Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2016 11:19 - На пазар за ядрени реактори
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1853 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В светлината на все по-натрапващите се съмнения, че се опитват да ни пробутат счупеният, на 10-ти юли 2016-та г., реактор за блок №1 на АЕЦ "Беларус" реших да направя едно елементарно сравнение. То представлява измерване на разстоянията по права линия между поръчителите на реакторно оборудване АЕЦ "Беларус" и АЕЦ "Белене" до заводите производители - Атоммаш в град Волгодонск и Ижорски заводи край Санкт Петербург. На сравнителната графика съм показал и размерът на разстоянията, ако поръчителите си бяха разменили изпълнителите. За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка:

image

Зелените отсечки показват разстоянието от АЕЦ-а поръчител до завода изпълнител, а белите отсечки - до завода, който би могъл да изпълни същата поръчка. А сега си представете, че корпусите на ядрените реактори са едро-габаритни и тежат над 300 тона. След като бъдат произведени те трябва да бъдат транспортирани до съответната площадка на АЕЦ, което при избраната схема оскъпява разходите и повишава в пъти рисковете от проблеми при транспорта.
Нещо повече. Независимо, че вие виждате разстоянието по права линия от АЕЦ "Беларус" до завод Атоммаш, във Волгодонск, реалното разстояние на пътя, по който е бил транспортиран вече счупеният реактор е повече от ТРИ пъти или приблизително 4500 километра. Подробности и детайлна карта на трасето можете да видите в "
Мистериите на счупения реактор в АЕЦ "Беларус"". Какви тук могат да бъдат гаранции, че още по време на транспортирането му, което е продължило цели 75 денонощия, не са положени основите на бъдещото му счупване? А?

Ще се опитам да предвидя напиращият въпрос у някои от вас. Коя АЕЦ, кога е поръчала своето реакторно оборудване. Но преди да ви отговоря ще направя едно задължително уточнение. Най-вероятно самите поръчители не си избират завода-производител, а това прави дъщерната компания на Росатом Атомстройекспорт (АСЕ), което не променя съмненията в сбъркана логика.
А сега за старта на поръчките. Според многократни твърдения на министъра на енергетиката Теменужка Петкова реакторното оборудване за АЕЦ "Белене" е поръчано през месец ноември 2008-ма г. Според Уикипедия страницата на АЕЦ "Беларус" договорът за нейното изграждане е подписан през месец октомври 2011-та г. Следователно ние сме изпреварили белорусите с минимум ТРИ години.

За финал ще припомня само, че реакторите за АЕЦ "Беларус" са от типа ВВЕР-1200, а за АЕЦ "Белене" - ВВЕР-1000. Но разликите между тях са пренебрежимо малки. Работата е там, че по-високата мощност при ВВЕР-1200 се постига не за сметка на по-голям или различен реактор, а в разликата на използваното ядрено гориво. По-брой и по конструкция ядрено-горивните касети в двата реактора не се различават. Разликата се състои в масата на ядреното гориво във всяка касета и степента на обогатяването му по Уран-235. Поради тази причина няма никакъв проблем счупения реактор да ни бъде пробутан и никой няма и да разбере.

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,   пазар,   ядрени реактори,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9877028
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930