Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2016 11:19 - Последните ще бъдат първи 2
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1684 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди броени дни в "Последните ще бъдат първи" ви показах историята на производството на електроенергия в САЩ, за последните 67 години, по източници и ви обещах да прибавя към нея и цената. Ето я обещаната графика, която говори много за миналото, настоящето и бъдещето на американската електроенергетика (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

В дясната (д) част на графиката има втора скала, която отчита цената на електроенергията, усреднена за всички източници и за всички сфери на бизнеса и бита, заедно със всички такси и данъци, от 1975-та до 2016-та години. До 2000-та година данните за цената (щатски центова за 1 кило-Ват-час) е показана през пет години и на графиката това са несвързаните черни точки. От началото на новия век данните са вече за всяка година и точките се свързват с обща оранжева крива. Данните за 2016-та г. са на базата на първите ЧЕТИРИ месеца.
Защо ви занимавам с това? Заради показанията през последните ОСЕМ години. Видно от графиката зародиша и ускореното навлизане на ВЕИ източниците на електроенергия не води до поскъпване на крайния продукт, както най-често ни плашат особено от ядрената мафия. През идните години ще става още по весело? Цената на електроенергията ще продължава да пада, а делът на ВЕИ производителите ще расте и съвсем скоро ще тушира всички останали.

Някои от вас сигурно ще се подсмихнат на подобно пророчество, най-вече защото делът на фотоволтаиците в производството на ток е малко, според графиката. Но ще трябва да ги разочаровам. Работата е там, че в САЩ масово набира скорост автономното електрообезпечение, без подключване към общата (щатска или федерална) електропреносна мрежа. Хората масово си инсталират фото-волтаични панели, а някои и вятърни перки, за да осигурят домакинствата и нуждите си, но това не се отчита в общата статистика. За това говори и тенденцията на общия спад в потреблението, който ви показах в "
Последните ще бъдат първи".

Остана само да ви кажа, че данните са взети от Администрацията за енергийна информация към американското Министерство на енергетиката.

А, да! И да ви напомня, че докато икономика №1 в света вече е в бъдещето икономика №28 в Европейския съюз разиграва екшън трилър, с два ядрени реактора - фантоми, които никой не е виждал и не иска да види, но са много страшни и още по-скъпи.

Георги Котев


Тагове:   САЩ,   цена на тока,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872779
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930