Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 18:19 - Неизбежното се случва
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2043 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2016 18:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Докато (из)родните "политици", с любезното съдействие на "медиите" натрапват неизбежната необходимост от доизграждане на проекта АЕЦ "Белене" или пък строителство на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" в "бедна" Великобритания нещата изглеждат на точно 180° в обратно направление.
През последните дни и седмици почти всички водещи британски и световни медии натъртват на безумността на идеята да се изгражда планираната АЕЦ "Хинки Пойнт Си", за която многократно съм ви разказвал тук. За последън път, например, в "Най-скъпото напиване на кралицата". Решението ЗА или ПРОТИВ изграждането на новата ядрена мощност на острова трябва да бъде взето окончателно в началото на идната есен, от кабинета на премиера Тереза Мей. Това обяснява и активността на медиите, които търсят верният път към истината.
Ще ви покажа пресен пример за това, който идва от статия, от тази седмица, от американската агенция Блумбърг (Bloomberg) озаглавена:


Offshore Wind Could Replace Hinkley in U.K. at Same Cost


"Базирана в океана вятърна електроцентрала ще замести Британската АЕЦ "Хинки Пойнт Си" на същата цена"

Няма въобще да се спирам на текста в статията, който иска да я чете да ползва горния линк, а ще заостря вашето внимание върху една от графиките в нея, която в най-концентриран вид казва всичко. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

Заглавието на графиката гласи "Какво може да построи Великобритания за 18 милиарда паунда (лири) ...". Показани са какво количество инсталирани мощности за производство на електроенергия могат да се построят за тази сума (малко над 40 милиарда лева), в зависимост първоизточника на енергия, в Гига-Вати (1 ГВт = 1 000 000 000 Вата). От ляво на дясно - АЕЦ (ядрена мощност), базирана в океана (във водата) ВяЕЦ, базирана на сушата ВяЕЦ, слънчева ФЕЦ и газова ГЕЦ, накрая.
Под графиката има БЕЛЕЖКА, която гласи, че фигурата отразява само капацитета, а не средно-годишното производство на електроенергия, тъй като то зависи от това по колко време ще бъде натоварена съответната мощност.

Аз ще ви предложа моето елементарно виждане. Нека сравним ядрената и слънчевата мощности? АЕЦ "Хинки Пойнт Си" се предвижда да бъде със сумарна инсталирана мощност от 3,2 ГВт. За същите пари ще бъдат инсталирани фотоволтаични мощности с общ капацитет от 22 ГВт. Това прави близо 7 (седем) пъти повече инсталирани мощности от слънце. Ако приемем, че те ще бъдат натоварени само по 8 осем часа на ден, средно през цялата година, то ФЕЦ-а пак ще произвежда ДВА ПЪТИ повече електроенергия от АЕЦ-а. Това се равнява на повече от 6 ГВт постоянно действащи мощности. А? Какво ще кажете? Докато, ако въобще това някога се случи, АЕЦ "Хинки Пойнт Си" някога бъде изградена и пусната в експлоатация ефективността и цената на ФЕЦ-овете ще продължава да пада и разликите на горната графика ще стават още по-драстични, в полза на Слънцето.

Докато неизбежното се случва на "бедните и забравени от Бога" Британски острови, и в цяла Северна Европа, (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия, начело с мутрата и министър срамно име, с любезното съдействие на "медиите" се скъсват да се "грижат" за нас, като ни обещават светло бъдеще с ядрената смърт.

Георги Котев



Гласувай:
1



1. ok3223 - СТига глупости. АЦ са най-доброто за сега
18.08.2016 19:20
и близките 50-100 год. за държави като нашата. И немците са побили по Северно море стотина вятърни генератора, и се отказват от АЦ. Ноо, Германия дои целият ЕС и компенсира за наша сметка загубите, доколкото ги има.
Във Франция пък е обратното. Към 80% от тока е от АЦ, и е много по - евтин от нашия. И са доволни от АЦ ..
цитирай
2. gikotev - Re: СТига глупости. АЦ са най-доброто за сега
18.08.2016 19:34
Понякога се налага да пускам злобните изстъпление на тъпи едноклетъчни, като горното, за да се знае че съществуват. Обърнете специално внимание, че те са без лице и име, за разлика от мен. А причината за това е че тъпотата и злобата им толкова ги е разяла, че ги е срам да се покажат. Но ЗНАЯТ! АХ как знаят! Всичко знаят!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832758
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031