1000 и как те работят, т.е. какво количество продукция (електроенергия на изхода от блоковете) реализират в момента. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху графиката):

image

ОК! При делението на сумарната мощност от българската АЕЦ съм написал числото 4, но резултата съответства на деление на 2, което го прави коректен и верен. Извинявам се за подобни грешки, но не е лисно всичко да правиш сам и никой да не те проверява и редактира.

От ляво на графиката, двата кръгови индикатори показват натоварването на блоковете в АЕЦ "Балаково" и АЕЦ "Калинин", сумарно. Всяко зелено сегментче в центъра на съответния кръг показва работещ блок. С червен молив събственоръчно усредних показанията по натовареността на блоковете.
Направих същото и за двата работещи блока в АЕЦ "Козлодуй", в горния десен ъгъл на графиката. Сигурно вече сте ги сравнили?
Данните за руските АЕЦ взех от ТУК, а за българската от ТУК.

От официалната визитка на АЕЦ "Калинин" четем:

В рамках выполнения отраслевой Программы увеличения выработки электроэнергии на 2011–2015 гг. на энергоблоках Калининской АЭС реализуется программа увеличения мощности реакторной установки до 104% от номинальной. Рост выработки электроэнергии – залог увеличения налоговых отчислений в областной и местный бюджеты.

Дали са приключили програмата за повишаване мощността на реакторите и на всички ли ние не знаем. Честно казано въобще не е сигурно. Но така или иначе дава повече ток.

В официалната визитка на АЕЦ "Балаково" не се говори за никаква програма, за повишаване мощността на реакторите. Вместо това оператора на всичките руски АЕЦ (Росенергоатом) съобщава за тази централа, че през лятото на миналата (2015-та) година са провели УНИКАЛНА операция по замяна на статора на електрогенератора, на блок №2, с цел повишаване на мощността му:

Замена статора на новый еще больше повысит надежность оборудования и безопасность эксплуатации атомной электростанции, а также позволит модернизированному генератору нести активную мощность в 1100 МВ, это на 10% выше, чем было ранее.

Няма данни за подмяна статорите на генераторите на блоковете в АЕЦ "Калинин", освен че е започнало поетапно подменяне на ядреното гориво в някои от тях. Независимо от това и там крайния резултат е по-добър от нашия. Няма данни и за подмяна на статорите на другите блокове в АЕЦ "Балаково".

Преди 40 дни (из)родната ядрена мафия спука барабана от бой, за да ни проглуши ушите, че блок №6 в АЕЦ "Козлодуй" започва използването на ново, по-мощно ядрено гориво. На същият блок, пак през миналата (2015-та) година беше подменен статора на генератора, по подобие на блок №2 в АЕЦ "Балаово".

И кава излиза сметката? Имаме ново ядрено гориво (макар и само 1/4 от всичкото в реактора, за сега) и нов статор на генератора, а резултатите ...

Чакаме?

За да разберета мащаба на загубата, след инвестицията в нов статор и ново гориво, нека сравним? Средно натоварването на блок №6 в Козлодуй е с около 50 МВт по-слабо от руските си близнаци. В същото време АЕЦ "Козлодуй" си има собствена ВЕЦ (водна ЕЦ), чиято номинална мощност е 5 МВт., т.е. ДЕСТ пъти по-ниска от това което губим от НЕнатоварването на блок №6. Израждането на ВЕЦ "АЕЦ-Козлодуй" глътна около 20 милиона лева и беше пусната преди около четири години. Съмнявам се да се е изплатила.

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9876935
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930