Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2016 11:19 - Енергетиката в мрака
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2181 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 08.09.2016 11:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От първите дни на новия месец септември започнаха да се случват едновремено няколко странни неща, които предизвикват повече от тревожни въпроси за настоящето и бъдещето на този най-важен индустриален сектор в икономиката на страната. Само ще ви покажа страннните промени, а отговорите на въпросите които те поставят ще търсим във времето.
Нека започнем с "угасването" на гордоста на любимата "медия" на фондация "Америка за (унищожаване на) България", вестник "Капитал", т.нар. платформа "Енергетиката на светло" (вижте я ТУК), която вече изглежда ето така:

image

Няма ги индикаторите показващи натоварването на съответните видове мощности в национален мащаб. Няма я стрелката в десния индикатор, показваща текущото общо производство на електроенергия. Няма ги и данните за износа/вноса от/в нашата страна, за всеки отделен ден по страни, което изглежда ето така:

image

Ако се поразходите още по същата платформа ще забележите и, че липсват и данните за електроенергийните потоци за 2015-та г. (все още стоят тези за 2014-та г.), независимо че вече измина 2/3-ти от 2016-та г.
Но това за сега са бели ядове на иначе потъващата в мрак енергетика. Провала на платформата на "Капитал" може да се компенсира с платформата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО - виж ТУК), която показва натоварването в реално време. Пак там магат да се открият и транс-граничните потоци (внос/износ), макар и не в реално време, а с няколко часа закъснение.

По-голямото затъмнение идва от друга посока. От началото на месеца двете най-големи електроцентрали и 100% държавни, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", престанаха да провеждат (макар и) полу-легални търгове за продажба на електроенергия за средни и дълги срокове напред. Вече 8-ми ден няма нови оферти (за АЕЦ-а можете да следите от ТУК). И това нямаше да е толкова проблем, ако тези търгове автоматично се бяха пренесли на пода на т.нар (НЕ)зависима българска енергийна борса (БНЕБ - вижте ТУК), но това все още не се случва. На уеб-страницата на борсата няма данни за т.нар. Централизиран пазар за двустранни договори. Има само данни за пазара за ден напред.
Какво става? Къде и как се харчи държавната електроенергия? Това че (из)родната енерГЕПИйна мафия, в услуга на политическата не желае да ни показва, къде, какво и как става не означава, че то не се случва. Мрежата на Европейските електроенергийни системни оператори ни показва в реално време, че потоците от и към България продължават да си текат, както и в предния и по-предните месеци. Само дето ние, у нас не можем да разберем, как точно и за чия сметка и полза става това? Едно е абсолютно сигурно? Това не е в наша полза!

Георги Котев


Тагове:   мрак,   тъмно,


Гласувай:
4



1. anonymous1212 - тръжни процедури само за избрани!!!
14.09.2016 17:37
Уважаеми г-н Котев,
Тук Вие под енергетика описвате само електроенергетиката, в едно по широко, но не съвсем точно описание включва в енергетиката - добива, преработката, доставката и реализацията на въглеводороди, към които пречисляват и различните горива!

Ето един пример защо в България, относителната цена на горивата преди облагане с данъци и акциз са най-високите!

Един от основните консуматори на горива са различните държавни структури в т.ч. министерства. В края на миналата година почти всички задължени лица по ЗОП проведоха тръжни процедури за доставката на горива за собствени нужди. Всички процедурите са проведени само по-покани до заинтересовани лица. Ето какво откриваме в поканите:

Министерство на външните работи:
доставка на автомобилно гориво и др., прогнозна стойност 120 хил. лв. без ДДС
Поканата е адресирана само до "Лукойл България" ЕООД и "Петрол" АД дата 7.12.15 г.

Министерство на Отбраната:
Доставка на два типа бензини и диз. гориво, прогнозна стойност 1 479 350 лв. с ДДС
Поканата е адресирана само до "Лукойл България" ЕООД и "Петрол" АД дата 1.12.15 г.

Министерство на Информационните технологии и съобщенията
Доставка на два вида горива и малко автокозметика, прогнозна стойност 102 480 лв. с ДДС.
Поканата е адресирана само до "Лукойл България" ЕООД и "Петрол" АД дата 4.12.15 г.

Министерство на младежта и спорта
Доставка на автомобилно гориво и малко автокозметика, прогнозна стойност 60 833.33 лв. без ДДС
Поканата е адресирана само до "Лукойл България" ЕООД и "Петрол" АД дата 12.12.15 г.

............

Нужно ли е да казвам, че навсякъде са класирани за доставка само тези две фирми? Други не са поканени!
Нека да видим резултатите по МВР
В 48 населени места в т.ч София, Лукойл е класиран с мах. отстъпка навсякъде 2.2%,
в 88 населени места е класиран Петрол с мах. отстъпка навсякъде 2.3% (но общото количество доставено гориво е по-малко от това на ЛУКОЙЛ.


ЕТО ТАКА СЕ СЪЗДАВА МОНОПОЛ С ПОДКРЕПА НА ДЪРЖАВАТА!

А овцете си блеят в захлас
цитирай
2. gikotev - Re: тръжни процедури само за избрани!!!
14.09.2016 18:02
Прави сте, че аз наблюдавам и отразявам тук само тясна част от целия спектър на енерГЕПИката. Нямам претенции да познавам всички тъмни петна в индустрията поради което се радвам, приветствам и съм благодарен на редките коментари, като Вашият. Благодаря! Тази информация ми помага да запълня пропуските си, а вярвам и на останалите читатели на блога.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841528
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031