Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 12:19 - Най-богатите: Само една заблуда ни пречи
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1896 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2016 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През седмицата много световни медии отбелязаха вноската от $ 1 000 000 000 (един милиард щатски долара) във фонда на едни от най-богатите хора на света, за бъдещето на енергетиката без или с минимум въглеродни (СО2) емисии, в околната среда. Официалната интернет страница на фонда се нарича Breakthrough Energy (Енергиен Пробив). Съвсем естествено, за успеха на начинанието, за лице на клуба на преден план се изтъква най-богатият човек на планетата Бил Гейтс, но в клуба има още много впечатляващи имена, а нямам съмнение и, че в скоро време той ще се разраства. Ето и формулата на Бил Гейтс за борбата с емисиите на въглеродни газове, изложена в кратко видео (само 2 мин.), което можете да видите най-долу (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

image

Количеството емитиран въглероден двуокис зависи от размера на четирите множителя във формулата. Всичко е много просто. Трябва да се развиват и внедряват технологии с ниски или нулеви емисии на въглероден двуокис. За решаването на този проблем клубът на богатите е маркирал ПЕТ генерални предизвикателства, за решаване и те са (по реда псочени в сайта на организацията):

ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

ТРАНСПОРТ

СЕЛСКОСТОПАНСКО ПРОИЗВОДСТВО

ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО

СТРОИТЕЛСТВО НА СГРАДИ

Всяко едно от тези направления е разгледано в детайли, под формата на кратки описания и визия за решаване на проблемите. И проблем №1, на направление №1 (ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ) е следващото поколение ядрена енергетика (Next-Generation Nuclear Fission). И визитната картичка на този проблем изглежда ето така:

image

Предизвикателствата, обаче, свързани с високата цена, дългото време за израждане, безопасността, съхранението на радиоактивните отпадъци, рисковете от разпространение им забавят и даже спират ръста в ядрената енергетика, на много места по света, през последните години.

Преведох само подчертаното от мен. Това е най-важното. Другото е история (над подчертаното) и неосъществими мечти (от долу), без нито един намек или надежда за успешно решаване на нито един от поставените проблеми.
Преди броени дне (на 2-ри декември) се навършиха 74 години от пускането на първия ядрен реактор (не "мирен", а с научна и веонна цел). Вече седемдесет и пета година тези проблеми само набъбват и заплашват целостта и живота на планета. Това е простата истина! Единственият път за решаване на изредените горе проблеми е час по-скоро да се спре с бълването на тази смърт. Всичко е повече от просто?

Да се надяваме, че най-богатите ще го разберат преди да е станало необратимо късно?

Георги Котев





Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9888426
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930